Proteina este cel mai important macronutrient, fiind esenÈ›ială pentru păr, oase È™i muÈ™chi, de aceea cantitatea pe care o consumăm zilnic este foarte importantă pentru sănătatea organismului nostru. De reÈ›inut este că nu toate proteinele sunt la fel, ci doar unele sunt considerate proteine complete, adică au în compoziÈ›ie toÈ›i cei nouă aminoacizi esenÈ›iali.
Iată 6 cele mai bune surse vegetale de proteine:
SeminÈ›e de cânepă (10 grame per porÈ›ie - 3 linguri): sunt o sursă excelentă de omega-3 È™i omega-6 È™i se pot integra cu uÈ™urință în cereale sau într-un smoothie.
Edamame (18 grame per porÈ›ie - 1 ceaÈ™că): pe lângă conÈ›inutul mare de proteină, acestea conÈ›in È™i fibre multe. Se pot încorpora uÈ™or în salate sau sotate cu alte legume într-un stir fry.
Farro (7 grame per porÈ›ie - 1/4 ceaÈ™că): este un bob cu coajă tare, derivat din grâu, o textură gumoasă È™i un gust ce seamănă cu cel al nucilor. Pe lângă proteine, conÈ›ine È™i fibre, vitaminele B, minerale È™i antioxidanÈ›i.
Quinoa (8 grame per porÈ›i - 1 ceaÈ™că): se găteÈ™te rapid, în 20 de minute È™i este bogată, de asemenea, în fibre, fier, magneziu È™i mangan.
HriÈ™că (6 grame per porÈ›ie - 1 ceaÈ™că): este opÈ›iunea ideală de fără gluten, pentru cei care au sensibilități È™i intoleranță alimentară. Se poate consuma sub formă de făină, în diferite preparate, sau sub formă de fulgi, al micul dejun.
Chia (6 grame per porÈ›ie - 3 linguri): seminÈ›ele mici, dar puternice, sunt pline de acizi graÈ™i omega-3, dar È™i de calciu È™i zinc. Se pot adăuga atât în preparate dulci, cât È™i sărate, smoothie-uri sau budinci.
Te-ar putea interesa: 5 lucruri pe care un prieten adevărat nu ar trebui să le spună!
Urmărește-ne pe Facebook dacă vrei să fii la curent cu cele mai interesante știri!
Sursa foto: https://catine.ro/surse-de-proteine-vegetale-de-ce-recomanda-nutritionistii-sa-le-incluzi-in-dieta-ta-165745.html