Ouăle conÈ›in complexul de vitamine B, o mulÈ›ime de nutrienÈ›i È™i proteine necesare organismului. NutriÈ›ioniÈ™tii spun că dietele care conÈ›in ou sunt foarte sănătoase, iar potrivit unui studiu, un mic dejun care conÈ›ine ou poate reduce pofta de dulce sau de alimente grase peste zi. Iată câteva lucruri pe care nu le È™tiai despre ouă:
1. Gălbenușul ajută la dezvoltarea creierului
Din cauza complexului de vitamine B, gălbenuÈ™ul de ou susÈ›ine funcÈ›iile neurologice È™i reduce inflamaÈ›iile. Medicii susÈ›in că gălbenuÈ™ul de ou ajută la eliberarea în organism a unor neurotransmițători precum serotonina, dopamina È™i norepinefrina.
2. Ouăle sunt proteinele perfecte
Proteinele din ou sunt foarte ușor absorbite de organism și ajută la construirea mușchilor, spun medicii.
3. Găina bătrână...
Atunci când vorbim de calitatea oului, vârsta găinii este foarte importantă. Potrivit cercetătorilor, ouăle de la găinile cu vârsta mai mică de 28 de săptămâni È™i mai bătrâne de 97 de săptămâni, nu mai au aceleaÈ™i calități nutritive precum ouăle de la găinile de vârstă medie.
4. Ce spune culoarea gălbenușului
Potrivit specialiÈ™tilor, gălbenuÈ™ul oferă anumite informaÈ›ii prin culoarea lui. Astfel, culoarea nu arată cât de sănătos este oul, ci cât de sănătoase sunt găinile. Găinile crescute cu iarbă È™i cereale dau ouă cu gălbenuÈ™uri de culoare intensă, deoarece alimentaÈ›ia lor conÈ›ine carotenoide.
5. AlbuÈ™ tulbure vs. albuÈ™ limpede
Oul proaspăt are albuÈ™ul lăptos, opac, iar pe măsură ce se învecheÈ™te devine mai lichid È™i mai limpede.
6. Ou alb sau ou roșiatic
Culoarea cojii oului nu are importanță atunci când vine vorba de calitatea oului. Culoarea cojii arată diferenÈ›a dintre rasa de găini care a făcut oul.
7. Petele de sânge nu trădează probleme ale găinii
Micile pete de sânge din albuÈ™ sau gălbenuÈ™ apar în timpul formării oului din cauza unei rupturi la nivelul vaselor de sânge. Acestea sunt cauzate de insuficienÈ›a vitaminei K din alimentaÈ›ia găinilor sau de vârsta lor. Potrivit medicilor, nu indică o problemă a găinii.
8. Din ce este formată coaja
Coaja oului este compusă din circa 95% cristale de carbonat de calciu (CaCO3) legate între ele de proteine. Fiecare ou de dimensiune medie conÈ›ine 750-800 mg de calciu.
9. Mitul despre Salmonella
Se spune că ouăle sunt purtătoare de Salmonella. Numai 1 ou din 20.000 ar putea să conÈ›ină această bacterie. Prin urmare, posibilitatea ca un ou să fie contaminat este foarte mică - 0,005%. În cazul unui consumator regulat, probabilitatea de a găsi un ou cu Salmonella este de o dată la 84 de ani.
Citește și: Baza de machiaj - necesară sau opțională?
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.newstalkzb.co.nz/news/world/europe-egg-scandal-spreads/