Umbo - piesa din centrul scutului în cavitatea căreia războinicul îÈ™i È›inea mâna, È›inând scutul - a fost descoperită la Cetatea Stârciu. Tezaurul dacic este unic în partea de nord-vest a României È™i, potrivit arheologilor, datează din secolul 1 a. Chr., È™i era folosit atât în scop defensiv, cât È™i ofensiv.
Pe lângă Umbo, au fost descoperit È™i o serie de ornamente ale scutului, fapt care i-a făcut pe cercetători să afirme că aparÈ›inea unui personaj important. Obiecte de acest fel sunt, de regulă, găsite în mormintele dacilor, destul de reperat, de altfel.
În luna aprilie a acestui an au fost făcute cercetări în zonă care au dus la descoperirea unui tezaur de 35 de monede romane de argint, piesa de rezistență fiind o monedă emisă de Împăratul Tiberius (14-37 p.Chr.). S-au mai descoperit vârfuri de săgeÈ›i de balistă romană, iar acest lucru înseamnă că cetatea dacică a fost asediată, fapt care a dus la sfârÈ™itul existenÈ›ei ei.
Cercetările arheologice din judeÈ›ul Sălaj au făcut ca peste 80 de fortificaÈ›ii din lemn È™i pământ sau piatră, din peste 30 de localități, să fie descoperite.
Cetatea Stârciu se află în apropierea MunÈ›ilor MeseÈ™, pe un deal numit Cetățuie de către localnici.
CiteÈ™te È™i: Două obiective de neratat în Tecuci!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://monitoruldesalaj.ro/tezaur-dacic-unic-in-romania-descoperit-in-cetatea-starciu/