Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 17 Februarie 2014    Actualizat: 17 Februarie 2014

Update 14.45: Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaților au decis în cazul lui Vlad Cosma. Aceștia au dat aviz negativ în privința încuviințării arestării preventive. 14 dintre deputați au votat împotrivă, în timp ce șapte dintre ei fost pentru arestarea preventivă, doi membri s-au abținut, iar patru voturi au fost anulate.

Potrivit rechizitoriului procurorilor care anchetează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, în Prahova funcţionau două reţele: Prima, coordonată de fiica lui Mircea Cosma şi  Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, membru PSD Prahova. Pe traseul spălării banilor procurorii i-au mai identificat şi pe Răzvan Alexe, deputat de Mizil. Acesta din urmă este prieten şi partener de afaceri  cu fiul lui Mircea Cosma, Vlad Cosma.

Prejudiciul se ridică la peste 35 de milioane de euro

Procurorii au constat că peste 130 de firme au păgubit statul de 35 milioane euro printr-un circuit complex de evaziune fiscală şi spălare de bani.

 “Din datele prezentate până acum rezultă următoarea stare de fapt: Consiliul Judeţean acorda contracte publice unor companii, iar în prealabil fiul său Vlad Cosma solicita acestor firme ca după câştigarea licitaţiilor să subcontracteze lucrările, în special fiind vorba de deszăpezire, asfaltări sau întreţinere de drumuri, altor companii pe care le controla el sau apropiatul său, Răzvan Alexe”, se arată în rechizitoriu obţinut de romaniamama.ro.

În cea de a doua reţea procurorii au constatat că Vlad Cosma şi Răzvan Alexe au cerut şi primit în decurs de un an 1 milion de euro pentru a truca licitaţii publice ale Consiliului Judeţean Prahova condus de Mircea Cosma. Procurorii spun că au date care arată că şi Mircea Cosma era implicat în acestă reţea. Scopul reţelei era ca prin  metoda ”subcontractării” până la 50% din banii alocaţi pentru un contract public să ajungă în conturile lui Vlad Cosma sau Răzvan Alexe.

Traseul şpăgilor în reţeaua Cosma

Procurorii spun că Vlad Cosma era cel care în baza influenţei pe care o avea pe lângă tatăl său a solicitat şi primit în decurs de un an 1 milion de euro de la o serie de fime private. Vlad Cosma solicita aceste sume de bani pentru ca firmele în cauză să câştige licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Prahova. DNA a cerut arestarea lui Vlad Cosma, însă pentru că are imunitate conferită de demnitatea de deputat, Camera Deptaţilor va decide dacă dosarul său va fi trimis în judecată. 

Mircea Cosma, tatăl deputatului Vlad Cosma, are la dispoziţie un buget de 400 de milioane de lei pentru 2014, potrivit informaţiilor publice de pe site-ul Consiliului Judeţean Prahova, unde acesta ocupă funcţia de preşedinte.  Cosma este la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, membru PSD din 1992 şi un apropiat a lui Sebastian Ghiţă, unul dintre cei mai influenţi politicieni din Prahova, de Vlad Cosma este deputat PSD ales în colegiul Mizil, colegiu lăsat liber de Adrian Năstase după prima arestare din dosarul Trofeul Calităţii în 2012.

Răzvan Alexe, recuperatorul

Răzvan Alexe este potrivit descrierilor din presa locală un individ apropiat lumii interlope locale. În anchetele procurorilor DNA el are rolul de colector. Răzvan Alexe este cel care colecta fizic banii solicitaţi de Vlad Cosma.

Mecanismul prin care erau colectaţi banii este descris de procurori astfel: Vlad Cosma şi Alexe negociau cu firmele care se înscriau la licitaţiile CJ Prahova procentul spăgilor, Consiliul Judeţean majora valoarea lucrărilor în mod nejustificat astfel încât spăgile să fie acoperite din aceste majorări, companiile căştigătoare erau obligate să subcontracteze o parte din lucrări câtre firmele lui Răzvan Alexe sau unor firme controlate prin interpuşi de către Vlad Cosma, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Patronii firmelor urmărite penal în acest dosar sunt și cei care au denunțat ingineria financiară. Cei care l-au denunţat pe Vlad Cosma şi pe Mircea Cosma la DNA sunt oamenii de afaceri  Ion Dumitru, Costin Giani Palada şi Nicolae Onea. Cei trei deţin companiile - SC Star T&D Blejoi, SC Cast SRL, SC Coni SRL. Dosarul instrumentat de DNA în care Mircea Cosma este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu a pornit de la un denunţ al lui Ion Dumitru, care a reclamat la DNA că Răzvan Alexe a primit de la el peste cinci milioane de lei. "În perioada 2012-2013, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Cosma Mircea, a pretins şi primit de la denunţător sume de bani disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate de către firma S.C. Star T & D S.R.L, se arată în documentul procurorilor.

Marconstruct Company S.R.L., lucrări pe care aceasta din urmă nu le-a executat, în sumă totală de 5.204.005 lei ( sumă ce reprezintă totalul celor virate prin cont bancar de S.C. Star T & D S.R.L. către S.C. Marconstruct Company S.R.L. în perioada 2012 – 2013 )", anunţau procurorii DNA Ploieşti în momentul în care a fost deschis acest dosar, iar Răzvan Alexe a fost arestat preventiv.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0