Casa în care s-a născut și a copilărit marele povestitor Ion Creangă (1837-1889) se află în satul Humulești, astăzi un cartier al orașului Târgu Neamț, și datează din 1833. Scriitorul a locuit aici de când s-a născut și până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855. Construcția face parte din Monumentele Istorice ale județului Neamț, iar în apropiere de ea se află Parcul tematic „Ion Creangă”, aici se pot admira personajele îndrăgite din poveștile pentru copii pe care le-a scris Ion Creangă, potrivit monumentneamt.ro.
Petre Ciubotariu, bunicul lui Creangă, a fost cel care a construit, în perioada 1830-1833, casa ce avea să o dăruiască fiului său Ștefan, care în 1835 s-a căsătorit cu Smaranda Creangă. După moartea lor, casa a fost moștenită de fiica cea mică Ileana Creangă care a donat-o nepoatei sale Sofia, fiica Mariei, o altă soră a scriitorului. În anul 1937 istoricul Nicolae Iorga restaurează casa ce avea să fie donată de către Sofia în 1944 Asociației Învățătorilor din România.
Din inițiativa fiului Sofiei, în 1951, casa din Humulești devine oficial muzeu memorial și, în scurt timp, unul dintre cele mai vizitate muzee din județul Neamț. Astăzi, Casa Memorială Ion Creangă este unul dintre cele mai vizitate muzee din România. Aici au loc seri muzeale, expuneri cu temă, conferințe, simpozioane, etc.
Casa Memorială Ion Creangă deține o valoroasă expoziție permanentă, reorganizată tematic după 1989, ce cuprinde documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii și 14 lucrări de grafică. Printre obiectele de admirat din casă se află ceaslovul (prima carte după care a învățat să citească Ion Creangă), lavita în jurul căreia iarna avea loc șezătoarea, uneltele de țesut ale Smarandei, lada de zestre a acesteia, covata pentru copilul mic, hainele de sărbătoare, etc.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=457://commons.wikimedia.org/wiki/File:Casa_memoriala_Ion_Creanga_02.JPG://planiada.ro/destinatii/neamt/casa-memoriala-ion-creanga-de-la-humulesti-113://haipelanoi.ro/obiectiv/38://haipelanoi.ro/obiectiv/38