Cartofii și pâinea sunt două dintre alimentele cele mai prezente pe mesele românilor. Cartofii sunt sățioși, gustoși, ieftini, se găsesc oricând și se pot prepara în foarte multe feluri. Dintre aceste două alimente, care este cel mai prietenos cu persoanele care vor să scape de kilogramele în plus? Medicul nutriționist Mihaela Bilic răspunde:
„Cartofii îngrașă mai puțin decât pâinea. Cu toții iubim carbohidrații sub o formă sau alta, de la banala felie de pâine, la pizza, paste, orez, mămăligă sau cartofi prăjiți. Când vrem să slăbim tăiem carbohidrații din dietă, doar că fără ei nu prea rezistăm. Decât să declarăm război făinoaselor, n-ar fi mai realist/ eficient să facem alegeri istețe și să micșorăm porția?
Acolo unde cerealele conțin 70% amidon și sub 5% apă, cartofii sunt la polul opus: au 70% apă și doar 17% amidon. Un cartof fiert este echivalent cu o felie de pâine, are tot 80 calorii și niciun gram de gluten. Dacă stropim cartoful fiert cu ulei și îl băgăm la cuptor, el devine extrem de apetisant. E drept, cu încă 100 calorii în plus. Iar dacă vreți și o bucată de brânză, s-a ales praful de titlul meu... că tocmai l-am transformat într-o bombă calorică” a explicat nutriționistul.
Citește și: Zahărul de cocos - sănătos chiar și pentru diabetici!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://foodstory.ro/nutritie/cartofii-copti-excelenti-pentru-organism-iata-de-ce-ar-trebui-sa-i-consumi-mai-des