Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 31 Iulie 2013

SCANDALOS: Condamnat penal, şef la Patriarhie

 

         Cel mai ambiţios proiect al BOR este pus sub semnul întrebării de o anchetă a jurnaliştilor de la Ziarul de Iaşi. Potrivit acestora, un director cumpărat cu o vilă de Fenechiu a ajuns şef de lucrări la Catedrala Neamului.
         Un director care a trecut pe la mai multe instituţii publice, condamnat la şase ani de închisoare cu executare în „Dosarul Transformatorul“, ocupă în prezent o importantă funcţie de conducere în departamentul economic al lucrării Catedrala Mântuirii Neamului, ale cărei costuri sunt estimate la 80 de milioane de euro.
         Ioan Turbatu, fost şef la Electrica, este consilier patriarhal şi persoana prin mâna căreia trec toate ofertele firmelor care vor să lucreze la noua catedrală. Situaţia a fost ţinută departe de opinia publică la Patriarhie, neapărând pe nici un material public. Acelaşi Turbatu a fost condamnat, în primă instanţă, la şase ani de închisoare cu executare, alături de Relu Fenechiu, în celebrul dosar „Transformatorul“.
         Despre inginerul Ioan Turbatu, o persoană care s-a ferit cât a putut până acum de ochii opiniei publice, se ştiu destul de puţine lucruri. Presa l-a „alintat“ de-a lungul timpului cu apelativul „şmecher al energiei“.
         A ocupat, în trecut, diferite funcţii în acest domeniu, însă popularitatea sa a explodat atunci când a fost trimis în judecată alături de liberalul Relu Fenechiu în dosarul „Transformatorul“.
         Acelaşi dosar care, acum mai puţin de o lună, i-a adus o condamnare dură: şase ani de închisoare. În prezent, Ioan Turbatu este responsabil al departamentului economic de la Catedrala Mântuirii Neamului şi persoana prin mâinile căreia trec toate contractele de achiziţii sau ofertele pentru licitaţii. O parte din aceste atribuţii le-a avut şi în perioada 2002-2004, atunci când, spun procurorii, Turbatu era director general la Electrica Moldova şi a cumpărat transformatoare vechi de la firmele lui Relu Fenechiu, ce stau acum nefolosite.
         Patriarhia: „Ţinem cont de prezumţia de nevinovăţie“
         Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a declarat ieri reporterilor „Ziarului de Iaşi“ că inginerul Ioan Turbatu este „un bun profesionist“ şi că a fost angajat la Catedrala Mântuirii Neamului înainte de a fi trimis în judecată şi apoi condamnat în dosarul „Transformatorul“, venind atunci „din mediul privat“. „Până la definitivarea judecăţii, când se va da o sentinţă finală, ţinem cont de prezumţia de nevinovăţie. Domnul Turbatu este un bun profesionist, reuşita de până acum în acest proiect datorându-se şi dumnealui. După realizarea infrastructurii construcţiei costurile lucrărilor au scăzut cu 20%, asta şi datorită domnului Turbatu. În orice stat democratic se ţine cont de prezumţia de nevinovăţie“, ne-a spus Stoica.
         Turbatu: „Nu fac niciun comentariu“
         Constantin Stoica a mai precizat că printre atribuţiile lui Ioan Turbatu se numără şi cea de a face propuneri în ceea ce priveşte achiziţiile şi licitaţiile, menţionând însă că deciziile în acest sens sunt luate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc, care are 16 membri. „Patriarhia nu este o instituţie de stat, însă cu toate acestea toate licitaţiile sunt transparente“, a mai spus Constantin Stoica.
         Ioan Turbatu a refuzat, ieri după-amiază, discuţia cu reporterii. „Nu am ce să comentez în legătură cu acest subiect. Dacă doriţi informaţii, adresaţi-vă, vă rog, biroului de presă“, a spus, laconic, Turbatu. Potrivit unui material publicat anul trecut pe site-ul finanţişti.ro, salariul unui consilier patriarhal ar fi de 2.000 de lei.
         De ce este acuzat consilierul patriarhal
         Ioan Turbatu a fost trimis în judecată în 2012, după ce, în calitate de director general al fostei Societăţi de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica (SISEE) Moldova ar fi cumpărat la un preţ supralicitat transformatoare vechi din anii ’70 de la firmele lui Relu Fenechiu, achitând însă preţuri mult prea mari. 
         Reamintim că în dosarul „Transformatorul“ fostul ministru Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar fratele acestuia, Lucian, şi omul de afaceri Mihai Damian au primit aceleaşi pedepse. Alţi doi foşti colegi de-ai lui Ioan Turbatu, Ion Mărghidan (fost director general SISEE) şi Petru Andronache (fost director comercial SISEE), au primit şase, respectiv şapte ani de închisoare.
         Transformatoarele vechi cumpărate de societatea condusă între 2002-2004 de Turbatu nu au fost folosite în proporţie de 99,98%. Prejudiciul adus statului se ridică la 1,8 milioane de euro, potrivit anchetatorilor. Prin sentinţa dată acum jumătate de lună judecătorii au păstrat sechestrul asigurator asupra unui autoturism de lux, precum şi al unui teren şi unei vile din municipiul Bacău deţinute de Turbatu.
         Vilă dată şpagă de Fenechiu
         În actele de la dosarul „Transformatorul“ se arată că pentru „bunăvoinţa“ de a cumpăra vechituri de la el, Relu Fenechiu le-ar fi ridicat foştilor directori de la SISSE, inclusiv lui Ioan Turbatu, vile impunătoare. 
         Turbatu are o vilă în municipiul Bacău situată pe strada Prelungirea Bradului, într-o zonă centrală. Casa a fost ridicată de una din firmele lui Fenechiu. Înainte de a ajunge şef la SISEE Moldova, Ioan Turbatu a fost, în perioada 1997-2001, director la Renel Vaslui.

 

Sursa foto: http://www.evz.ro/typo3temp/pics/19catedrala_a83295a8d3.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
Ciucă: Alegerile locale nu sunt despre doctrina de partid, sunt despre oameni
Președintele PNL a transmis liberalilor că trebuie să iasă să vor...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!

» 05 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0