Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 12 Martie 2019

      Castelul Corvinilor este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. A fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști și este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

 

      Castelul este cunoscut și pentru poveștile înfricoșătoare pe care le ascunde, una dintre ele fiind decapitarea domniței Ana (Barbara) Torok, de către soțul ei, nobilul Ioan Torok, cel care a stăpânit Castelul Corvinilor în secolul XVI. Domnița Ana a sfârșit torturată și ucisă cu un piron pentru că își înșelase soțul. Înfiorătoare sunt și poveștile celor trei turci după ce au săpat în stâncă fântâna din curtea castelului, precum și secretele celor opt turnuri ale Castelului.

 

      Se spune că la Castelul Corvinilor ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, că în catacombele sale și-au pierdut viața foarte mulți prizonieri, cert este că în castelul din Hunedoara atmosfera este încărcată de legende cu sfârșit tragic. Decapitarea domniței Ana a fost confirmată de documentele vremii. Ioan Torok, soțul femeii, își petrecea mai tot timpul pe câmpul de luptă, iar pe lângă viteaz, era și foarte gelos. De fiecare dată când pleca de acasă avea grijă să-i amintească frumoasei Barbara ca nu cumva să-i treacă prin minte să-l înșele că nu va avea milă de ea. Cu toată atenția și grija pe care o avea domnița, odată s-a întâmplat să rămână blocată în camera ei și a fost nevoită să cheme fierarul. Atât i-a trebuit spionului care era lăsat de Torok să o urmărească, pentru că atunci când acesta s-a întors acasă, i-a spus cele întâmplate. Torok s-a supărat tare și a poruncit ca soția sa să fie scoasă și legată de un stâlp pentru a o pedepsi. Degeaba plângea domnița și încerca să-i explice soțului ei cele întâmplate, căci acesta devenise orb și surd din cauza geloziei. Astfel, a ordonat executarea Anei prin baterea unui piron în cap, după cum povestesc reprezentanții Castelului Corvinilor. 

 

      „Aici turiștii pot afla povestea documentată a Anei, soția lui Ioan Torok, primul proprietar al castelului după familia Corvinilor. (...) Documentul care vorbește despre soarta Anei este foarte important pentru că ne spune că la începutul secolului XVI exista călău în Hunedoara, că, astfel, domeniul Hunedoarei avea suficiente resurse pentru a beneficia de serviciile unui călău” a spus muzeograful Delia Roman. 

 

      Tragedia domniței Ana a dat naștere altor legende. Una dintre ele vorbește despre faptul că dormitorul în care aceasta a locuit ar fi bântuit. În anii 1960-1970 se spune că femeia care administra Castelul Corvinilor și se ocupa de ghidajul turiștilor prin încăperile cetății avea un craniu în care se vedea gaura făcută prin străpungerea cu un piron. Acest craniu era arătat vizitatorilor ca o dovadă a veridicității legendei. O altă poveste spune că Ana Torok nu a fost îngropată creștinește, deoarece soțul ei, căpitan Torok, considera că a fost prea păcătoasă. Astfel, a ordonat ca trupul femeii să fie așezat într-un sicriu de cleștar și ascuns în tunelul care ar face legătura dintre Castelul Corvinilor și Biserica Reformată, din vecinătatea monumentului.

 

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.directbooking.ro/obiectiv-castelul-corvinilor-huniazilor-hunedoara-326.aspx.  ://www.ziare.com/deva/stiri-actualitate/strategia-de-contractare-a-lucrarilor-de-la-castelul-corvinilor-respinsa-de-opt-ori-de-anap-intr-adevar-birocratia-sufoca-romania-7041863.  ://www.directbooking.ro/obiectiv-castelul-corvinilor-huniazilor-hunedoara-326.aspx. ://zigzagprinromania.com/blog/castelul-corvinilor/castelul-corvinilor-interior-1/

HUNEDOARA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Mina de petrol de la Sărata Monteoru este singura de acest fel în ex...
 
În Satu Mare există o biserică despre care se spune că s-ar deschi...
 
Rezervația Hagieni este una dintre cele mai importante piese ale patr...
 
Rezervația naturală Cheile Vârghișului reprezintă o arie protejat...
 
În lunile august-septembrie, satul Hoghilag se transformă într-un a...
 
Satul Muntenii de Sus adăpostește un muzeu dedicat tradițiilor vech...
 
Muzeul Astra din Sibiu va găzdui a XV-a ediție a Festivalului Tarafu...
 
Peștera Bolii de pe Valea Jiului este recunoscută nu doar pentru fru...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Ne așteaptă restricții dacă paturile de la ATI se ocupă în procent de 80%

» 18 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
De astăzi încep plățile către fermierii afectați de secetă

» 18 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Slăbește cu comprese cu ghimbir

» 18 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Biserica de lemn din Remeta Chioarului
MARAMURES
» 18 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MURES
 
Primăria Sighișoara, primii pași pentru restaurarea Cetății Sighișoara

» 18 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Au început lucrările de extindere a rețelelor de apă și canalizare în zona Dara-Diana

» 17 Septembrie 2020 | Comentarii 0