Limba de vită este considerată delicatesă în Asia de Sud-Est, America Centrală și America de Sud, dar ea se consumă și în Japonia, feliată subțire și prăjită cu sare și citrice. Limba de vită este ingredientul cheie din mâncarea mexicană tacos barbacoa, dar și un preparat nelipsit din bucătăria coreeană.
Cu toate că aspectul lasă puțin de dorit, gătită corect, limba de vită se va topi în gură și va avea un gust și o textură deosebite.
Ce conține 100 de grame de limbă de vită:
- 270 calorii;
- 19 grame proteine;
- 22 gr grăsimi, din care 7 gr grăsimi saturate;
- 0 g carbohidrați;
- 44% din DZR de vitamina B12;
- 24% din DZR de colină;
- 29% din DZR de zinc.
Beneficii pe care le aduce limba de vită sănătății noastre
Proteine de înaltă calitate - Proteinele din limba de vită ajută la construirea și repararea țesuturilor, la menținerea masei musculare, păstrarea echilibrului hormonal și menținerea imunității.
Protejează sistemul nervos - Datorită conținutului de colină și vitamina B12 este susținută producerea mielinei, o substanță care protejează nervii și comunicarea nervoasă.
Susține imunitatea - Nutrienții esențiali din limba de vacă, precum fierul și zincul, protejează organismul de stresul oxidativ și contribuie la buna funcționare a proceselor interne.
Menține sănătatea inimii - Limba de vită conține acid oleic, care este cunoscut pentru beneficiile care le aduce sistemului cardiovascular.
Rețetă de ostropel de limbă de vită
Ai nevoie de: 1 limbă de vită curățată și spălată, 2 cepe mari tocate, 3 căței de usturoi, 2-3 roșii mari tăiate cubulețe, 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe, 2 linguri pastă de tomate, 1 cană supă de vită sau apă, 1/2 linguriță boia dulce, ulei de măsline, sare și piper după gust, mărar sau pătrunjel tocat pentru servire.
Cum se prepară?
Limba de vită se fierbe cu în apă cu sare și condimente (frunze de dafin, boabe de piper, morcovi și ceapă tăiate), până devine moale, circa 2-3 ore. După fierbere, se scoate din apă, se lasă la răcorit și se taie în felii sau cuburi, după preferință. Într-o tigaie se încinge uleiul și se călește ceapa până devine sticloasă, se pune usturoiul mărunțit, ardeiul gras și se călește câteva minute. Se adaugă pasta de tomate, boia și se lasă să fiarbă împreună circa 2-3 minute. Urmează roșiile cuburi, supa de vită sau apa și se mai lasă pe foc 10 minute, până când se formează un sos consistent. După aceea se pune limba de vită tăiată, care trebuie să fiarbă în amestec aproximativ 10-15 minute la foc mic. Se gustă de sare și piper, iar la servire se adaugă pătrunjel proaspăt sau mărar tocat pe deasupra. Poftă bună!
Te-ar putea interesa: Trei motive să consumi mai des iaurt grecesc!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Srsa foto: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-mancare/limba-cu-masline-si-sos-de-rosii.html