Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 20 Mai 2013    Actualizat: 10 Iulie 2013

Liderul UDMR Cluj si-a angajat sotia la propriul birou parlamentar

 

         Agenţia Naţională de Integritate a solicitat parchetului cercetarea penală a deputatul UDMR de Cluj Mate András Levente.
         Mate András Levente, de profesie avocat, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că a încălcat Codul Penal prin comiterea infracţiunii de conflict de interese. Mai exact, ANI a arătat că deputatul a propus şi a avizat angajarea soţiei sale la biroul parlamentar Cluj, unde a lucrat în perioda martie 2010-ianuarie 2011. Mate András Levente susţine că putea lucra cu soţia şi că trimiterea cazului la parchet vine în mod suspect după ce săptămâna trecută a discutat în comisie parlamentară modificările la legea de funcţionare a ANI.
         ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire de către cinci deputaţi, printre care şi deputatul UDMR Mate András Levente, a infracţiunii de conflict de interese. "András-Levente Mate, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16.03.2010 - 01.01.2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, încălcând, astfel, prevederile legii privind măsurile pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei", se arată în sesizarea ANI. Aceasta face trimitere la dispoziţiile articolului 253 din Codul Penal, potrivit căruia, "conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv".
         Potrivit ANI, deputatul riscă sancţiuni sau eliberarea din funcţie. "Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective", susţin reprezentanţii ANI.
         Contactat de ZIUA de CLUJ, deputatul UDMR a spus că cei de la ANI nici măcar nu cunosc procedura: "Nu parchetul trebuie sesizat, căci instanţa de judecată constată conflictul de interese". Pe de altă parte, Mate András susţine că nu este nici un conflict de interese. "Ce au citat ei din Codul Penal este o definiţie, dar nu există nici un act normativ care să spună că nu pot fi angajate rudele la biroul parlamentar. Contractul este încheiat între Camera Deputaţilor, prin secretariat, şi salariat. Normal că eu decid cu cine lucrez. La fel cum este în cazul persoanelor asistate, şi noi putem alege rudele. Aşa putem spune că este conflict de interese între preşedintele de partid, Victor Ponta, soţia europarlamentar şi socrul senator. Conflictul de interese poate fi la funcţionar public, dar demnitarul nu e funcţionar. Funcţionarul are interzis să fie membru de partid, dar parlamentarul, nu. Nu cred în coincidenţă. Săptămâna trecută am discutat proiectul privind modificări la legea de funcţionare a ANI şi tot aşa am să votez cum îmi dictează conştiinţa", a spus Mate András. Potrivit acestuia, soţia a câştigat lunar sume diferite: 450 de lei, cel mai mic salariu, şi cel mai mare, 850 de lei. Deputatul spune că a fost nevoit să-şi dea afară soţia de la cabinet după ce s-au tăiat salariile şi nu a mai avut fonduri pentru toţi anagajaţii. "Cel mai corect era să plece soţia, căci n-aş fi dat afară pe cineva care nu avea alte surse de venit", a precizat deputatul.
         Contracte cu Statul
         Deputatul Mate András Levente nu este la prima suspiciune de conflict de interese. ZIUA de CLUJ a arătat în 2006 că avocatul Mate Andras a încheiat contract de reprezentare cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS), intrând chiar şi în cauze împotriva Statului Român, fapt interzis de Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei. În data de 19 decembrie 2005 cabinetul de avocatură al lui Mate András a semnat contractul de reprezentare juridică cu ADS, al cărui director general de atunci, Tanczos Barna, făcea parte din generaţia tânără a UDMR, alături de avocatul clujean. Tanczos a fost desemnat în funcţie la propunerea conducerii UDMR. De asemenea, şefa Direcţiei Juridice din ADS, Kornelia Nagy-Bege, cea care a semnat factura pentru Mate şi care a aprobat procesul-verbal de preluare a dosarelor de către avocat, este o apropiată a UDMR. Prin procesul-verbal din 19 decembrie 2005, Serviciul Contencios şi Urmărire Acte Normative din cadrul Direcţiei Juridice a ADS a predat 20 de dosare de instanţă avocatului-deputat Mate Andras. Factura: 69.538 de lei. Cele 20 de dosare au fost pe rolul instanţelor din cele patru judeţe din raza Curţii de Apel Cluj. Cel mai mic tarif perceput de Mate pentru un dosar este de 1.372 de lei şi cel mai mare, de 4.209 lei.

 

CLUJ
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0