În partea de nord a Podișului Transilvaniei, lumea parcă a stat în loc. Satele de aici sunt netulburate de tot ceea ce înseamnă monden și își duc viața într-o pace rar întâlnită. Aici, obiceiurile și tradițiile, chiar și cele mai vechi, sunt păstrate cu sfințenie și transmise din generație în generație.
La 22 kilometri vest de Bistrița se află un sat mai puțin cunoscut: Cristur-Șieu. Este una dintre puținele zone de la noi din țară în care încă se practică obiceiuri vechi, din perioada precreștină, cum ar fi „Înstruțatul Boului”. O tradiție moștenită de la daci, care se serbează în prima zi de Rusalii. În această zi, cei mai frumoși boi din sat sunt împodobiți cu flori, pleduri cu broderii și colaci împletiți, apoi, în compania fetelor și băieților din sat, îmbrăcați în straie populare, mărșăluiesc pe ulițe. Obiceiul se încheie seara cu muzică, joc și bucate alese.
„Înstruțatul Boului” simbolizează, potrivit etnologului Vasile Cosma, „încrederea omului în triumful soarelui a cărui energie dă siguranță belșugului și speranță de bunăstare”. Obiceiul ar fi fost luat de la romani, iar odată cu creștinizarea oamenilor, s-a suprapus cu Rusaliile.
Citește și: Muzeului Satului din Cernat, „Haszmann Pal”, un loc fascinant!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cristur-Șieu,_Bistrița-Năsăudhttps://www.gandul.ro/stiri/rusalii-2012-traditii-neobisnuite-la-bistrita-nasaud-are-loc-instrutatul-boului-9702521