Gras, slab, oceanic sau de crescătorie, peÅŸtele consumat de două ori pe săptămână îÅ£i îmbogăţeÅŸte meniul cu proteine superioare ÅŸi cu acizii graÅŸi Omega-3, adică îÅ£i dă energie ÅŸi poftă de viaţă.
Dacă ar fi să dăm crezare tuturor ÅŸtirilor legate de conÅ£inutul de mercur din peÅŸtii oceanici, atunci ar trebui să uităm de macrou, ton, păstrăv ÅŸi alte specii, care fac cu ochiul în magazine. PeÅŸtele oceanic, fructele de mare, scoicile sunt adevăraÅ£i „bureÅ£i“ care absorb mercurul ÅŸi alte substanÅ£e toxice din apă.
Putem consuma la discreÅ£ie carne de peÅŸte autohton ÅŸi până la de trei ori pe săptămână peÅŸte oceanic. Femeile însărcinate pot limita la o dată- două ori pe săptămână! E adevărat că mediul în care se dezvoltă peÅŸtii este poluat de tot felul de deÅŸeuri ÅŸi de substanÅ£e aruncate de oameni, dar, dacă este consumat cu moderaÅ£ie, peÅŸtele din mări ÅŸi oceane nu-Å£i poate face niciun rău. Dimpotrivă, beneficiile unei alimentaÅ£ii care include carnea de peÅŸte sunt multiple.
Ideea că te expui riscului de a face cancer (din cauza mercurului conÅ£inut), dacă mănânci carne de peÅŸte, este o realitate, dar nu atât de înspăimântătoare dacă limitezi consumul. Printre substanÅ£ele poluante aruncate în mări ÅŸi oceane se găseÅŸte ÅŸi mercurul, care este transformat în metil-mercur în corpul peÅŸtilor. Dacă este ingerată în cantităţi mari, această substanţă afectează ficatul ÅŸi rinichii, are efecte toxice asupra sistemului nervos central ÅŸi poate duce la malformaÅ£ii ale fătului (dacă peÅŸtele este consumat de o femeie însărcinată).
De regulă, metil-mercurul se găseÅŸte la răpitori ÅŸi se depozitează în părÅ£ile grase ale peÅŸtilor. Deci cu cât sunt mai graÅŸi, cu atât riscul e mai mare. Paradoxul este că tocmai peÅŸtii graÅŸi (cum este macroul) ne furnizează acizii graÅŸi Omega-3.
Femeile însărcinate ar trebui să evite peÅŸtii care depozitează mai mult metal-mercur: peÅŸtele-spadă, macroul, rechinul.
De aceea, oamenii de ÅŸtiinţă recomandă celorlalte persoane un consum moderat de peÅŸte oceanic (maximum trei porÅ£ii pe săptămână).
Un motiv pentru care ar trebui să limitezi consumul de peÅŸte oceanic, pe lângă cel al conÅ£inutului de mercur, este ÅŸi acela al nivelului ridicat de colesterol ÅŸi de sodiu.
Iată cele mai consistente motive ca să alegi carnea albă:
- are o concentraÅ£ie ridicată de proteine, din cele de clasă superioară, necesare pentru a asigura măcar 25% din necesarul zilnic de proteine pentru un adult, sau 50-75% din raÅ£ia zilnică de care are nevoie un copil sau o femeia însărcinată (la un consum aproximativ de 200 de grame de carne de peÅŸte, de trei ori pe săptămână).
-completează nivelul devitamine (conÅ£ine multă vitamina D, antirahitică, vitamina A, pe cele din complexul B, dar ÅŸielemente minerale - mult fosofor, potasiu, magneziu, seleniu, fier, cupru, iod ÅŸi fluor, în peÅŸtele de mare);
- este bogată în acizii graÅŸi Omega 3, acele grăsimi sănătoase, cu multiple roluri în organism (de la funcÅ£ionarea sistemului nervos la cea a vederii, intră în structura pereÅ£ilor celulari, reglează tensiunea ÅŸi coagularea sângelui, menÅ£in sănătatea inimii etc).
Cum recunoşti peştele proaspăt
Ca să fie bun de consum, peÅŸtele trebuie să aibă carnea rigidă, dar atunci când o apeÅŸi, ea să-ÅŸi poată reveni la forma iniÅ£ială. Ochii să fie limpezi, nu tulburi, iar branhiile trebuie să fie roÅŸii. Evită peÅŸtele care are pielea acoperită de o mâzgă albicioasă, iar mirosul său este dubios.