Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 18 Martie 2019

       Perspectiva de rating a României a fost menținută de către Standard&Poor`s însă, specialiștii agenției de rating au venit cu o serie de avertismente, printre care modificarea semnificativă a Ordonanței 114. Dacă acest lucru nu se va întâmpla cât mai repede, S&P susține că într-un an, maxim noi, ne va scădea rating-ul, România devenind astfel neatractivă pentru investitori. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, interpretează greșit atenționările S&P.

 

       Decizia Standard&Poor`s de a menține perspectiva de rating a României la „stabilă”, deși majoritatea specialiștilor se așteptau ca ea să scadă la „negativă” iar în șase luni România ar fi intrat în cateogoria „gunoaielor” (junk), vine după un răgaz de două săptămâni. În acest timp, ministrul Finanțelor Teodorovici a trimis o scrisoare agenției de rating în care se angaja să modifice Ordonanța lăcomiei, pentru ca România să nu scadă în ochii investitorilor.

 

       Standard&Poor`s avertizează că ar putea să scadă ratingul României în maxim 2 ani de zile dacă autoritățile nu vor schimba suficient măsurile care le-au impus prin OUG 114. Specialițtii S&P afirmă că taxele au fost introduse prin această ordonanță pentru a compensa creșterile de salarii și pensii care încep să fie nesustenabile.

 

      „Reconfirmarea ratingului și a perspectivei stabile reflectă așteptările noastre că Guvernul român va lua probabil măsuri pentru a recalibra și reevalua anumite părți din pachetul său de măsuri de urgență pe care le-a introdus de la 1 ianuarie 2019” atrag atenția specialiștii agenției și subliniază în mod special necesitatea modificării taxei bancare, respectiv decuplarea ei de rata interbancară a dobânzii, ROBOR.

 

       În ciuda avertismentelor Standard&Poor`s, reprezentanții băncilor au transmis la sfârșitul săptămânii trecute că discuțiile cu oficialii Guvernului cu privire la modificarea taxei bancare s-au oprit după prima întâlnire, în contextul în care, dacă OUG 114 nu este modificată, la sfârșitul acestei luni băncile vor fi nevoite să plătească prima factură a Ordonanței.

 

       Mai mult, agenția de rating atrage atenția că, în acest an, creșterea economică a României ar putea să încetinească, până la 3,5%. De asemenea, S&P susține că, dacă Guvernul nu renunță la taxele introduse de la 1 ianuarie, investițiile străine deja planificate în mai multe sectorare, în principal în cel energetic, vor întârzia. Acest lucru va avea un impact negativ asupra creșterii economice. Spre exemplu, OMW Petrom nu a decis încă dacă va investi pentru a scoate gaz din Marea Neagră.

 

       Potrivit specialiștilor S&P, deficitul României va ajunge la 3,3% anul acesta, datorită creșterilor accelerate de salarii din sectorul bugetar de anul trecut. Deficitul a fost relativ ținut sub control anul trecut din cauza faptului că s-au tăiat bani de la investiții, dar în acest an nu se mai poate proceda la fel, datorită nevoii acute a României de infrastructură, avertizează specialiștii S&P.

 

      Cu toate acestea, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor a interpretat greșit mesajul agenției de rating și a spus că S&P recunoaște „viabilitatea măsurilor” luate de Guvern. „Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate” a spus Teodorovici.

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.economica.net/analiza-economia-se-va-contracta-in-primul-trimestru-insa-va-reveni-pe-crestere-din-trimestrul-doi_19690.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Alimente care conțin mai mult zahăr decât crezi

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0