Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 21 Aprilie 2019

       Toți creștinii prăznuiesc Floriile duminica, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști și atunci este retrăită Intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului. Această sărbătoare are o mare însemnătate religioasă pentru credincioși, dar de-a lungul timpului i s-au adăugat numeroase superstiții populare. De fapt, această zi era inițial dedicată zeiței Flora, însă, după un timp, ea s-a celebrat în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim.

 

       Se spune că, pe vremea când Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângând și-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oțel și a plecat să-și găsească fiul. Pe drum, a ajuns la o apă și a rugat o salcie să-i facă punte. Pentru aceasta, a binecuvântat-o să nu poată fi făcuți cărbuni din lemnul ei și să fie dusă în fiecare an la biserică de Florii. De aceea, în această zi, oamenii duc la biserică flori și ramuri de salcie, pentru a fi sfințite. 

 

       În credința populară, `mâțișorii` sfințiți de preot în biserică, în Duminica Floriilor, au puteri magice: împletiți în coronițe și așezați deasupra ușilor, la ferestre și la icoane, ei apără familia de boli și de alte rele, aducând spor și noroc. La țară, ramurile de salcie înmugurită sunt legate în jurul pomilor fructiferi, ca să rodească din plin și sunt amestecate în hrana animalelor, ca să fie sănătoase și productive.

 

       De asemenea, de Florii, tradiția spune că mormintele trebuie să fie curățate și stropite cu apă sfințită, iar crucile să fie împodobite cu flori de primăvară și cu crenguțe sfințite de salcie. Plăcintele și gogoșile se împart de pomană pentru sufletele celor plecați dintre cei vii. Fetele nu trebuie să își spele părul, iar tinerele nemăritate din Banat și Transilvania trebuie să pună o oglindă și o cămașă sub un păr altoit. La miezul nopții, fetele trebuie să fiarbă busuioc în apă, iar dimineața să se spele pe cap cu această fiertură pentru a avea un păr frumos și strălucitor. Despre fetele care vor să se mărite, tradiția spune că în duminica de Florii, ele trebuie să scoată la soare zestrea pentru a chema ursitul. 

 

       De Florii, cine se încinge peste mijloc cu salcie sfințită, va fi ferit de dureri, iar cine înghite în această zi trei mâțișori de salcie sfințită nu va suferi de dureri de gât. În această zi nu se muncește, iar masa trebuie să fie întinsă toată ziua și se mănâncă pește. 

 

       În cele mai multe localități din Alba, în Duminica Floriilor, după slujbă, copiii însoțiți de dascăli și preot, împreună cu credincioșii străbat ulițele localităților cu salcie înmurugită în mână, cântând „Verșul Floriilor”, ca apoi să le depună în fața altarului. Această procesiune simbolizează intrarea lui Iisus în Ierusalim. Ramurile de salcie sfințite la Biserică se împart credincioșilor, care le pun, sub formă de cununiță, la icoane sau deasupra porților, la intrarea în curte.

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://identitatea.ro/cele-mai-interesante-traditii-romanesti-boul-instrutat-alte-obiceiuri-populare/

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0