DeficienÅ£a în organism a probioticelor reprezintă principala cauza a problemelor digestive, dar ÅŸi a altor probleme de sănătate precum scăderea imunităţii ÅŸi apariÅ£ia recurentă a bolilor specifice sezonului rece, avertizează dr. imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma.
Potrivit expertului, consumul de probiotice este esenÅ£ial în această perioadă când temperaturi alternează ÅŸi răcim foarte uÅŸor. Iată ce alimente trebuie să consumăm:
1. Ciocolata neagră
Unul din puÅ£inele deserturi benefice organismului, ciocolata neagră, este bogată în antioxidanÅ£i ÅŸi are un efect de energizare. În plus, ciocolata neagră se mai remarcă ÅŸi prin probioticele pe care le furnizează organismului. Câtă vreme are o concentraÅ£ie cât mai mare de cacao ÅŸi un conÅ£inut cât mai mic de zahăr sau îndulcitori sintetici, ciocolata neagră este un aliat de nădejde al sănătăţii.
2. Ceaiul Kombucha
Considerat un adevărat elixir al sănătăţii, acest ceai se obÅ£ine folosind culturi vii de Kombucha în ceai verde sau ceai negru ÅŸi este folosită de secole întregi pentru creÅŸterea nivelului de energie, îmbunătăţirea stării de spirit ÅŸi pierderea kilogramelor în plus, explică specialistul. De asemenea, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice ÅŸi funcÅ£ionează în acelaÅŸi fel ca ÅŸi culturile bacteriilor active din iaurt.
3. Laptele de soia
O singură cană de lapte de soia oferă o mulÅ£ime de nutrienÅ£i esenÅ£iali întăririi organismului înainte de sezonul rece: conÅ£ine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grăsimi (0,4 grame grăsimi săturate), 6-10 grame de proteine ÅŸi este bogat în acizi graÅŸi esenÅ£iali omega 3, antioxidanÅ£i ÅŸi vitamina E, care ajută la combaterea infecÅ£iilor, susÅ£ine specialistul.
4. Iaurt
Este de preferat să-l prepari acasă, după cum ne recomandă specialistul ÅŸi să eviÅ£i iaurturile cu fructe din comerÅ£. Iaurtul simplu abundă în probiotice care reglează digestia ÅŸi cresc imunitatea organismului. „Cele mai bune rezultate se obÅ£in din consumul de iaurt natural, preparat în casă, ÅŸi nu din cel găsit în comerÅ£. Este de evitat mai ales iaurtul cu fructe din magazine pentru că acestea conÅ£in sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori artificiali, conservanÅ£i ÅŸi arome sintetice, care vă aduc mai multe deservicii sănătăţii, decât o porÅ£ie importantă de bacterii benefice”, explică specialistul Ropharma, dr.imunolog Tania Bejan.
5. Varza murată
Este o sursă de probiotice, fiind pregătită prin fermentaÅ£ie, cu ingrediente naturale. În afară de acest beneficiu adus sănătăţii, culturile vii din varza murată pot fi utile ÅŸi în ameliorarea alergiilor ÅŸi în plus, este o sursă excelentă de vitaminele B, A, E ÅŸi C.
6. Chefirul
„Deseori considerat doar un alt fel de iaurt, chefirul este de fapt o ciupercă ce se dezvoltă în lapte producând fermenÅ£i, enzime, vitamine, minerale ÅŸi alte substanÅ£e bioactive. Acest aliment are ÅŸi efecte benefice asupra tractului digestiv, fiind în acelaÅŸi timp ÅŸi un bun antioxidant. Mai mult, acesta grăbeÅŸte refacerea florei intestinale ÅŸi prevenirea problemelor digestive care pot apărea în urma tratamentului cu antibiotice”, explică specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.
DeÅŸi dieta zilnică poate fi o sursă importantă de probiotice, în unele cazuri este recomandat ÅŸi este mai eficient tratamentul cu probiotice pentru a reface flora intestinală normală ÅŸi imunizarea organismului.
Cel mai frecvent, tratamentul cu antibiotice deÅŸi distruge infecÅ£iile, în acelaÅŸi timp „omoară” ÅŸi culturile de bacterii benefice organimului. După o astfel de cură, echilibrul microbian trebuie restabilit cât mai repede pentru a nu genera alte probleme
sursa foto: http://static.eva.ro/img