Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 10 Februarie 2014

Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, este cercetată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru că, în 2002, ar fi încredințat unei firme private, fără licitație monopolul eliberării tuturor diplomelor școlare și universitare.

Potrivit DNA, cercetările vizează modul în care firma Romdidac SA a obținut dreptul exclusiv de furnizare a diplomelor în baza unei simple convenții semnate, în 2002, de Ecaterina Andronescu.

Surse avizate au declarat că, în octombrie 2013, Direcția Națională Anticorupție a solicitat Ministerului Educației “Convenția 29.211/2002”, prin care firmei Romdidac SA i s-a încredințat monopolul eliberării diplomelor, scrie Adevărul. Totodată, procurorii au mai solicitat și evidența formularelor tipărite în ultimii 12 ani.

Aceleeași surse au explicat că Ministerul Educației nu deține nici convenția semnată în 2002 și nici evidența diplomelor.

Informaţia este confirmată chiar de directorul general al Romdidac SA, Nicolae Bolboaşă (65 de ani). „Acum două săptămâni, ne-au cerut cei de la minister actul prin care noi ne ocupăm de diplome, adică convenţia din 2002, că ei n-o mai au. Eu m-am gândit atunci că este vorba de vreo firmă care vrea să pună mâna pe afacerea noastră, nu am crezut că e vorba de vreo anchetă“, a declarat Bolboaşă. 

12 ani de profit, fără temei legal

Ecaterina Andronescu semna, la 9 aprilie 2002, Convenția 29.211/2002 prin care Romdidac SA devenea unic furnizor al diplomelor școlare și universitare. În acea zi, toate unitățile de învățământ primeau Ordinul intern 3.569, emis de ministrul Educației, în care se stipulează că “gestionarea hârtiei speciale, precum şi tipărirea şi distribuirea formularelor de diplome/certificate sunt asigurate de SC Romdidac SA”.

Astfel, profitul firmei controlate de Nicolae Bolboașă vine din preluarea diplomelor de la Imprimeria Băncii Naționale, unde sunt trimise de Ministerul Educației pentru tipărire, și distribuirea acestora către unitățile de învățământ, pentru fiecare document Romdidac SA încasând un adaos comercial.

Termenii Convenţiei 29211/2002 sunt sumari, neprecizând nici durata, nici sancţiuni în cazul neîndeplinirii obligaţiilor asumate. Mai mult, ministrul Educaţiei a uitat să treacă în document un lucru esenţial: temeiul legal în baza căruia a fost încheiată convenţia.

Potrivit documentului, Romdidac SA „achiziţionează, gestionează hârtia cu filigran continuu şi asigură tipărirea şi distribuirea diplomelor“. Ministerul Educaţiei se obligă să asigure „predarea machetelor formularelor actelor de studii către Romdidac SA, în vederea tipăririi“.

Convenţia mai prevede că Romdidac va fi plătită direct de beneficiarii diplomelor, adică unităţile de învăţământ.

Înţelegerea a fost încheiată pe o perioadă nedeterminată, putând fi reziliată „fără a fi necesară vreo formalitate“, în cazul în care una dintre părţi îşi încalcă oricare dintre obligaţii, cu notificare prealabilă.

Contraziceri în cazul Romdidac

Întrebată despre Convenția semnată în 2002, Ecaterina Andronescu susține că nu își mai aduce aminte nici de acest act și nici de altă firmă distribuitoare de diplome. „Romdidac întotdeauna a furnizat diplomele. Nu-mi aduc aminte să fi fost vreodată o altă firmă distribuitoare. N-am de unde să ştiu termenii acelei convenţii, un ministru semnează mii de acte“, a declarat, pentru Adevărul, Ecaterina Andronescu. 

Fostul ministru a mai spus că, în 2002, nu știa dacă Romdidac SA este o unitate de stat sau o firmă privată. „Eu n-am ştiut că Romdidac este privată. Nu-l cunosc pe Nicolae Bolboaşă şi nu am făcut niciodată vreun avantaj pentru cineva. Ştiu ce vreţi să insinuaţi. Credeţi că toţi în ţara asta sunt escroci şi neisprăviţi? Cu toate mizeriile care se spun despre învăţământ, totuşi eu cred că este sistemul cel mai curat din România“, a mai spus Andronescu. 

 „Orice ordin de ministru este avizat înainte de Direcţia Juridică. Această direcţie îşi asumă legalitatea acelui act. Oricum, nu ştiu ce prevedea Legea achiziţiilor publice în momentul acela, trebuie văzut dacă se aplica şi unităţilor de stat“, a continuat Andronescu.

În apărarea sa, Ecaterina Andronescu a declarat că: „M-am interesat la Departamentul Juridic şi pot să vă spun că OUG 60/2001 privind achiziţiile publice excepta de la licitaţii serviciile de învăţământ“.

Totodată, Nicolae Bolboașă susține că ancheta DNA se desfăsoară din cauza unor interese politice. „Faptul că s-a cerut doar documentul din 2002, mi-e teamă că sunt chestii politice. Dacă  nu ne ocupam noi, se alegea prafu’ de diplome, la câte falsuri s-au făcut... În peste 20 de ani nu am avut niciodată vreo reclamaţie“, a declarat directorul Romdidac SA, făcând abstracţie de acuzaţiile aduse firmei în scandalul diplomelor false de la „Spiru Haret“, din 2009.

Andronescu era obligată să facă licitație

Însă, Ecaterina Andronescu este contrazisă chiar de actul normativ pe care îl invocă, OUG 60/2001, care prevede că autoritatea contractantă nu are obligaţia de a organiza licitaţie atunci când achiziţionează servicii de învăţământ, furnizarea și distribuirea diplomelor fiind o activitate comercială.

Acest fapt este susținut și de fostul ministru al Educației, Mircea Miclea. „Serviciile de învăţământ înseamnă furnizare de educaţie într-o formă sau alta. Adică ofertă pentru cursuri, training pentru personalul didactic. Furnizarea formularelor de diplomă în niciun caz nu se încadrează la servicii de învăţământ“,a declarat Miclea.

Cum a aflat de scandalul în care este implicat, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior și fost secretar de stat la Ministerul Educației în 2002, a inițiat o hotărâre de Guvern prin care să scoată Romdidac din circuitul diplomelor.

Compania Romdidac SA a fost înfiinţată în 1991, prin preluarea fostei baze de aprovizionare şi desfacere a Ministerului Învăţământului. Firma a fost controlată încă de la privatizare de Nicolae Bolboaşă, care deţine peste 70% din acţiuni. Bolboaşă este, în acelaşi timp, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Licopenul - Un fitonutrient prezent în roșii, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
De 1 Mai, în Parcul Izvor va avea loc show-ul culinar „Micul cel Mare de 100 de metri”

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0