Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 27 August 2019

       La 24 de kilometri de municipiul Sibiu se află localitatea Sibiel, un sat emblematic și plin de tradiții din Mărginimea Sibiului, într-un peisaj montan superb, ce a fost atestat documentar în anul 1384, cu toate că cercetările arheologice au arătat prezența omului în această zonă încă din neolitic, potrivit ziarulevenimentul.ro.

       În Sibiel se regăsește un obiectiv turistic aparte, ce merită vizitat mai ales de iubitorii de artă religioasă. Este vorba despre Muzeul de Icoane pe Sticlă, cunoscut și sub denumirea de Muzeul „Părintele Zosim Oancea”. Aici există cea mai mare expoziție de icoane pe sticlă din Transilvania, o colecție impresionantă de influență religioasă născută din bogăția tradiției ortodoxe și imaginația pictorilor români.

       Muzeul a fost creat datorită preotului Zosim Oancea care a ajuns la Sibiel în anul 1964, iar după restaurarea vechii biserici a dorit să înființeze acest muzeu de icoane pe sticlă. Preotul a fost ajutat de către localnicii care și-au donat icoanele din case și astfel s-a ajuns, în zilele la noastre, la o colecție ce cuprinde aproximativ 600 de exponate. Printre lucrări se numără principalele tipuri de icoane pe sticlă, unele provin chiar din Bucovina și Banat, iar altele sunt de origine austriacă. 

       În rândul celor mai vechi icoane, ce se recunosc după dimensiunile mici, culorile întinse în tonuri pure și strălucirea deosebită a sticlei, se numără icoanele din Nicula și Transilvania de Nord. Creația cea mai reprezentativă pentru această zonă este simbolizată de icoana „Mesei de Rai” la care stau așezați Isus, Maria și doi sfinți. Icoanele de pe Valea Sebeșului și cele din Mărginimea Sibiului sunt caracterizate prin sobrietate, au influențe bizantine și la realizarea lor au fost folosite cu precădere foițe de aur sau argint. În afară de minunatele icone pe sticlă, muzeul adăpostește și o colecție de cărți vechi și obiecte de artizanat, cel mai vechi exponat în acest sens fiind un slavon ce datează din secolul al XIV-lea.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:   ://www.portalturism.com/obiectiv-turistic/muzeul-de-icoane-pe-sticla-sibiel-romania://www.researchgate.net/figure/Satul-Sibiel-renumit-prin-muzeul-de-icoane-pe-sticla-prin-pensiunile-rurale-si-prin_fig2_326572937://financiarul.ro/2013/09/25/muzeul-de-icoane-pe-sticla-din-sibiel-oaza-de-liniste-si-spiritualitate/://ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:RO_SB_Sibiel_Zosim_Oancea_museum_2011.92.jpg://drumliber.ro/muzeul-icoanelor-pe-sticla-sibiel-arta-si-traditie-populara-la-superlativ/://www.99tour.ro/timp-liber/sibiel/muzeu/muzeul-de-icoane-pe-sticla-sibiel-137://artavizuala21.wordpress.com/2014/10/05/intre-traditie-si-experiment-muzeul-de-icoane-pe-sticla-din-sibiel/

SIBIU
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Valea Regilor se află în județul Mureș și impresionează prin pei...
 
În județul Harghita se află o stațiune mai puțin cunoscută, îns...
 
Muzeul de Artă Constanța a fost înființat în 1961 și inițial av...
 
Mai multe localități din Suceava, Bihor și Bistrița-Năsăud au fo...
 
Un lăcaș de cult cu un trecut zbuciumat; a fost mistuit de flăcări...
 
Lacu Sărat este un sat din Brăila unde se practică turismul balnear...
 
Zona Pietrele Boghii este recunoscută pentru priveliștea pe care o o...
 
Muzeul a fost înființat în 1957, din donația lui Barbu Ionescu. ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Andrei Baciu: Restricțiile se vor ridica, treptat, de la 1 iunie

» 19 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Experți americani, dezvăluiri uluitoare despre originea Covid-19: Virusul `a scăpat` din laborator, este cultură pură/ OMS nu a făcut suficiente investigații

» 18 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Trei măști cu ulei de canabis pe care să le pregătești acasă

» 19 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
 Grădina Palatului Episcopal din Oradea, o frumusețe în această perioadă
BIHOR
» 19 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Încep lucrările de reabilitare la Spitalul de Recuperare Brădet - proiect cu fonduri europene al CJ Argeș

» 19 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
O școală din Galați va fi modernizată din fonduri europene

» 18 Aprilie 2021 | Comentarii 0