Vor exista măriri de prețuri la mezeluri, iar de la vară și salamul de vară va fi mai scump, anunță producătorii. Acest lucru se datorează faptului că materia primă, carnea de porc de lucru, a ajuns la peste 15 lei kg, după ce într-un an și-a dublat prețul, iar din februarie încoace s-a scumpit cu 50%, potrivit Mediafax.
„Acum, în medie, carnea de porc de lucru costă 3-3,2 euro/kg, față de 1,25 euro/kg în urmă cu un an. În septembrie anul trecut am transferat o parte din creștere în prețurile finale ale produselor și ne așteptăm ca din februarie să scadă. Însă, dacă în februarie materia primă costa 2,2-2,25 euro/kg, acum nu se mai găsește sub 3 euro kg. Piața cărnii fierbe după această creștere istorică” a explicat managerul companiei Universal, Andrei Pădurean.
Despre aceste scumpiri a vorbit și administratorul companiei Elit, producătoare de mezeluri (peste 50.000 de tone anual la cele 5 fabrici: București, Prahova, Alba și Arad).
„Cea mai mare provocare pentru industria noastră este creșterea accelerată a prețurilor materiilor prime, cu un impact semnificativ în profitabilitatea business-ului. Ne confruntăm în prezent cu prețuri record la carnea de porc, din cauza scăderii efectivelor de porci din Europa în principal, iar în mod specific în România, peste porcină africană a diminuat considerabil efectivele în ultimii ani, diminuând disponibilitatea materiei prime autohtone” a explicat Voicu Vușcan, administrator Elit.
Te-ar putea interesa: Înscrierile la Bacalaureat s-au prelungit până pe 9 iunie. Ministerul Educației, precizări despre mediile elevilor de clasa a XII-a!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://psnews.ro/urmeaza-alte-scumpiri-la-carne-si-mezeluri-parizerul-ar-putea-ajunge-produs-de-lux-675220/