Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
MINISTRI
Adaugat: 29 Iunie 2013    Actualizat: 18 August 2013

Ministrul Sănătăţii i-a vândut arme lui Shimon Naor



         În septembrie 1998, când era director general al Regiei Autonome de Tehnică Militară, Eugen Nicolăescu a negociat și i-a vândut lui Shimon Naor 50 de mitraliere antiaeriene tip DSKM. Acestea au fost, ulterior, trasportate ilegal de către trafi cantul de arme în Nigeria, țară afl ată sub embargo privind importul de armament.
         Serviciile secrete au sesizat procurorii Parchetului Curţii Supreme care, după ce au anchetat un astfel de caz, au reuşit să trimită în instanţă un dosar care a condus la condamnarea celebrului traficant de arme, Shimon Naor. EVZ vă prezintă, în exclusivitate, culisele acestei tranzacţii de armament. EVZ nu doreşte să-l acuze pe Eugen Nicolăescu, ci doar să informeze opinia publică cu privire la modul în care actualul ministru al Sănătăţii a gestionat situaţia pe vremea când comercializa arme.
         Arme pentru Yemen, transportate în Nigeria
         Shimon Naor este cel mai cunoscut traficant de arme din România. Născut la Galaţi, pe 19 octombrie 1949, Naor a ajuns ofiţer de marină în flota militară israeliană. După ce a trecut în rezervă, a intrat în afaceri cu armament. Potrivit declaraţiilor sale, Naor a vândut în străinătate arme fabricate în România în valoare de peste 800 de milioane USD. Acest personaj a vrut, în toamna anului 1998, să cumpere 50 de mitraliere antiaeriene pentru un client din Nigeria. Pentru aceasta s-a adresat conducerii RATMIL, adică lui Eugen Nicolăescu.
         Problema lui Naor o reprezenta faptul că Nigeria se afla sub embargo internaţional privind importurile şi exporturile de armament. Ca soluţie, Naor a falsificat documentele tranzacţiei, în sensul în care a trecut în acte că armele vor fi transportate în Yemen, ţară care nu se afla sub embargo, dar, de fapt, mitralierele au ajuns în Nigeria.
         Regia a obţinut licenţa de export cu un act fals
         Tranzacţia celor 50 de mitraliere antiaeriene s-a făcut între RATMIL, care în acte a figurat ca exportator al acestor produse, şi firma israeliană L.R. Avionics Technologies Ltd, cumpărător. Reprezentantul firmei israeliene a fost Shimon Naor, iar preţul tranzacţiei a fost de 140.000 USD. Licenţa de export, potrivit legislaţiei româneşti în domeniu, avea la bază un document care se chema Certificat de Utilizator Final (End User Certificate). Acest document a fost contrafăcut de către Naor, în sensul în care actul indica drept beneficiar al armelor Ministerul Apărării din Yemen, ţară care nu se afla sub embargo. Documentul contrafăcut a fost depus de către Naor la RATMIL, iar ulterior a fost utilizat de către instituţia condusă de Nicolăescu pentru obţinerea licenţei de export nr. E/8/9802450, emisă de către Ministerul Industriilor şi Comerţului – Direcţia generală de comerţ exterior.
         Avionul de Yemen a aterizat în Nigeria
         După obţinerea licenţei, Naor avea nevoie de un mijloc de transport pentru mitraliere. Soluţiile erau vaporul sau avionul. Omul de afaceri israelian a trimis-o pe Jeni Mantescu, mâna sa dreaptă, la Constanţa, pentru a discuta cu Constantin Costache, patronul societăţii de shipping Europolis, transportul armelor pe cale maritimă până în portul Lagos, din Nigeria. Potrivit notelor SRI, Jeni Mantescu i-a spus lui Constantin Costache că Certificatul de utilizator final este pentru Yemen, dar armele trebuie transportate în Nigeria. Pentru că nu au ajuns la o înţelegere, Naor a decis să transporte armele cu avionul. Pentru aceasta a apelat la Ion Menciu, patronul firmei SC Acvila Air SRL.
         Procurorii susţin în rechizitoriul lor că Ion Menciu ştia exact care este destinaţia finală a armelor, dar a înscris în documentele de transport destinaţia specificată de Naor. Prin urmare, Ion Menciu a trecut în planul de zbor RR M6 33 ruta Otopeni – Sahna (Yemen) şi nu Lagos (Nigeria), aşa cum rezultă din evidenţele Romtrans SA. O probă puternică a procurorilor de caz, ce demonstrează faptul că armele au ajuns în Lagos – Nigeria, o reprezintă permisiunea autorităţilor nigeriene de survol şi aterizare pentru avionul cu arme al lui Naor. În final, cele 50 de mitraliere antiaeriene tip DSKM au ajuns în Nigeria, prin firma Acvila Air, cu aeronave închiriate de la societatea „Volare” din Ucraina.
         Încă un document fals a ajuns la RATMIL
         După livrarea efectivă a armelor în Nigeria, Naor a mai contrafăcut încă un act prin care a demonstrat autorităţilor române că armele au fost recepţionate de către Ministerul Apărării din Yemen. Acest al doilea act falsificat a fost înmânat de Naor celor de la RATMIL care, la rândul lor, l-au depus la Agenţia Naţională de Control al Transporturilor Strategice şi al Interzicerii Armelor Chimice, aşa cum prevede legislaţia din domeniu.
