Adamclisi (Adamklissi) este o localitate din sudul județului Constanța, cunoscută pentru încărcătura istorică. Pe timpul războiului daco-roman, în perioada anilor 101-102, aici a avut loc o confruntate importantă care este comemorată prin monumentul Tropaeum Traiani (Victoria/Trofeul lui Traian), dovada trecerii prin aceste meleaguri ale împăratului roman, cuceritorul Daciei, potrivit destepti.ro.
Numele localității vine din turcă, mai exact din cuvintele „Adam Kilisse”, adică „Biserica Omului sau Casa lui Adam”, deoarece în timpul extinderii Imperiului Otoman la nord de Dunăre, turcii au crezut că edificiul este o biserică.
În urma reconstituirii de către arheologi a ansamblului de la Adamclisi (unul dintre cele mai vechi și importante de la începutul mileniului I d. Hr. din spațiul carpato-danubiano-pontic) s-a stabilit că acesta este compus din monumentul Tropaeum Traiani, un altar funerar pe care sunt inscripționate numele soldaților romani decedați în luptă și un mausoleu ridicat în cinstea comandantului roman care s-a sacrificat pentru victoria armatei sale.
Cetatea Adamclisi este considerată cea mai mare așezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei; a fost construită în același timp cu monumentul comemorativ și era locuită de familiile veteranilor care au participat la războaiele dacice ale lui Traian și au fost colonizați aici. În urma săpăturilor arheologice s-au descoperit aici ruinele unui oraș și ale unei biserici bizantine.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.99tour.ro/timp-liber/adamclisi/cetate/cetatea-adamclisi-674://matricea.ro/istoricul-mariana-petrut-complexul-tropaeum-traiani-adamclisi-unii-romani-imi-spun-ca-sunt-daci/cetatea-adamclisi-romani-daci-dobrogea-4/://en.wikipedia.org/wiki/Adamclisi://blog.hotelguru.ro/monumentul-de-la-adamclisi-trofeul-lui-traian/