Parcul Grădina Publică din oraÈ™ul Bârlad datează din anul 1834, fiind astfel cea mai veche zonă verde de pe aceste meleaguri. Potrivit unei legende, domnul Moldovei, Mihail Grigoriu Sturdza voievod, ar fi cerut construirea parcului pentru o femeie extraordinar de frumoasă, potrivit artline.ro.
Se spune că, la întoarcerea sa de la Constantinopol s-a oprit în târgul Bârladului, la o masă domnească unde erau prezenÈ›i mulÈ›i boieri È™i soÈ›iile lor, printre care È™i eruditul boier Iordache Iamandi cu soÈ›ia sa Marghioala. Aceasta era extrem de frumosă, spune legenda, iar domnitorul a vrut să îi intre în graÈ›ii, astfel că a cerut ca la exteriorul târgului să se amenajeze un parc de 15 hectare cu copaci din cea mai bună eÈ™ență, dintre cei mai frumoÈ™i, sub îndrumarea grădinarului Schteiner de la Epureni.
Printre speciile sădite atunci se află ulmul, frasinul, stejarul, teiul, paltin È™i numeroÈ™i arbuÈ™ti decorativi. O relatare din 1857 spunea că în mijlocul grădinii bârlădene, atestând persistenÈ›a modelului oriental, a fost amenajat un havuz înconjurat de bănci È™i grilaje de lemn. Aici, pe timp de sărbătoare sau în weekend-uri, se puteau asculta tarafuri formate din lăutari, nelipsiÈ›ii lăutari È›igani care cântau la ureche, dar È™i fanfarele militare.
Aici se desfășurau, de-a lungul timpului dar È™i acum, exerciÈ›ii È™i parade militare, diverse solemnități, adunări populare, petreceri cu muzică È™i dansuri. În 1857, în timpul luptei pentru Unire, se spune că parcul bârlădean a fost locul în care s-a promovat dezideratul naÈ›ional al vremii. Potrivit istoricilor, la acel moment partida naÈ›ională locală s-a folosit de o sărbătoare la care erau prezenÈ›i foarte mulÈ›i localnici È™i a regizat o manifestare naÈ›ională plătind lăutarii È™i silindu-i să cânte Hora Unirii, lucru interzis în acele timpuri.
În anul 1865 Grădina Publică din Bârlad a început să fie înfrumuseÈ›ată cu sprijinul È™i din iniÈ›iativa primarului de atunci, Andrei V. Ionescu. S-au construit bănci de fier, s-a introdus iluminatul care lipsea cu desăvârÈ™ire, s-au aranjat drumurile sistematic, s-a construit Pavilionul cel mare care servea drept adăpost în caz de ploaie, s-au consturit sere pentru păstrarea florilor tropicale, È™i multe altele.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://forum.b-o.ro/photo/displayimage.php?album=299&pos=72://adevarul.ro/locale/vaslui/sturdza-voievod-frumoasa-margiolita-boieroaica-fost-construita-cea-mai-mare-gradina-publica-sec-xix-1_54c205ce448e03c0fde02b46/index.html://turismbarlad.ro/ro/gradina-publica-barlad/://www.monitoruldevaslui.ro/2018/08/cand-va-fi-modernizata-gradina-publica-din-barlad.html://forum.b-o.ro/photo/displayimage.php?album=299&pos=41