Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 17 Mai 2017    Actualizat: 17 Mai 2017

     În categoria plantelor aromatice, cu efecte curative remarcabile, un loc de seamă îl ocupă levănţica. Cu toate că este puţin cultivată şi valorificată terapeutic, s-a constatat că uleiurile esenţiale obţinute din inflorescenţele plantei sunt mult mai valoroase decât multe medicamente de sinteză.

      Lavanda este folosită ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate, iar proprietăţile terapeutice ale uleiului eteric extras din flori au fost descoperite la începutul secolului al XX-lea.

      „Deşi este folosită intens în industria cosmetică, levănţica este apreciată şi ca plantă medicinală, iar în aplicaţiile terapeutice se folosesc mai ales florile . Planta are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare şi cicatrizante, de ajutor într-o varietate de boli", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

       Mii de tone de lavandă se folosesc pentru extragerea uleiului eteric prin distilare sau se usucă în camere bine aerisite. În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. Printre substanţele active ale lavandei se regăsesc substanţele amare, acidul acetic, taninul şi cineolul, substanţele minerale, care atribuie lavandei virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 100 de boli.

Pulberea, eficientă pentru sistemul nervos

      Terapiile cu preparate din lavandă au proprietăţi calmante şi sunt indicate în stări de neurastenie şi de isterie, în afecţiuni cauzate de situaţii tensionate, dar şi de stresul psihic, de melancolie sau de anxietate. În astfel de cazuri, lavanda se foloseşte sub formă de pulbere uscată, prin măcinarea plantei cu râşniţa de cafea. Praful obţinut se păstrează într-un borcan închis ermetic. Se administrează câte o linguriţă de trei-patru ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă, după care se bea puţin ceai, iar cura durează 21 de zile.

Induce un somn odihnitor

      În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se recomandă infuziile, preparate din două linguriţe de flori uscate de lavandă, care se infuzează vreme de zece minute în 250 ml de apă clocotită. Se beau zilnic câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puţină miere.

Tinctura, leac pentru insomnia cronică

      Insomnia cronică se tratează cu succes cu tinctura de lavandă. Leacul se poate prepara şi în casă din 100 g de flori uscate care se macerează în 500 ml de alcool de secară, vreme de 14 zile. Apoi, tinctura obţinută se toarnă în sticluţe care se închid ermetic şi se depozitează într-un loc întunecos. În acest caz se administrează câte 4 linguriţe pe zi (o linguriţă se diluează în 100 ml de apă fiartă şi răcită) sau se foloseşte sub formă de comprese, aplicate pe tâmple în cazul persoanelor deprimate sau stresate.

De mare ajutor pentru ficat 

      În decursul timpului, infuzia de levănţică şi-a dovedit o eficienţă remarcabilă în funcţionarea normală a ficatului şi a vezicii biliare.

      Se administrează câte două căni de infuzie pe zi, iar licoarea ajută la eliminarea bilei. În acelaşi timp, se folosesc şi compresele. În acest caz, se prepară un amestec din două părţi de ulei de lavandă şi o parte de alcool cu care se stropeşte o pânză şi se aplică pe ficat un interval de 20 de zile pe lună. Totodată, aceste comprese sunt eficiente şi pentru calmarea colicilor abdominale şi a balonărilor. 

Calmant pentru afecţiunile cardiace

      Datorită proprietăţilor sedative, în afecţiunile cardiace este recomandat uleiul de lavandă. Se administrează seara, înainte de culcare, câte trei picături puse pe un cub de zahăr. În acelaşi timp, uleiul de lavandă se foloseşte pentru masajul toracelui şi braţului stâng, pe toată lungimea acestuia.. Tratamentul normalizează funcţiile inimii şi nivelul hipertensiunii arteriale şi trebuie urmat 12 zile pe lună.

Ulei esenţial cu miere, leac pentru migrene

      Este un lucru dovedit că uleiul esenţial de levănţică este unul dintre cele mai eficiente remedii la îndemână pentru combaterea migrenelor. Specialiştii recomandă ca la apariţia primelor simptome, persoanle care sunt chinuite de migrene să amestece două picături de ulei esenţial de levănţică cu o linguriţă de miere. În cazul în care migrenele sunt frecvente şi însoţesc starea de depresie este indicată o linguriţă de pulbere de levănţică pe care bolnvul trebuie s-o ţină sub limbă cinci minute, apoi s-o înghită cu ceai călduţ. Terapia se repetă de trei ori pe zi.

Preparare

       Infuzia: Se pune la infuzat într-o cană cu apă fierbinte o linguriţă de flori de lavandă. Se lasă 10-15 minute, după care infuzia se bea îndulcită cu puţină miere şi amestecată cu patru-cinci picături de suc de lămâie. Licoarea induce starea de calm şi de linişte, mai ales când este consumată seara, înainte de culcare. Totodată, infuzia este la fel de eficientă în tratamentul afecţiunilor renale, deoarece măreşte diureza. În acest caz, se recomandă câte două căni de ceai pe zi. 

Infuzie, dintr-un amestec de plante

      Infuziile preparate dintr-un amestec de plante: flori de lavandă, de tei, de sulfină şi de captalan (câte o linguriţă din fiecare) sunt indicate persoanelor depresive, care trebuie să consume câte două căni de ceai pe zi. Această infuzie este un remediu şi pentru afecţiunile hepatobiliare, contribuind la eliminarea bilei. 

Tinctura, preparată în casă

      Există mai multe reţete de preparare a ticturii. Iată o reţetă la îndemână: Într-o sticlă de 500 ml, se pun patru linguri de plantă, peste care se toarnă alcool, până la umplerea sticlei. Ingredientele se lasă la macerat vreme de 14 zile; după aceea, lichidul obţinut se filtrează. Se administrează câte 20 de picături de trei ori pe zi, în cazul tulburărilor abdominale (în cum ar fi gastrita).

Lichior din flori de levănţică

       Ingrediente: Flori de levănţică, 250 ml alcool alb, 600 g miere naturală, 700 ml de apă plată, o jumătate de linguriţă de cuişoare.

      Preparare: Florile care se recoltează când sunt înflorite în proporţie de 75 % se taie mărunt şi se pun într-o sticlă de un litru peste care se toarnă alcoolul; apoi sticla se închide ermetic şi se înfăşoară într-o coală de culoare închisă. Planta se macerează în spirt 18 zile, timp în care se agită de două ori pe zi. După acest interval, extractul se strecoară. Separat, se prepară siropul din apa încălzită la 38 de grade şi mierea de albine şi se toarnă peste extractul de lavandă . Lichiorul de lavandă este un remediu foarte eficient în tratamentul migrenelor, reumatismului, cefaleei şi în stări de anxietate. Se administrează câte 3 linguri de sirop pe zi.

sursa foto: http://admonitus.ro/wp-content/uploads/2014/05/lavanda-sticluta.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului
O procedură specifică medicinei chinezești ce poate face minuni pen...
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama
Procesul de îmbătrânire este firesc, dar el poate fi încetinit. ...
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani
Sunt câteva lucruri simple ca, în cazul în care ai trecut de 40 de ...
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare
Sosul de soia este nelipsit din bucătăria asiatică, el dă o savoar...
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină
Sarcina este o perioadă minunată, dar plină de schimbări pentru fe...
 
Alimente care conțin mai mult zahăr decât crezi
Dacă vrei să reduci consumul de zahăr, iată ce alimente să eviți...
 
Cinci pași simpli prin care vei deveni mai atrăgătoare
Iată ce obiceiuri să ai dacă vrei să fii mai atrăgătoare în 21 ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0