Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 13 Martie 2019

      Statistica a evidențiat încă odată lipsa de performanță a economiei românești. La creșterea economică din 2018, exporturile românești au avut o contribuție negativă, avansând imperceptibil în prima lună a anului 2019 față de aceeași perioadă din 2018. În schimb, importurile au crescut mult mai repede, diferența valorică fiind de peste 1,2 miliarde de euro. Problema este că importurile neacoperite prin exporturi trebuie plătite cu valuta procurată din alte surse, mai exact din piața valutară, fapt care va duce la deprecierea leului.

 

      Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în ianuarie anul acesta, România a exportat bunuri în valoare de 5,5 miliarde de euro și a importat mărfuri de 6,77 miliarde de euro - cu 9,2% mai mult decât în ianuarie anul trecut. În ultimii ani, dinamica importurilor a fost mai accelerată decât cea a exporturilor, situație favorizată de politicile economice de stimulare a consumului, în detrimentul investițiilor. Dacă nu se fac investiții, economia nu poate produce suficient pentru a satisface cererea populație cu venituri mai mari, prin urmare se apelează la importuri, care nu sunt acoperite prin exporturi din aceeași cauză - nu se fac investițiile necesare pentru a mări capacitatea de export.

 

      Majorarea artificială a salariilor, fără a fi corelate cu productivitatea, au dus la această situație. „Deși nivelul salariilor în România este unul dintre cele mai scăzute din UE, creșterile salariale ar trebui să urmeze riguros dinamica productivității muncii, ceea ce necesită o abordare treptată. În caz contrar, o abordare accelerată în acest domeniu poate genera inflație și deficite externe care se corectează, de regulă, prin devalorizarea monedei naționale. Aceste fenomene erodează de fapt puterea de cumpărare și nivelul de trai al românilor pe fondul unui management relaxat al politicilor economice” se arată într-o analiză făcută de AmCham România.

 

      Aceștia sunt de părere că, pentru a fi viabilă, creșterea salariilor trebuie să îndeplinească anumite condiții. În mod principal, creșterea salariilor ar trebui să se producă în domeniul produselor și serviciilor exportabile, iar mai apoi în domeniul produselor și serviciilor non-exportabile.

 

      „Or, în România, în ultimii ani, secvențialitatea a fost exact invers: au crescut mai întâi salariile bugetarilor și a altor servicii non-exportabile (educație și sănătate) și abia ulterior cele din domeniile expuse concurenței externe” atrag atenția reprezentanții AmCham România.

 

      Mai mult, creșterile salariale, în special din domeniile exportabile, trebuie să fie validate de mediul extern, adică deficitul comercial (export-import) să nu cunoască o deteriorare, din cauza unei competitivități scăzute la export ca urmare a unor creșteri salariale nejustificat de mari. Pentru ca deficitul comercial să nu se încline pe partea importurilor, creșterea cererii interne, rezultată din creșterea de salarii, trebuie să fie compensată cât mai rapid de creșterea ofertei interne.

 

      Moneda națională se depreiciază pentru că nici una dintre aceste reguli nu se verifică în cazul țării noastre, motiv pentru care, anul trecut, contribuția exporturilor la creșterea economică a fost puternic negativă (minus 1,8%). Analiștii au avertizat de acum doi ani, de când au fost implementate și promovate aceste politici nesustenabile în România, că deprecierea leului în raport cu euro este iminentă, din cauza dezechilibrelor între exporturi și importuri - România încasează mai puțină valută decât trebuie să plătească.

 

      La începutul acestui an, din cauza instabilității create de adoptarea OUG 114, care a alarmat tot mediul de afaceri, dar și datorită fundamentelor deja slăbite, leul s-a depreciat într-un ritm alarmant față de euro, cursul depășind mai multe zile la rând un maxim istoric după altul - în 25 ianuarie un euro era cotat la 4,7648 lei. Problema și mai gravă este că, pentru următoarele 12 luni, prevziunile analiștilor nu sunt deloc pozitive, aceștia spunând că leul va continua să se deprecieze - chiar și spre 4,9 lei/euro - ținând cont de faptul că, potrivit datelor INS, situația dintre exporturi și importuri nu se va echilibra curând, conform wall-street.ro

 

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.capital.ro/leul-a-doua-zi-de-scadere-fata-de-principalele-valute.html

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cele mai bune cereale pe care să le consumi la micul dejun

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0