200 g de cartofi fierți reprezintă doar 152 kcal și conțin 0% materii grase, dar 200 g de cartofi prăjiți furnizează 686 kcal și 42 g de materie grasă! Fără a mai pune la socoteală sosul: o lingură de 15/20 g de maioneză echivalează cu 150 kcal și 18 g de materie grasă.
Cele mai importante surse de carbohidrati - cartofii, pastele făinoase, orezul È™i pâinea constituie baza unei alimentaÈ›ii sănătoase È™i echilibrate. De asemenea sunt si mari furnizori de energie. Totusi se recomanda folosirea variantelor complete, deoarece conÈ›in mai puÈ›in zahăr decât versiunea rafinată È™i mai multe fibre, ceea ce facilitează tranzitul intestinal.
Consiliul superior belgian al sănătății (CSS) recomandă ca 55% din aportul zilnic de energie să provină din carbohidraÈ›i, cu maximum 30% de materii grase. Acest lucru înseamnă că trebuie să mâncăm în medie, zilnic, patru-cinci cartofi fierÈ›i în aburi sau în apă (210-350 g) sau 200g de orez sau paste făinoase sau între cinci È™i 12 felii mici de pâine (175-420 g), în funcÈ›ie de vârstă greutate È™i efort fizic.
În ceea ce îi priveÈ™te pe copii, este preferabil să li se introducă cereale complete în alimentaÈ›ie după 18 luni.
sursa foto:http://2.bp.blogspot.com