Timp de preparare: 80 min
Gata in: 1 ore, 20 min
Timp de asteptare:
24 ore
INGREDIENTE
muguri de brad cu lungimea de 3-4 cm
zahăr
sucul de la o lămâie
PREPARARE
1. Mugurii de brad se curăţă de codiţe şi se spală bine cu apă rece. După aceea, se pun într-o oală smălţuită şi se toarnă apă cât să depăşească nivelul mugurilor încă o dată cât volumul lor (la un kilogram de muguri se pun doi litri de apă).
2. Se fierb o oră, până când se înmoaie bine. După aceea, se ia de pe foc oala şi se lasă să stea acoperită, la rece, timp de 24 de ore, ca să se extragă cât mai bine din muguri sărurile minerale şi uleiurile aromatice.
3. Sucul se strecoară prin tifon dublu, aşezat pe strecurătoare, presând mugurii ca să se scurgă tot sucul. După aceea, se cântăreşte şi, la 1 l suc, se va adăuga 1 kg zahăr şi o linguriţă zeamă de lămâie. Amestecul astfel obţinut, se fierbe până începe să se lege.
4. Se pune siropul cald în sticle. Se lasă la cuptor timp de cinci minute, la foc potrivit. La final, se înfăşoară cu o pătură şi se lasă la răcit.
Acţiunile fitoterapeutice ale mugurilor şi cetinei de brad stau la baza multor tratamente. Sunt bine cunoscute în popor efectele de vindecare a afecţiunilor laringelui, traheei şi bronhiilor, efectul de calmare a tusei şi de tămăduire a pneumoniei, pleureziei, bronşitei cronice, astmului bronşic şi tuberculozei. Datorită acţiunii expectorante, bactericide, revulsive, antiinflamatoare şi fluidizante a secreţiilor bronhice, pădurile de brad constituie un mediu excelent, în care se amenajează sanatoriile pentru refacerea sănătăţii bolnavilor cu afecţiuni respiratorii. În acest mediu se vor fortifica plămânii, căile respiratorii, iar respiraţia va fi mai profundă şi uşoară.
În bolile digestive, preparatele din muguri şi cetină de brad au efecte benefice, intervenind în gastroenterite, litiază biliară, colici abdominali la frig, infecţii intestinale, colite de fermentaţie, vome, diaree, balonări, parazitoze şi lipsa poftei de mâncare.
Afecţiunile renale, localizate la rinichi sau la vezica urinară, îşi găsesc leacul cu ceaiuri sau siropuri de brad, mai ales cele manifestate prin infecţii şi inflamaţii renale, cistite, nefrite, pielite, metrite sau hemoragii uterine.
În multe dintre aceste boli sunt recomandate o serie de tincturi şi decocturi:
- tinctura din muguri: 15 linguri muguri tocaţi mărunt se pun într-un borcan de sticlă, se adaugă două linguri răşină de brad şi 200 ml alcool 900 (nediluat); se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat timp de 10 zile. După strecurare se trece în sticluţe brune şi se consumă câte o linguriţă diluată în 50 ml apă, de 3-4 ori pe zi, într-o cură de 12 zile, cu efecte antiinfecţioase şi antiinflamatoare în gastroenterite, vome şi alte afecţiuni digestive. Bune efecte au gargarismele zilnice, după diluare cu apă, precum şi masajele pe tâmple şi pe frunte în caz de migrene, ameţeli şi vertij;
- tinctura din cetină: 20 g ace proaspete tocate mărunt se pun în 200 ml alcool 700 şi se ţin la macerat timp de 14 zile; se strecoară prin presare în tifon şi se trece în sticle brune, din care se consumă câte 5-10 picături pe zi în puţină apă, cu acţiune contra tusei, cistitei şi uretitei;
- decoct din cetină: 1 kg ramuri tinere de brad se fierb timp de 10-15 minute în 3 litri apă; se toarnă în apa de baie, unde se stă 15-20 de minute, având efecte favorabile în boli reumatismale, dureri articulare, artrită reumatoidă, întărirea sistemului nervos, oboseală fizică şi psihică, gripe, răceli, evitarea îmbolnăvirilor uşoare şi tonifierea generală a organismului.
sursa foto: http://radiocluj.ro/wp-content/uploads/sites/8/2014/11/sirop-de-muguri-de-brad.jpg