Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 09 Februarie 2014

     Dacă ajungi la spital, nu uita să-ţi iei punga cu medicamente la tine şi un portofel doldora. Şi asta pentru că, pe lângă clasicele "cotizări", că doar, "aşa e sistemul",  în cele mai multe spitale din Prahova nu găseşti nicio pastilă.  Dacă, până acum câţiva ani, bolnavii erau puşi să cumpere medicamente pentru bolile mai grave, acum nu mai există aproape niciun fel de pilulă. Pacienţii sunt puşi să-şi cumpere inclusiv materiale sanitare, dezinfectante şi consumabile. Ceea ce nu este o noutate și este un fapt menționat inclusiv de chirurgul Dan Oprea, de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, în cele două scrisori deschise în care a punctat principalele nereguli din unitățile medicale.
     Este lucru firesc ca stocurile de medicamente să se epuizeze, însă nu este normal, moral și legal ca medicii să “uite” să le spună pacienților că îşi pot recupera banii pe care i-au cheltuit pe tratamente şi analize pe durata spitalizării. Actul normativ este în vigoare din 2008 şi se adresează tuturor românilor asiguraţi. Conform legii, oamenii care suportă din buzunarul lor costurile medicamentelor şi analizelor trebuie să-şi primească banii înapoi în cel mult 45 de zile.

     Legea nr. 157/2008 secifică faptul că pacienţii au dreptul la rambursarea cheltuielilor făcute în spital pentru medicamente şi materiale sanitare. Rambursarea analizelor nu e trecută în lege, dar şi acestea pot fi plătite , potrivit art. 998-1000 Cod Civil, care reglementează despăgubiri pe care trebuie să le primească o persoană vătămată.
     Paşii pe care trebuie să-i urmeze pacienţii sunt următorii:
1. Pacientul e informat de medic că nu are un anumit produs;
2. Înainte de a cumpăra, bolnavul face o cerere către şeful de secţie şi către manager;
3. După aprobare, poate cumpăra ce are nevoie;
4. La final se face cerere de rambursare către conducere.

     Toate aceste lucruri ar trebui să le fie aduse la cunoştinţă bolnavilor de către personalul medical. Însă când este vorba despre drepturile pacientului se pare că toată lumea este amenzică, iar dacă se găsesc câţiva aparţinători sau chiar persoane internate care să-i întrebe pe medici de aceste lucruri fie primesc o privire sfidătoare, fie un răspuns că "nu ştiu, o să mă informez", fie "faceţi ce ştiţi". Situația o regăsim și în Prahova unde rare sunt cazurile în care pacienţii au fost informaţi de către cadrele medicale de existenţa acestei reglementări și și-au putut recupera parte din banii cheltuiţi în spitale. Cei mai mulţi au aflat din presă sau de pe internet faptul că sistemul medical românesc ar trebui să aibă şi mână de dat, nu doar de luat!
 

 

PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0