Sfântul Apostol Andrei, prăznuit pe 30 noiembrie de către români, a fost cel care a botezat primii creÈ™tini în È›ara noastră È™i este considerat patronul spiritual al românilor. Sfântul Andrei, potrivit credincioÈ™ilor, a fost răstignit pe o cruce în formă de „x”, cu capul în jos, care a fost denumită Crucea Sfântului Andrei.
Obiceiuri de Sfântul Andrei în Oltenia
Se spune că în noaptea Sfântului Andrei, din cimitirele din Oltenia, dar È™i din văzduhurile întunecate ies strigoii pentru a fura atât minÈ›ile, cât È™i bogățiile oamenilor. CredincioÈ™ii prepară mujdei de usturoi È™i ung cu el tocurile uÈ™ilor È™i geamurilor de la intrarea în casă, pentru a-i È›ine departe, iar apoi petrec liniÈ™tiÈ›i.
De Sfântul Andrei, copiii din Oltenia au propriul ritual: se trezesc dimineață È™i taie o mlădiță de pom fructifer pe care o pun într-un pahar cu apă până de Sfântul Vasile, iar atunci o vor folosi drept sorcovă.
Ziua Lupului este un alt obicei din această zonă. Se mai numeÈ™te È™i Gadinetul schiop, iar potrivit bătrânilor, în această zi lupul devine foarte puternic È™i îÈ™i poate întoarce gâtul astfel încât să îÈ™i vadă coada. Bărbatul casei trebuie să ascundă coasa, în aÈ™a fel încât să nu o găsească nimeni, iar femeia trebuie să îngroape un drob de sare descântat în pragul grajdului, în noaptea de Sfântul Andrei, pentru a È›ine lupul departe de animale.
Citește și: Programul complet al manifestațiilor de 1 Decembrie la Alba Iulia!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://stirimondene.fanatik.ro/legenda-sfantului-andrei-cine-a-fost-de-fapt-si-cum-a-ajuns-sa-fie-ocrotitorul-romaniei-18464901