Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
MINISTRI
Adaugat: 29 Iunie 2013    Actualizat: 18 August 2013

Anchetă DNA la vârful Ministerului Sănătăţii. Secretarul general, care a semnat la ordinul ministrului, audiat la DNA

 

         Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie realizează o anchetă la Ministerului Sănătăţii, existând suspiciuni de abuz în serviciu, după restituirea unui corp de clădire care aparţine Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara. Procurorii DNA nu au dezvăluit nume, dar investigaţiile „Redeşteptarea", arată că verificaţi de procurorii DNA sunt actualul secretar general al Ministerului Sănătăţii, George Diga, dar şi membrii unei comisii conduse de un fost secretar de stat.
Imobilul în care funcţionează Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă „Louis Ţurcanu" din Timişoara a fost restituit fostului proprietar, în 2006, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii. Odată cu clădirea care a aparţinut fostului proprietar s-a restituit, însă, şi un corp de clădire nou, construit de spital. Procurorii DNA verifică acum modul în care s-a dispus retrocedarea, existând suspiciuni de abuz în serviciu. Ancheta îi vizează, printre alţii, pe actualul secretar general al Ministerului sănătăţii, dar şi pe un fost secretar de stat din perioada în care ministru era Eugen Nicolăescu.
         Istoricul clădirii
         În 1924, clădirea în care funcţionează acum Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii a aparţinut Societăţii Anonime Institutul Chirurgic Ortopedic Timişoara. În 1948 imobilul a fost luat abuziv de Statul Român, iar clădirea a ajuns, în timp, locaţie a Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii. După Revoluţie, soţia fostului proprietar, Reiber Henriette, cetăţean german, a început demersurile pentru recuperarea clădirii.
Situaţia imobilului este una foarte complicată, pe terenul fostului proprietar construindu-se şi un corp de clădire nou, intabulat în 2004. Odată cu trecerea Spitalului de Copii de la Minister la Primăria Timişoara, municipalitatea a făcut demersuri pentru a intra şi în posesia imobilului. Astfel, în 2004, primăria cere dreptul de proprietate asupra Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii, dar instanţa respinge cererea.
         Anul de graţie 2006
         Clinica a rămas astfel în proprietatea Ministerului Sănătăţii, iar la 9 martie 2006, Ministerul Sănătăţii emite o decizie, prin care se restituie fostului proprietar clădirea confiscată de comunişti, dar şi imobilul nou construit, clădiri în care s-au investit milioane de euro. Documentul prin care s-a restituit clădirea poartă numele ministrului de la vremea respectivă, Eugen Nicolăescu, dar este semnat de altcineva, care a semnat „pentru ministru". „Nu îmi aduc aminte ce s-a întâmplat. Nu am semnat eu, probabil a fost împuternicit un secretar de stat", a declarat Eugen Nicolăescu pentru „Redeşteptarea".
         Document contestat de primărie
         În baza deciziei emise de minister, noul proprietar s-a intabulat în trei aprilie 2006, iar două săptămâni mai târziu, Primăria Timişoara a contestat decizia, dar fără sorţi de izbândă. „Am considerat-o nelegală. Cel care a cerut-o era unul din membrii societăţii pe acţiuni, nu erau toţi memrbii şi nu aveau voie să i-o dea. Trebuia să îi dea despăgubiri, nu clădirea. Clădirea nouă nici nu ar fi trebuit să intre în discuţii. Au fost mai multe chestii. Au venit cu presiuni, cu susţinere de la minister", a spus secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari.
         Ancheta DNA
         Pe rolul instanţelor civile au fost mai multe procese, unele dintre ele fiind chiar în derulare. La începutul acestui an, managerul Spitalului de Copii a demarat o campanie de strângere de semnături pentru construirea unui nou spital, dată fiind iminenta evacuare. Se pare că a fost momentul în care procurorii au fost „sensibilizaţi" şi s-au sesizat din oficiu, demarând o anchetă pentru a vedea modul în care s-a restituit clădirea.
Într-o adresă oficială, transmisă către „Redeşteptarea", DNA confirmă ancheta din Ministerul Sănătăţii. „Pe rolul Serviciului Teritorial Bucureşti al DNA se află în lucru un dosar penal ce are ca obiect verificarea modalităţii în care imobilul în care funcţionează Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă „Louis Ţurcanu" din Timişoara a fost retrocedat către o persoană fizică de către funcţionari publici din cadrul Ministerului Sănătăţii.
În legătură cu aceste aspecte, la data de 19 septembrie 2012, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice pentru a verifica dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. În acest caz nu este vorba despre începerea urmării penale împotriva unei persoane. Urmărirea penală in rem înseamnă efectuarea de acte de urmărire penală fără a se defini şi responsabilităţile personale, în această etapă a anchetei", se arată în documentul emis de DNA.
         Cine sunt „greii" vizaţi de anchetă?
         Chiar dacă procurorii DNA nu au pus în momentul de faţă sub învinuire o persoană anume, surse importante au arătat că procurorii DNA fac cercetări pentru a vedea cine şi cum a semnat dispoziţia de retrocedare a clădirii de la Spitalul de Copii.
Investigaţiile „Redeşteptarea" arată că documentul a fost semnat de actualul secretar general al Ministerului Sănătăţii, George Diga, care ocupa aceeaşi funcţie şi în 2006. Diga a recunoscut că a semnat documentul în baza unui ordin al ministrului de la vremea respectivă, Eugen Nicolăescu. „Este semnat de mine. În momentul respectiv era o procedură, care a fost urmată, iar în final, în calitate de ordonator principal de credit, domnul Nicolăescu a dispus ca să mi se facă un ordin de ministru prin care să semnez şi astfel de acte. Din păcate nu vă pot da mai multe detalii. Este o anchetă la DNA. În momentul de faţă am fost chemat în mai multe rânduri la DNA", a declarat George Diga.
         Comisia este cheia
         Ancheta jurnalistică realizată de „Redeşteptarea" arată că Diga nu a făcut decât să urmeze o procedură, după ce a primit avizul unei comisii de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. E vorba de Comisia internă pentru analiza cererilor depuse în baza legii 10/2001. Preşedintele comisiei respective era la vremea respectivă UDMR-istul Ervin Zoltan Szekely secretarul de stat, jurist de profesie şi parlamentar UDMR timp de trei mandate. Ca şi un fapt divers, Szekely a fost ales parlamentar de Bihor, acelaşi judeţ din care este şi avocatul care îl reprezintă pe fostul proprietar. Surse din cadrul Ministerului Sănătăţii au declarat că Szekely ar fi fost deja audiat la DNA alături de ceilalţi membri ai Comisiei. Fostul secretar de stat nu a putut fi contactat până la această oră, surse din cadrul UDMR declarând că în ultima perioadă acesta „nu a mai fost activ".


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0