Rădăcina părului este compusă dintr-un element numit folicul. Acesta, la fel ca oricare altă parte a corpului nostru, se hrănește cu minerale și vitamine pe care le obținem din alimente. Dacă tratamentele și măștile aplicate nu au dat rezultate, poate că soluția unui păr strălucitor și puternic este într-o alimentație echilibrată.
Vitamina C - ajută absorbția de fier, prin urmare alimentele bogate în vitamina C este indicat să fie consumate cu alimentele bogate în fier. Iată câteva dintre cele mai bune surse de vitamina C: coacăzele negre, afinele, broccoli, guava, kiwi, portocale, papaya, căpșunile și cartofii dulci. Vitamina C stimulează producția de colagen care întărește capilarele ce alimentează firele de păr. Vitaminele sunt esențiale pentru creșterea părului și se găsesc în citrice, pește, cereale, spanac și banane.
Fier - o deficiență de fier este o cauză majoră de cădere a părului. Folicului de păr este hrănit cu ajutorul circulației sângelui iar atunci când nivelul de fier scade, se instalează anemia iar alimentarea cu nutrienți a foliculilor se întrerupe, afectând astfel ciclul de creștere a părului. Carnea roșie, carnea de pui, peștele, legumele, verdețurile și cerealele, toate aceste alimente sunt bogate în fier.
Proteine - părul este făcut din proteine, de aceea este necesar să existe suficiente proteine în alimentație. Lipsa lor duce la uscarea părului, acesta devenind casant și fragil. Carnea de pui, de curcan, peștele, produsele lactate și ouăle sunt cele mai bune surse de proteine. De asemenea, se regăsesc în leguminoase și nuci. Proteinele oferă strălucire și rezistență părului.
Omega-3 - corpul nostru nu produce acizi grași esențiali, prin urmare trebuie să-i luăm din alimentație. Acizii grași Omega-3 se regăsesc în celulele care acoperă scalpul și, totodată, asigură uleiurile care ne mențin scalpul și părul hidratate. Somonul, heringul, sardinele, păstrăvul și macroul sunt peștii cei mai bogați în Omega-3. Din surse vegetale Omega-3 se obține din nuci, avocado, semințe de dovleac și alte oleaginoase.
Biotină - o vitamină solubilă în apă. Prea puțină înseamnă un păr casant, fragil și care cade. Biotina se regăsește în cerealele integrale, ficat, gălbenuș, făină de soia și drojdie.
Vitamina E - oferă protecție împotriva razelor de soare, care ne afectează nu doar pielea, ci și părul. Nucile sunt adevărate `uzine` de vitamine, ne oferă zinc, seleniu și vitamina E de aceea se recomandă consumarea lor regulată.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.cadereaparului.ro/alimente-ideale-pentru-un-par-frumos-si-sanatos.html