Au apărut urzicile, iar în foarte multe bucătării ele se gătesc sub formă de ciorbă, cremă sau opărite È™i adăugate în salate, deoarece aduc o mulÈ›ime de beneficii organismului È™i, în plus, au È™i un gust extraordinar. PuÈ›ini È™tiu însă că urzicile se pot consuma È™i sub formă de suc sau ceai. Printre vitaminele pe care la conÈ›ine se numără vitamina A, K, C, complexul B, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu È™i sodiu, polifenoli È™i toÈ›i aminoacizii esenÈ›iali.
Urzicile sunt recunoscute pentru faptul că tratează inflamaÈ›ia atunci când se masează o cremă de urzici din farmacie pe locul cu probleme sau dacă se consumă suc de urzică. Sucul se prepară astfel: urzicile se spală bine, se zdrobesc la blender È™i se iau câte două linguri pe zi, ca atare sau cu puÈ›ină apă ori ceai. Ceaiul de urzică se prepară astfel: se fierb frunze de urzică 5 minute în 300 mililitri de apă, se lasă să se odihnească puÈ›in, după care se strecoară; se poate îndulci cu o linguriță de miere.
În mod special, de proprietățile antiinflamatoare ale urzicilor, pot beneficia persoanele care suferă de artrită. Urzica se mai poate folosi È™i pentru tratamentul alergiilor deoarece blochează producÈ›ia de histamine. Sucul de urzică sau suplimentele din această plantă mai sunt folosite pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostată: potrivit unor cercetări, urzica poate preveni conversia testosteronului în dihidrotestosteron, iar acest lucru contribuie la reducerea măririi prostatei.
Persoanele cu tensiune arterială mare ar putea obÈ›ine beneficii de pe urma consumului de suc ori ceai de urzică. Această plantă are capacitatea de a stimula producÈ›ia de oxid nitric, care funcÈ›ionează ca vasodilatator. Urzica relaxează inima È™i reduce forÈ›a contracÈ›iilor, are în compoziÈ›ie substanÈ›e care mimează efectele insulinei - deci contribuie la scăderea glicemiei. Urzica reduce sângerarea după intervenÈ›ii chirurgicale, protejează ficatul de mesele prea bogate È™i de toxine, tratează arsurile gastrice È™i elimină excesul de sare È™i apă prin urină.
Sucul de urzică sau alte preparate pe bază de urzici sunt contraindicate femeilor însărcinate deoarece pot creÈ™te riscul de avort prin provocarea contracÈ›iilor uterine. Totodată, persoanele care sunt sub tratament cu medicamente de subÈ›iere a sângelui, medicamente de diabet, antihipertensive, diuretice sau litiu trebuie să consulte medicul înainte de a consuma urzici sub orice formă.
Citește și: Ce vitamine să consumăm pentru a ne crește imunitatea?
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.facebook.com/sciencemed/photos/a.486368311406524/1068418749868141/?type=1&theater