Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
EVENIMENTE
Adaugat: 19 Februarie 2019

      19 februarie este zi de sărbătoare națională pentru România. La această dată s-a născut Constantin Bâncuși, celebrat de Institutul Cultural Român prin Ziua Brâncuși. Operei și personalității marelui artist român îi va fi dedicată o serie de evenimente de anvergură în cadrul următoarei ediții a Festivalului Europalia ce se va desfășura în perioada octombrie 2019-ianuarie 2020 în Belgia. La această ediție, România are statutul de țară invitată de onoare.

      Constantin Brâncuși este unul dintre marii artiști ai secolului XX care a avut o influență foarte mare în ce privește înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Lucrările sale se remarcă prin eleganță vizuală, acestea combinând stilul ornamental de inspirație folclorică și caracterul direct de sculptură țărănească cu stilul sofisticat și rafinat al avangardei pariziene, care se poate vedea în operele sale de la maturitate.

      În anul 1903, a primit prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din București. Acesta este, de altfel, singurul monument public din București al marelui sculptor. Peste 3 ani își expune pentru prima dată lucrările la Societe Nationale des Beaux-Arts și la Salon d`Automne din Paris.

      Un an mai târziu, în 1907, este prezentată prima variantă a „Sărutului” care a stat la baza celebrei lucrări „Poarta Sărutului”, din ansamblul de la Târgu Jiu, din care fac parte și „Coloana fără sfârșit” și „Masa Tăcerii”. Printre lucrările celebrului sculptor român se mai numără și „Rugăciunea” și „Domnișoara Pogany”.

      Constantin Brâncuși s-a stabilit la Paris, unde a și decetat în martie 1957, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse. Brâncuși a lăsat moștenire statului român atelierul său și un număr foarte important de lucrări. Din păcate statul român, condus de partidul comunist, nu a vrut să accepte moștenirea sculptorului. Astfel, atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Național de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moștenire statului român prin testament.

      În 1991, Ansamblul Brâncuși de la Târgu-Jiu a fost inclus pe lista tentativă a UNESCO. Conform site-ului Institutului Național al Patrimoniului, ansamblul lucrat în România este singura lucrare de artă monumentală de amploare creată de Brâncuși, care avea la data înființări proiectului (1935-1936) o recunoaștere mondială.

      Brâncuși și-a documentat creațiile prin fotografie, imaginile ajutându-l să fixeze vizual lucrările finalizate, dar și să rețină etapele de execuție a sculpturilor. Fotografia era stâns leagă de sculptură pentru Brâncuși, acesta regăsindu-și motivele, pretextele și inspirația. La moartea sa, sculptorul român a lăsat în urmă mai bine de 560 de negative și 1000 de fotografii.

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

Sursa foto: ://adevarul.ro/cultura/arte/artistul-constantin-brancusi-celebrat-romania-lume-1_5c6adea2445219c57e4d05ce/index.html ://www.crestinortodox.ro/editoriale/constantin-brancusi-sculptor-crestin-139944.html ://www.google.com/search?q=constantin+brancusi&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiolan8usfgAhXIqIsKHe6ZD9IQ_AUIDigB&biw=1920&bih=888#imgrc=jqJgFQ1jdK6WeM: ://calatorim.ro/articole/calatorim-in-romania-ansamblul-sculptural-constantin-brancusi-de-la-targu-jiu-id433.html ://www.dcnews.ro/sarutul-lui-brancusi-licitat-la-new-york-vezi-pre-ul_442733.html ://www.google.com/search?biw=1920&bih=888&tbm=isch&sa=1&ei=6slrXPCwPMjRrgTus76QDQ&q=constantin+brancusi+&oq=constantin+brancusi+&gs_l=img.3.0.35i39j0l2j0i67j0l6.30229.30229..30471...0.0..0.99.99.1......1....1..gws-wiz-img.z-3foe25CDQ#imgrc=HMaTaxLlvy4jZM:


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0