Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 02 Februarie 2014    Actualizat: 02 Februarie 2014

   România este pe punctul de a intra în rândul ţărilor care folosesc medicina nucleară în lupta împotriva cancerului. Asta înseamnă că teribila maladie va putea fi depistată, apoi învinsă chiar înainte de a începe să producă efecte în organism, prin diagnostic precoce, stabilit cu ajutorul izotopilor radioactivi.

    Prin Centrul de Cercetare pentru Radiofarmaceutice, de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei din Măgurele (IFINHH), Ilfov, România va începe în curând să producă substanţe folosite în medicina nucleară. Aceasta este o ramură a ştiinţelor medicale care îmbină fizica nucleară cu biologia şi chimia într- un fel de tomografie foarte complexă. Ea depistează afecţiunile unor ţesuturi, inclusiv faze incipiente de cancer, înainte ca aceste afecţiuni să poată produce modificări morfologice, adică înainte de a se manifesta propriu-zis.

      Serul e atras de ţesuturile bolnave

    S-a plecat de la constatarea că ţesuturile cu probleme consumă mai multă substanţă nutritivă decât ţesuturile sănătoase învecinate. Pentru evidenţierea acestor zone, medicina nucleară foloseşte radioizotopi cu durată scurtă de viaţă legaţi de molecule biologic active, sau, mai simplu spus, molecule de substanţe nutritive. După ce este produsă în laboratoare speciale, cum este cel de la IFINHH, această substanţă ia drumul centrelor de diagnostic de tip PET/CT. Acolo, produsul radiofarmaceutic este injectat în sistemul vascular al persoanei investigate, i se răspândeşte în tot organismul şi se concentrează în zonele unde ţesuturile sunt pe cale de îmbolnăvire, deoarece acestea consumă mai multă substanţă nutritivă combinată cu izotopi radioactivi. Pe ecranul aparatului detector de radiaţii, concentrările de izotopi au o luminozitate mai intensă şi pun astfel în evidenţă zona bolnavă.

   

    Folosirea izotopilor radioactivi cu durată scurtă de viaţă au drept scop punerea în evidenţă a metabolismului ţesuturilor fără a periclita radioactiv organismul. Metoda de imagistică e neinvazivă.

“Noi suntem gata să lansăm pe piaţă radiofarmaceutice de producţie românească, aşteptăm doar avizul de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale”, ne-a declarat dr. Dana Niculae, şefa echipei Centrului de Cercetare pentru Radiofarmaceutice de la IFIN - HH Măgurele.

  

    Produsul nu poate fi transportat pe distanţe mari

 

    Problema acestui tip de investigaţie medicală foarte precisă şi eficientă este că depinde de durata de viaţă a izotopilor radioactivi, care nu depăşeşte două ore. Acest lucru înseamnă că produsul nu poate fi transportat pe distanţe mari. În Occident, la fiecare 1 milion de persoane există cel puţin un centru de diagnosticare tip PET/CT, iar în SUA, la 1 milion de persoane există 4 asemenea centre. În Romania există instalate până în prezent 5 tomografe PET/CT.

 

 

    Afacere cu un potenţial de 23.000.000.000 $ în Statele Unite ale Americii

 

    Diagnosticul şi terapia medicală bazate pe tehnologii nucleare reprezintă, în toată lumea, un domeniu cu un potenţial de dezvoltare uriaş. Estimările din Statele Unite ale Americii prevăd, pentru anul 2020, o cifră de afaceri în domeniul medicinei nucleare de aproximativ 23 de miliarde de dolari, arata libertatea.ro.


 


  


 

 


 

Sectorul 6 Bucuresti, BUCURESTI - ILFOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0