Sosul de soia se folosește de mii de ani în bucătăria asiatică, prima dată el a fost utilizat în timpul dinastiei Han, în vestul Chinei, dar s-a răspândit rapid în Japonia, Coreea și Taiwan. Acum, sosul de soia este nelipsit din bucătăria asiatică și tot mai prezent în cea europeană.
În mod tradițional, sosul de soia se face din ingrediente 100% naturale, pastă de boabe de soia, boabe de grâu, sare, drojdii și diverse condimente. Există însă și tipuri de sosuri din soia obținute prin fermentații rapide care au și compuși sintetici, printre care coloranți și potențiatori de gust.
100 ml de sos de soia 100% natural conține:
53 grame calorii;
0,4 gr glucide;
0 grame grăsimi;
8 grame proteină;
5.500 mg sodiu;
5% din DZR din vitamina B6;
8% din DZR fier;
18% din DZR magneziu;
3% din DZR calciu.
Gustul unic al sosului de soia completează, sporește și echilibrează aroma și gustul de bază al mâncărurilor pe bază de orez, carne și legume. Se poate adăuga în locul sării și oțetului în supă, dar și salată. Este ideal pentru marinate din porc, pește sau pasăre. Pentru a-l duce și mai departe, în sosul de soia se poate pune ceapă, ghimbir, usturoi sau piper.
Te-ar putea interesa: Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului!
Urmărește-ne pe Facebook dacă vrei să fi la curent cu cele mai interesante știri!
Sursa foto: https://www.paradisulverde.com/blog/sos-de-soia-ce-este/