Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 07 Februarie 2019

      DependenÈ›a de social media (Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, etc) este o realitate crudă a zilelor noastre. Irina Calomir, psiholog clinician È™i expert wellbeing spune că vulnerabilitățile fiecăruia dintre noi, precum È™i nevoile emoÈ›ionale neîmplinite, se regăsesc în relaÈ›ia cu social media. Realitatea poate fi dureroasă È™i uneori nu îi putem face față sau avem nevoie de apreciere È™i validare din exterior pentru comportamentul nostru. Uneori, dacă nu mai găsim bucurie È™i conectare în viaÈ›a noastră, mediul online poate să pară o soluÈ›ie salvatoare. ReÈ›elele de socializare sunt ca o metodă de a scăpa de realitate.

 

      „Internetul ne oferă iluzia unei vieÈ›i sociale bogate; socializăm mai repede È™i uÈ™or cu o investiÈ›ie minimă de timp È™i efort. Această iluzie apare din cauza multiplelor interacÈ›iuni (poze, like-uri, comentarii) în care responsabilitatea personală este mult mai scăzută. Cu siguranță avem nevoie de socializare È™i de relaÈ›ionare, relaÈ›iile bune sunt un predictor al stării de bine È™i al sănătății mentale. Dar acestea presupun interacÈ›iune autentică, directă, timp alocat, atenÈ›ie la nevoile celuilalt È™i reciprocitate, ceea ce mediul online nu oferă” explică medicul psiholog.

 

      Atunci când personalitățile narcisiste folosesc social media pentru validarea propriei imagini, dar, de fapt, validarea externă este cea care menÈ›ine nesiguranÈ›ele, există pericol de dependență. Social media oferă posibilitatea de a ne crea o altă imagine, o imagine ideală despre propria persoană È™i ne oferă mediul potrivit pentru a susÈ›ine comparaÈ›iile sociale. De cele mai multe ori acestea nu au o bază reală ci sunt proiecÈ›iile altor persoane în mediul online È™i, din păcate, sunt comportamente care susÈ›in simptomele depresiei È™i ale anxietății. 

 

      Faptul că ne comparăm fizic sau emoÈ›ional diversele aspecte din viaÈ›a noastră cu imaginile ce apar pe internet, creează un sentiment de inadecvare È™i susÈ›ine credinÈ›a că viaÈ›a bună înseamnă o viață fără greutăți, înseamnă să fim perfecÈ›i, tot timpul fericiÈ›i. Apare gândirea conform căreia doar emoÈ›iile pozitive sunt bune È™i toate aceste lucruri influenÈ›ează modul în care ne raportăm la noi È™i la cei din jur. Din păcate, ne creează sau menÈ›in starea de stres È™i nemulÈ›umire față de viaÈ›a reală.

 

      „Putem vorbi despre un fenomen de dependență când acest comportament ne afectează viaÈ›a socială. Dacă simÈ›im nevoia de a importaliza tot ce este în jurul nostru pentru a posta online (de la mâncare, la ce vedem, ce facem, ce simÈ›im), dacă verificăm conturile noastre în fiecare moment de pauză, dacă pierdem noÈ›iunea timpului È™i amânăm lucrurile pe care trebuie să le facem pentru a sta online, sau dacă ceea ce se întâmplă online ne afectează viaÈ›a offline, atunci avem È™anse mari să existe o dependență de social media” spune Irina Calomir.

 

      „Impactul asupra vieÈ›ii este mare. De la interferenÈ›a cu activități de rutină, prin amânarea acestora, deteriorarea relaÈ›iilor, până la pierderea locului de muncă sau izolare socială. Totodată, viaÈ›a de cuplu are de suferit. În Statele Unite, una din 5 căsătorii este ruinată din acest motiv (conform Wall Street Journal). Fie că există deja probleme în relaÈ›ie È™i, pentru că nu È™tim să le facem față, unul sau ambii parteneri recurg la acest mecanism, care, din păcate, îi îndepărtează È™i mai tare È™i ruptura dintre cei doi se adânceÈ™te È™i mai mult, fie accesarea repetată a reÈ›elelor de socializare este cea care determină problemele” explică medicul.

 

      Pentru a avea un echilibru în `consumul` de social media, psihologul spune că trebuie să fim conÈ™tienÈ›i de adevăratele motive pentru care `ne conectăm` online. „Trebuie să înÈ›elegem ce se ascunde, de fapt, în spatele dorinÈ›ei È™i urgenÈ›ei de a posta ce facem, ce gândim, unde suntem. Ce nevoie neîndeplinită mă face să fiu mereu conectată? Ce vreau să obÈ›in atunci când postez poze cu mine? Care este motivul pentru care ne pierdem autocontrolul È™i noÈ›iunea timpului atunci când suntem conectaÈ›i? În acelaÈ™i timp, ne-ar ajuta reechilibrarea È™i redefinirea rolului È™i timpului alocat conectării la social media. Cu siguranță avem nevoie să setăm obiective realiste È™i să acordăm timp acestui proces dificil. Schimbarea obiceiurilor poate fi o soluÈ›ie la îndemână, prin crearea unor noi rutine de acces online. Sau pur È™i simplu îngreunarea accesului la acest mediu prin dezactivarea aplicaÈ›iilor de pe telefon È™i reconectarea la viaÈ›a reală, offline. Totul pentru regăsirea bucuriilor È™i a satisfacÈ›iilor autentice, reconstruirea legăturilor È™i a relaÈ›iilor, în sensul tradiÈ›ional” susÈ›ine specialistul.

 

 

Sursa foto: ://www.cuvantul-ortodox.ro/tag/dependenta-de-telefon/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee
Nu toate produsele naturale au beneficii asupra tenului.
 
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului
O procedură specifică medicinei chinezești ce poate face minuni pen...
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama
Procesul de îmbătrânire este firesc, dar el poate fi încetinit. ...
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani
Sunt câteva lucruri simple ca, în cazul în care ai trecut de 40 de ...
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare
Sosul de soia este nelipsit din bucătăria asiatică, el dă o savoar...
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină
Sarcina este o perioadă minunată, dar plină de schimbări pentru fe...
 
Cinci pași simpli prin care vei deveni mai atrăgătoare
Iată ce obiceiuri să ai dacă vrei să fii mai atrăgătoare în 21 ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0