Licopenul este cel care dă culoarea roÈ™ie tomatelor, însă nu toate legumele roÈ™ii îl conÈ›in. Acest fitonutrient are o mulÈ›ime de beneficii pentru sănătate, dar iată care sunt 7 cele mai importante dintre ele:
1. Puternic antioxidant
Principalul rol al antioxidanÈ›ilor este de a ajuta organismul să lupte contra bolilor. Licopenul, în mod special, sprijină organismul în faÈ›a pesticidelor È™i altor substanÈ›e pe care le ingerăm.
2. Previne formarea celulelor canceroase
Pe lângă că previne, licopenul È™i încetineÈ™te dezvoltarea celulelor canceroase, în special a celui de sân È™i prostată. Studiile au mai arătat că licopenul protejează organismul de infecÈ›ia cu HPV, principala cauză a cancerului de col uterin.
3. Susține sănătatea ochilor
Licopenul încetineÈ™te degenerarea maculară care apare o dată cu înaintarea în vârstă.
4. Reduce durerea
În special neuropatia, adică durerea cauzată de afectarea nervilor. Sunt puÈ›ine tratamente pentru aceasta, dar s-a demonstrat că licopenul ajută la reducerea intensității durerii.
5. Menține sănătatea creierului
Studiile au arătat că licopenul întârzie instalarea È™i dezvoltarea Alzheimerului È™i are efecte benefice È™i în cazul crizelor de epilepsie.
6. Protejează inima
Acest antioxidant protejează inima de hipertensiune arterială, boli coronariene, ateroscleroză și altele.
7. Pentru oase puternice
După calciu, licopenul este foarte bun pentru protejarea structurii osoase în faÈ›a stresului oxidativ, prin faptul că încetineÈ™te slăbirea oaselor.
Te-ar putea interesa: Cinci pași simpli prin care vei deveni mai atrăgătoare!
Urmărește-ne pe Facebook dacă vrei să fi la curent cu cele mai interesante știri!
Sursa foto: https://www.dcmedical.ro/licopen-beneficii-si-contraindicatii-rosii-gatite-ce-alimente-au-licopen_642162.html