Mănăstirea VoroneÈ›, aflată în judeÈ›ul Suceava, într-un cartier al oraÈ™ului Gura Humorului, este una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. ConstrucÈ›ia a fost realizată în anul 1488, în doar 3 luni È™i 3 săptămâni, È™i este supranumită `Capela Sixtină a Estului`, din cauza frescei care reprezintă Judecata de Apoi, pictată cu celebrul pigment `Albastru de VoroneÈ›`. Iată câteva lucruri mai puÈ›in È™tiute despre această biserică, monument UNESCO:
1. Faptul că a fost ridicată în numai 3 luni È™i 3 săptămâni este un veritabil record pentru timpurile respective.
2. Pictura interioară datează, în cea mai mare parte, de pe vremea lui Ștefan cel Mare (1496); pictura exterioară a fost făcută în perioada lui Petru RareÈ™.
3. Datorită frescei de pe fațada de vest, care reprezintă `Judecata de Apoi`, mănăstirea Voroneț este supranumită Capela Sixtină a Estului.
4. Daniil Sihastrul È™i-a petrecut aici ultimii 26 de ani din viață. El a murit în 1496 È™i a fost îngropat în biserica Mănăstirii VoroneÈ›; în 1992 a fost canonizat È™i a devenit Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
5. Nu doar pigmentul albastru, aÈ™a-numitul „Albastru de VoroneÈ›”, este caracteristic acestei zone, ci È™i rezistenÈ›a acestuia la condiÈ›ii climatice dure. GraÈ›ie tehnicii originale a pictorilor moldoveni de a aplica culoarea, ea rezistă foarte mult de-a lungul timpului.
6. În afară de pigmentul roÈ™u, obÈ›inut din cărbune de lemn, ceilalÈ›i pigmenÈ›i folosiÈ›i în pictura interioară È™i exterioară sunt substanÈ›e minerale, naturale sau de sinteză: argile colorate cu oxid de fier hidratat (ocru) sau oxid de fier anhidru (ocru roÈ™u), hidrosilicat de fier, aluminiu, magneziu È™i potasiu (verde de pământ), oxid roÈ™u de plumb (miniu), minerale de cupru (azurit È™i malachit), sulfură de mercur (roÈ™u cinabru), silicaÈ›i (albastru smalÈ›), carbonat de calciu (alb de var).
7. În imediata apropiere a Mântuitorului, pictura include È™i cele 12 semne zodiacale.
8. Mănăstirea VoroneÈ› a fost desfiinÈ›ată în 1785 de ocupanÈ›ii austrieci, dar È™i-a reluat activitatea în 1991.
9. Biserica mănăstirii a fost declarată monument istoric în anul 1918.
10. În anul 1993, Mănăstirea VoroneÈ› a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO, potrivit identitatea.ro.
Citește și: Rezervația naturală Piatra Corbului, un loc unde poți admira urmele galeriilor antice de extracție a aurului!
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai mult noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://jurnalspiritual.eu/manastirea-voronet-ii-cucereste-pe-francezi-este-o-minune-in-mijlocul-padurii-un-loc-magic/