La originea zilei de 1 Mai, Ziua Muncii, stă o mișcare a sindicalișitilor din Chicago care s-au unit și au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore. Pe 1 mai 1886 au ieșit pe străzile din Chicago aproximativ 90.000 de oameni, dintre care 40.000 erau în grevă. Protestele au continuat și în următoarele 3 zile, numărul manifestanților crescând considerabil. În urma intervenției forțelor de ordine au fost înregistrate victime din ambele tabere.
În România, 1 Mai - Ziua Muncii, a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, pe timpul domniei lui Carol I. În perioada comunismului, când 1 Mai era sărbătoare națională, se organizau manifestații propagandistice de amploare pe cele mai mari bulevarde și stadioane, în întreaga țară. După ce comunismul a fost înlăturat, românii au renunțat la astfel de festivități, Ziua Muncii fiind marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului, românii își organizează mini-vacanțe și merg la munte sau la mare pentru un picnic sau un grătar în aer liber, alături de prieteni și de familie.
Micii, felul întâi care sfârâie pe grătar de 1 Mai, deși sunt considerați o specialitate românească, sunt disputați de România, Bulgaria, Grecia și Turcia. Povestea micului pe care românii îl servesc de 1 Mai își are originile undeva în secolul XIX-lea, în Balcani.
Potrivit legendei românești, micii ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea, într-o seară, la hanul La Iordachi din București, cunoscut pentru cârnații săi. Mai exact, în centrul istoric al Bucureștiului, în 1957, s-a deschis restaurantul care a ajuns să inventeze micii, ba mai mult, i-a transformat într-un preparat foarte popular.
Se spune că într-o zi, Iordache Ionescu a rămas fără mațe pentru cârnații săi, preparatul preferat al clienților înfometați. Inspirat fiind, s-a gândit să pună carnea direct pe grătar și astfel au apărut micii.
Moghazehi Mehrzad, unul dintre pasionații artei culinare, povestește că micul este, de fapt, un kebap, preparat cu ajutorul a mai multe condimente și ierburi aromate. „Din rețeta originală de mici fac parte chimenul și ienibaharul, condimente folosite foarte des de turci, fiind adaptată de fiecare zonă după gusturile și obiceiurile culinare” spunea acesta. Astfel, micii au o istorie de peste 4 secole.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://bmbfotos.com/1-mai-feiertag/