Margarina a reprezentat de ani buni alternativa ieftină a untului, iar faptul că este tartabilă chiar ÅŸi când este proaspăt scoasă din frigider, a făcut-o să fie preferată în rândul gospodinelor.
Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi afirmă că, deÅŸi in lista ingredientelor apar ÅŸi vitaminele liposolubile A, E, D ÅŸi hidrosolubile B1, B2, B6, B12, B9, nu se specifică dacă aceste vitaminele sunt naturale sau de sinteză, existand o diferenţă mare de biodisponibilitate între acestea.
Grasimile hidrogenate ÅŸi parÅ£ial hidrogenate sunt periculoase pentru sanatate, pe de o parte, pentru că ele devin saturate, iar pe de altă parte, deoarece in procesul industrial de hidrogenare pe catalizator de nichel se generează acizi graÅŸi trans artificiali. Atât grăsimile saturate, cat mai ales acizii graÅŸi trans artificiali sunt cauza apariÅ£iei aterosclerozei, a maladiilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral.
Cele mai multe dintre tipurile de margarină care se găsesc în magazine conÅ£in coloranÅ£i sintetici ÅŸi conservanÅ£i care duc la scăderea glicemiei, apariÅ£ia unor alergii sau migrene, tulburări digestive, astm sau iritarea pielii ÅŸi a ochilor.