Biotina, vitamina din grupa B, ajută organismul să transforme alimentele consumate în energie, are rolul de a îmbunătăți vederea și de a menține aspectul frumos al părului și pielii, iar nu în ultimul rând, ajută la buna funcționare a creierului. Mai este cunoscută sub denumirea de vitamina H sau B7.
Nutriționiștii spun că biotina este solubilă în apă, adică organismul nostru nu o stochează, prin urmare trebuie să o aportăm constant din alimente. Există și suplimente alimentare ce conțin biotină, însă din mâncare este cel mai bun mod de a o obține. Iată principalele surse de biotină:
Gălbenuș de ou - este principala sursă, dat fiind că un ou fiert conține aproximativ 33% din necesarul zilnic de biotină. Ouăle trebuie fierte pentru a îmbunătăți absorbția biotinei.
Leguminoase - aici intră mazăre, linte, fasole, arahide și boabe de soia. O porție de 28 de grame de arahide conține 17% din necesarul zilnic de biotină.
Nuci și semințe - spre exemplu, 20 de grame de semințe de floarea soarelui conține 10% din necesarul zilnic de biotină.
Ficat - este extrem de bogat în biotină. În cazul celui de vită, 75 de grame conține 103% din porția zilnică. Ficatul de pui este și mai bogat, aceeași cantitate reprezintă 460% din necesarul zilnic.
Cartofii dulci - pe lângă fibre, minerale, antioxidanți carotenoizi, 125 de grame de cartofi dulci reprezintă 8% din necesarul zilnic.
Ciuperci - acestea oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Fie că sunt consumate proaspete sau din conservă, ele oferă cam 10-20% din necesarul zilnic de biotină.
Citește și: Alimente care îngreunează digestia!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/top-10-alimente-care-contin-biotina-19532365/