Restricțiile postului la carne, ouă și lactate, pot fi dificil de respectat iar în cazul în care la acestea se adaugă și o alimentație deficitară în proteine și minerale, atunci sănătatea ar putea fi serios afectată. De aceea nutriționiștii vin cu o serie de sfaturi utile pentru această perioadă.
„Se pare că obiceiurile străvechi și tradițiile au ajutat oamenii să găsească echilibrul trupului și sufletului prin post și rugăciune. Deși la acel moment semnificația postului era strict legată de principiile religioase, se pare că acesta avea un rol mai important de atât, de detoxifiere a organismului. Unele studii arată de exemplu în post scăderea LDL colesterolului și raportului LDL/HDL, a tensiunii arteriale, limitarea consumului de zahăr, îndulcitori, scăderea ponderală, etc. Prin postul ortodox se elimină consumul de carne, ouă, lapte și derivatele sale și se crește aportul de carbohidrați, cereale, fructe și legume, leguminoase, nuci, semințe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană. Dacă este echilibrat nu limitează aportul de proteine și aminoacizi esențiali.” explică dr. Ionela Dumitrescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Clinica Smart Nutrition.
Medicul spune că în post, cea mai mare deficiență apare în rândul vitaminelor din grupul B, vitaminei D și aminoacizilor esențiali iar pentru o dietă echilibrată și pentru o bună funcționare a proceselor metabolice, trebuie să avem grijă să obținem acești nutrienți din alte alimente. Spre exemplu, vitamina B12 se poate `recupera` din murături, drojdie sau produse cu boabe de soia fermentate. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, semințele de chia. Fasolea și nucile conțin zinc, iar calciu găsim în conopidă, spanac, varză, tofu etc. Semințele de in, nucile, semințele de chia sau de cânepă conțini acizii omega 3 și 6 care se pierd prin eliminarea altor alimente în perioada postului. Cartofii, afinele, alegele, sarea iodată furnizează aportul de iod necesar organismului.
„Prin urmare, bine echilibrată, alimentația în post poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie. Sfatul meu este să mizăm pe varietate, incluzând fructe, legume și leguminase, nuci și semințe.” transmite medicul Ionela Dumitrescu.
Sursa foto: //www.one.ro/sanatate/dieta-sport/medic-nutritionist-in-perioada-postului-mizam-pe-varietate-17669835?fbclid=IwAR14CGgPtpNzy0UDf4lm3PfWlB8RgTXcwClFP4DcQqJZv0MdaOwAtYwusXQ