Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit câteva sfaturi referitoare la consumul de ciuperci, la simptomele ce pot apărea în cazul intoxicației, dar și ce fel de ciuperci trebuie consumate.
În ultimul timp, tot mai multe persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe cu simptome specifice intoxicației cu ciuperci, atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru, care a precizat că în unele cazuri a survenit decesul.
Pe pagina sa de Facebook, medicul a postat câteva lucruri ce trebuie știute de toți cei care consumă ciuperci culese din pădure sau comercializate pe trotuar. Astfel, Ciuhodaru a precizat:
„riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive), dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată;
`cunoscătorii` nu au nicio șansă să `identifice` ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau lingurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă;
simptomele intoxicației sunt nespecifice;
(…) stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree;
gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală;
copiii și cei cu patologie asociată hepato-relană au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă;
la acești pacienți sunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)”.
Medicul a spus ce putem face în caz de intoxicație, ca măsuri de prim ajutor:
„sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie;
intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație);
puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml de apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorția toxinelor”.
Te-ar putea interesa: General al armatei SUA, mesaj pentru Iran: Nu dorim să escaladeze această situație!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://www.edumedical.ro/intoxicatiile-cu-ciuperci-otravitoare-toxicitatea-nu-poate-fi-redusa-prin-fierbere/