         Prin acest al doilea act fals s-a închis tranzacţia privind cele 50 de mitraliere antiaeriene în Nigeria, în contextul în care instituţiile din România au primit acte că armele au fost transportate şi recepţionate în Yemen. În acest dosar de trafic ilegal de arme, pe baza căruia Shimon Naor a fost condamnat la 11 ani de închisoare, numele lui Eugen Nicolăescu apare pe factura celor 50 de mitraliere antiaeriene, prin care RATMIL a încasat banii de la firma lui Naor, ca director general al societăţii.
         Cum negocia Nicolăescu cu Naor afaceri de acest gen
         Shimon Naor vroia cele 50 de mitraliere antiaeriene de tip DSKM pentru un client din Nigeria, care dorea să le monteze pe nave de patrulare. Înainte ca armele să ajungă în Nigeria, Naor a pus-o pe Jeni Mantescu, omul lui de încredere, să se intereseze la RATMIL dacă e posibil acest lucru, din punct de vedere tehnic. După un simplu telefon dat la RATMIL, directorul general al instituţiei, Eugen Nicolăescu, a făcut imediat un răspuns în scris, pe care l-a trimis în atenţia lui Shimon Naor. „Stimate domn, La solicitarea telefonică transmisă de doamna Mantescu, avem plăcerea să vă transmitem următoarea propunere de ofertă: 1. Se poate monta o mitralieră cal. 12,7 mm DSKM pe o navă de patrulare, la preţul de 945 USD/navă, în condiţiile în care d.voastră puneţi la dispoziţie proiectul de execuţie”, îl înştiinţa actualul ministru al Sănătăţii pe traficantul de arme Shimon Naor.
         În faxul trimis lui Shimon Naor de către RATMIL apar numele şi semnătura actualului ministru al Sănătăţii. El a ţinut să-l informeze pe traficatul de arme şi asupra preţului a 150.000 de bucăţi de încărcătoare pentru pistoalele mitralieră AKM, 250 de bucăţi de seturi de curăţire pentru aruncătorul AG-7 şi, la punctul 5, scris de mână, se face referire la preţul mitralierelor antiaeriene DSKM, care au fost transportate în Nigeria. Nicolăescu l-a informat pe Naor că preţul unei mitraliere DSKM este de 3.100 $.
         Nicolăescu se victimizează: „E un atac politic”
         Despre implicarea sa în această tranzacţie ce s-a concretizat într-un caz penal de trafic internaţional ilegal de armament, actualul ministru al Sănătăţii ne-a trimis un răspuns la redacţie, în care spune că e vorba de un atac politic la adresa sa, menit să-l decredibilizeze.
         Întrebat dacă l-a cunoscut şi dacă s-a întâlnit cu traficantul de arme Shimon Naor, Nicolăescu a recunoscut: „Am fost director general, informaţie publică de multă vreme, la Regia Autonomă RATMIL din decembrie 1997 până în octombrie 1998 şi, în acea perioadă, am avut întâlniri cu multe persoane, potrivit atribuţiilor de serviciu, inclusiv cu domnul Shimon Naor, un cunoscut al industriei de armament, un partener vechi al României, după spusele celor de la Romtehnica, unitatea specială de comerţ exterior a ţării noastre”, afirmă ministrul Sănătăţii.
         El neagă implicarea sa în negocierea tranzacţiei celor 50 de mitraliere antiaeriene: „Contractele erau negociate, însă, de Direcţia de comerţ exterior a Regiei şi erau verificate de organismul abilitat al statului în domeniul exporturilor şi importurilor strategice, care permitea sau nu efectuarea unei tranzacţii. Fiind regie a statului, RATMIL era obligată să respecte cu stricteţe regulile stabilite de Guvern şi prin acordurile internaţionale şi trebuia să prezinte toate documentele care să asigure acest fapt, aspect care a fost reliefat de rapoartele specifice întocmite în acest scop, iar România nu a fost implicată în contracte suspecte sau de nerespectare a reglementărilor internaţionale şi naţionale”.
         Întrebat concret despre transportul ilegal al celor 50 de mitraliere antiaeriene în Nigeria, Nicolăescu a precizat, pentru EVZ: „Dacă a existat vreun caz, cum pretindeţi dumneavoastră, de nerespectare a legii, cu siguranţă nu a reprezentat o tranzacţie a RATMIL, pentru că timp de 15 ani s-ar fi aflat adevărul. Ca atare, poate fi vorba ori de confuzii de informaţii ori, din păcate, de informaţii manipulate în alte scopuri decât prezentarea corectă a realităţii”. Potrivit rechizitoriului procurorilor, exportatorul celor 50 de mitraliere a fost RATMIL, conform facturii ce se găseşte la dosarul penal pe baza căruia a fost condamnat Naor. Tot pe factură se poate observa că preţul scris cu pixul în documentul din stânga a fost redus de RATMIL cu 300 USD


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0