Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 07 Februarie 2020

        În cadrul emisiunii „Dosar de politician” de joi seară, de la B1TV, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a explicat de ce a fost nevoie de înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Judecătoarea a amintit de abuzurile procurorilor DNA, de numărul imens de dosare deschise în special „judecătorilor de la vârful sistemului”, dar și despre manipularea care s-a format în jurul acestei structuri de parchet.

 

        „În finalul lui 2017 și începutul lui 2018, când au început discuțiile pe Legile justiției existau deja foarte multe informații și în spațiul public, și noi le cunoșteam de la colegi de-ai noștri, care au fost presați prin dosare penale, a fost vorba chiar de abuzuri ale procurorilor DNA în anchetele ce priveau judecătorii, despre încălcarea secretului deliberării, despre trimiterea în judecată a unor judecători cu consecința suspendării lor din funcție pe o perioadă de un an și nouă luni, aproape doi ani, despre dosare ținute deschise pe o perioadă foarte lungă de timp. Atunci a devenit evident că este nevoie să se găsească o soluție pentru ca astfel de presiuni asupra judecătorilor, dar și asupra procurorilor să nu mai poată fi puse cu asemenea ușurință” a explicat Dana Gîrbovan, potrivit b1.ro.

 

        Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a atras atenția asupra faptului că, se fabricau dosare care vizau în mod special „judecătorii de la vârful sistemului. De la Înalta Curte de Casație și Justiție 75 de judecători au avut dosare din 110, câți sunt în schemă. Aveau dosare deschise la DNA, o parte la plângeri, dar ceea ce a fost și ni s-a părut cel mai grav, foarte multe dosare erau deschise din oficiu. Adică una este când o parte nemulțumită merge și face o plângere penală, care dacă vizează doar soluția, ar trebui clasate imediat sau când DNA deschide din oficiu”.

 

        Judecătoarea Gîrbovan susține că în 2013 a fost deschis un dosar care viza 9 membri din Consiliul Superior al Magistraturii, dintr-un total de 16, dosar care a fost închis după cinci ani, pe motiv că fapta nu există, exact înainte ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să devină funcțională. 

 

        „O altă problemă este că sute de dosare au fost închise de DNA în perioada în care aveau trei luni să devină Secția funcțională și să predea dosarele SIIJ. În această perioadă au fost închise pe bandă rulantă dosare, inclusiv un dosar care era mai vechi de 12 ani ținut deschis. Categoric a existat o problemă de sistem, în modul în care erau anchetați judecătorii și a fost nevoie de această soluție (n.r. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție). Atunci când noi am fost în Parlament și am susținut această secție, ne-am dus cu propuneri care să întărească profesionalismul, integritatea și indepedența, acești trei piloni, și acestea au fost garanțiile create de lege” a mai spus Dana Gîrbovan. 

 

        Legat de faptul că acum se dorește desființarea Secției, președinta UNJR a spus că SIIJ a fost ținta unei campanii de manipulare fără precedent, în spațiul public s-a introdus ideea unui control politic când, în realitate, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este singura unitate de parchet care este doar sub controlul CSM. Gîrbovan susține că, pentru a se spune că SIIJ nu funcționează și trebuie desființată „li s-a transmis procurorilor să nu se înscrie la concursul pentru SIIJ”.

 

        „Am informații din interior. A fost un val asumat de la vârful Parchetului General. S-a rostogolit ideea falsă că e un atac la independenţa procurorilor. În aceste condiţii, un procuror de carieră, cu 18 ani vechime, cu grad de curte de apel, nu îşi riscă cariera. Şi acest lucru (n.r. lipsa procurorilor de la SIIJ) este folosit ca argument pentru desfiinţare. Ideea e să laşi Secţia să funcţioneze la capacitate maximă şi să facă rapoarte de activitate în fiecare an. După 2-3 ani, dacă constanţi că nu merge, poţi să vorbeşti despre desfiinţare” a mai spus judecătoarea.

 

 

Sursa foto: ://www.rfi.ro/invitatul-diminetii-92662-dana-girbovan-presedinte-unjr-raport-mcv


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
De mâine, cei care nu au declarație pe propria răspundere când ies din casă iau 2.000 de lei amendă
Cei care nu respectă regimul stării de urgență vor plăti amenzi d...
 
Reprezentant BNR: Românii, scutiți de la plata creditelor pe perioada pandemiei de Covid-19
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a declarat c...
 
Streinu-Cercel, detalii despre virusul Covid-19: Ce îl inactivează și cum se transmite
Profesorul Adrian Streinu Cercel a oferit o serie de detalii despre tr...
 
Medic: Dacă nu respectăm autoizolarea ajungem ca Italia!
Un medic specialist avertizează că noul coronavirus se va răspândi...
 
Președintele Serbiei, atac la UE pe fondul crizei generate de Covid-19: „Marea solidaritate internațională, de fapt, nu există!”
Alexandr Vucic acuză Uniunea Europeană că nu este solidară cu alte...
 
Magistrat: Să nu ne amăgim, virusul nu va schimba nimic. Vom mai fi pioși o lună-două
Președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, a transmis un me...
 
Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență
Rovinietele nu se incadreaza in categoria "documentelor eliberate...
 
Spania cere ajutorul NATO fiind copleșită de răspândirea coronavirusului
Spania a înregistrat un record în ceea ce privește numărul decesel...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Banca Mondială oferă 160 miliarde de dolari țărilor, ajutor sanitar și economic

» 03 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Când vom putea ieși din case? Reprezentantul României la OMS spune când ar putea fi ridicate unele restricții

» 03 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Trei motive pentru care colagenul nu ar trebui să lipsească din rutina de îngrijire a părului

» 03 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Locuri de vizitat în zona Bran-Moeciu într-un weekend
BRASOV
» 03 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Adrian Dobre: S-a deschis un nou Centru destinat persoanelor fără adăpost

» 03 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
Primarul comunei Banca a cumpărat măști și mănuși la toți locuitorii

» 02 Aprilie 2020 | Comentarii 0