Una din regulile de care ţinem cont atunci când ne apucăm de o cură de slăbire presupune să monitorizăm caloriile pe care le consumăm într-o zi. Astfel, pentru a scăpa de kilogramele în plus este recomandat să adoptăm un regim bazat pe mai puţine calorii decât eram obişnuiţi.
Total greşit. Studiile recente arată că numărarea kilocaloriilor din farfurie nu reprezintă una dintre cele mai importante principii de care trebuie să ţinem cont atunci când vrem să slăbim, scrie Daily Mail.
Specialiştii sunt de părere că nu cantitatea de mâncare pe care o includem în dieta zilnică este cheia succesului în lupta împotriva kilogramelor în plus, ci calitatea alimentelor pe care le mâncăm.
Nutrienţii dintr-un aliment, mai importanţi decât desitatea calorică
Pentru a ne menţine greutatea optimă ni se recomandă să adoptăm un regim bazat pe 2.000 de kilocalorii pe zi. Dar adoptând această strategie riscăm să ne îngrăşăm, sunt de părere specialiştii în nutriţie, care punctează că nutrienţii dintr-un aliment sunt mult mai importanţi decât densitatea calorică, mai ales atunci când suntem la cură.
De exemplu, organismul consumă de până la 20 de ori mai multă energie pentru a digera proteinele dintr-o bucată de carne de pui, spre deosebire de situaţia în care trebuie să digere grăsimile provenite dintr-un aliment intens procesat, precum cele de tip junk-food, - chiar dacă numărul de kilocalorii este identic în ambele cazuri de alimente.
Potrivit nutriţioniştilor, cu cât un aliment este mai intens procesat cu atât organismul va folosi mai puţină energie pentru a-l digera. Astfel, se explică şi motivul pentru ne îngrăşăm dacă obişnuim să mâncăm preparate de tip fast-food în loc de alimente cât mai puţin procesate. „Astfel, este indicat, mai ales atunci când vrem să slăbim, să optăm pentru alimentele bogate în fibre, deoarece organismul va arde multe calorii pentru a le digera”, punctează Rick Miller, specialist în nutriţie şi purtătorul de cuvânt de la Asociaţia Britanică de Nutriţie.
Acesta ar putea fi şi unul dintre motivele pentru care persoanele care sunt adeptele dietei „raw food” (nr. mâncare crudă) reuşesc să îşi menţină greutatea în limite normale.
Nutriţioniştii spun că chiar şi alimentele sănătoase, precum fructele şi legumele, încep să îşi piardă din nutrienţi atunci când sunt gătite, ele devenind implicit alimente procesate.
Mai mult, studiile realizate pe cobai au arătat că şoarecii de laborator au reuşit să slăbească 2 grame adoptând dieta „raw food”, în timp ce ceilalţi cobai, care erau hrăniţi cu alimente procesate, au slăbit doar 1 gram.
„Odată cu începerea procesului de procesare alimentele încep să îşi schimbe şi densitatea calorică, în condiţiile în care la gătit se folosesc şi alte ingredinete care pot încărca caloric un aliment, printre care se numără uleiul”, a precizat Bridget Benelam, cercetător de la Fundaţia Britanică de Nutriţie.
O porţie de cartofi prăjiţi va avea o densitatea calorică chiar dublă faţă de o porţie de cartofi nature. Chiar dacă avem la bază acelaşi aliment, respectiv cartoful, modul în care îl preparăm joacă un rol esenţial în lupta kilogramelor în plus.
Acelaşi lucru este valabil şi în cazul cărnii. O bucată de carne de pui poate fi mai dăunătoare siluetei decât o bucată de carne de porc, mai ales dacă este prăjită în ulei.
sursa foto: http://berrybreeze.com/O2bb/wp-content/uploads/2013/07/processed-food-fats.jpg