Cheile LăpuÈ™ului se regăsesc în MaramureÈ™, între localitățile Răzoare È™i Remetea Chioarului, È™i se numără printre cele mai frumoase din È›ara noastră. Mai mult, datorită structurii È™i dimensiunii lor, sunt unice în România. Aici se pot practica, însă nu în sezonul rece, diferite activități extreme precum raftingul.
Din cei 36 de kilometri cât măsoară Cheile LăpuÈ™ului, 25 sunt rezervaÈ›ie naturală, iar din această cauză întreaga zonă a fost declarată Arie Naturală Protejată. Defileul este de tip epigenetic, considerat unic în România, din punct de vedere al mărimii, cât È™i al rocilor în care s-a dezvoltat (È™isturi cristaline cu nivele de calcar È™i domolite metamorfozate).
Accesul în Defileul LăpuÈ™ului se poate face cu maÈ™ina numai în anumite locuri: Vima Mică, SălniÈ›a, Răzoare, Remea Chioarului È™i Ciolt. FrumuseÈ›ea cheilor este dată È™i de faptul că în unele zone există sectoare de tip canion (Vima Mică-SălniÈ›a, Buteasa Râu-La Împreunătură), dar È™i versanÈ›i stâncoÈ™i (Custura Cetățelii, Custura Vimei), peÈ™teri, cascade (La Pișătoare, cea mai mare cascadă).
Cheile LăpuÈ™ului reprezintă locul ideal pentru pasionaÈ›ii de sporturi extreme, de pescuit sportiv, o zonă extrem de frumoasă pentru campare, ce dispune de trasee montane spectaculoase pentru care, însă, este nevoie de o minimă experiență È™i de echipament corespunzător.
Citește și: Casa Memorială Vasile Alecsandri!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://mapio.net/pic/p-683609/://locuridinromania.ro/blog/loc-unic-in-romania-cheile-lapusului.html://www.graiul.ro/2020/06/19/un-alt-traseu-tematic-in-cheile-lapusului/