Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 27 August 2013

Deputat PNL, trimis în judecată pentru ÎNŞELĂCIUNE

 

         Deputatul PNL Costin Gheorghe a fost trimis în judecată, marţi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), se arată într-un comunicat remis redacţiei.
         Redăm comunicatul DNA:
         În cursul lunii octombrie 2007, primăria municipiului Beiuş a atribuit un contract de achiziţie publică prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga să execute „Lucrări prioritare de extindere şi reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Beiuş”, la preţul de 4.173.345,88 lei, la care se adăuga TVA 792.935,72 lei.
         Lucrările urmau să fie executate în cadrul unui program finanţat în proporţie de 85% de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi în proporţie de 15% de primăria Beiuş.
         Starea de fapt relevă că în perioada 30 noiembrie 2007–28 noiembrie 2008, reprezentanţii primăriei Beiuş (cei doi primari care şi-au exercitat atribuţiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum şi funcţionari din cadrul primăriei) au favorizat firma SC TOP CONSTRUCT GRUP SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obţinerea, de către această firmă, a sumei de 1.248.120 lei (aproximativ 321.672 euro raportat la media cursului de schimb din acea perioadă) în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate. Firma a fost favorizată de reprezentanţii primăriei în condiţiile în care aceştia aveau reprezentarea reală a situaţiei lucrărilor.
         Pentru execuţia lucrărilor în valoare de aproximativ 1 milion de euro (la cursul acelei perioade) SC Top Construct Grup SRL a trimis în teren pe şantierul deschis la Beiuş între 4 şi 6 angajaţi.
         Din totalul sumei sus menţionate obţinute pe nedrept din bani publiciSC Top Construct Grup SRL Oradea,1.248.120 lei reprezintă prejudiciu nerecuperat în dauna bugetului de stat şi bugetului local al municipiului Beiuş (aproximativ 321.672 euro). Cu alte cuvinte, din facturile emise de SC Top Construct Grup SRL în valoare totală de 2.407.544 lei, facturi acceptate la plată de inculpaţi, în realitate au fost executate lucrări doar în cuantum de 1.159.424 lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrărilor declarate ca fiind executate.
         În perioada menţionată, inculpaţii Berindea Ciprian Cătălin şi Pancu Nicolae Virgil au depus, în numele SC Top Construct Grup SRL Oradea, documente atestând date nereale (situaţii de lucrări, facturi), pentru decontarea de către primăria Beiuş a unor lucrări care nu fuseseră executate. Reprezentanţii primăriei Beiuş, ca beneficiară a lucrărilor, au confirmat execuţia şi recepţia acestora, acceptând situaţia fictivă.
         Folosind înscrisuri sau care atestau date nereale şi declaraţii false, primarii Odobasianu Nicu Silviu, respectiv Domocoş Adrian Nicolae au indus în eroare Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile prin aceea că au solicitat şi au obţinut sume de bani pentru lucrări care în fapt nu fuseseră executate de SC Top Construct Grup SRL.
         Înscrisurile false au fost confirmate prin semnătură, în perioadele aferente mandatelor lor, de viceprimarul Iuhas Viorel, respectiv de viceprimarul Costin Gheorghe. Înscrisurile reprezentau procese-verbale de recepţie a lucrărilor, centralizatoare de situaţii lucrări, declaraţie pe proprie răspundere a beneficiarului pentru certificarea eligibilităţii cheltuielilor, raport de progres a lucrărilor şi raport de activitate.
         Referitor la ceilalţi inculpaţi, funcţionari ai primăriei Beiuş şi consilieri locali, în rechizitoriu s-a reţinut ca aceştia, în calitate de membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor, respectiv de persoane cu atribuţii în supravegherea bunei derulări a lucrărilor au contribuit la producerea prejudiciului menţionat, prin redactarea/certificarea unor înscrisuri care constatau situaţii nereale privind execuţia lucrărilor.
         Cu alte cuvinte, reprezentanţii primăriei Beiuş l-au finanţat pe constructorul SC Top Construct Grup SRL, acesta executând lucrări pe bani publici, deşi contractul şi convenţia încheiate cu Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile stipulau, în mod clar, că plata se va face după executarea lucrărilor.
         Aceste decontări şi plăţi în avans s-au constituit în veritabile credite, fără dobândă, acordate executantului lucrării SC Top Construct Grup SRL, care a transferat asupra statului riscul executării contractului, fapt care a dus finalmente la prejudicierea bugetului de stat şi a bugetului local al municipului Beiuş cu suma de 1.248.120 lei.
         În perioada 9-14 ianuarie 2009, folosindu-se de un înscris fals, inculpatul Berindea Ciprian Cătălin a solicitat şi a obţinut, de la BRD Oradea-Agenţia E.Gojdu, transferul sumei de 758.025,88 lei, din contul de garanţie de bună execuţie al firmei SC Top Construct Grup SRL, în contul curent al aceleiaşi societăţi, din care, ulterior, a retras în numerar suma de 635.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal. Acesta a fost ajutat de inculpata Iancu Olimpia Mirela, director al BRD Oradea-Agenţia E.Gojdu, care a operat transferul sumei de 758.025,88 lei între cele două conturi, în baza unei adrese false primită de la inculpat, care nu era semnată de ordonatorul principal de credite, respectiv primarul municipiului Beiuş.
         În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor deţinute de toţi inculpaţii, cu excepţia inculpatelor Nicolae Maria Ioana, Clintoc Maria Ramona şi Gabor Dorina (care nu au fost identificate ca deţinătoare de bunuri imobile şi mobile).
         Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat deţinută în prezent de Costin Gheorghe.

BIHOR
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Udrea și dosarul Microsoft: Zile petrecute în arest, ani buni de judecată, imaginea distrusă, clasare pe motiv că fapta nu există
Elena Udrea a scăpat de dosarul Microsoft după ani buni de judecată...
 
Modificări cu privire la purtatul măștii: Când ai voie să NU o folosești
A fost modificat ordinul de ministru cu privire la purtatul măștii d...
 
Rafila: Suntem în zona galbenă! E bine, ai speranță că ții epidemia sub control
Alexandru Rafila spune că suntem în zona galbenă în ceea ce prive...
 
Medic: Timpul îndelungat de purtare a măștii va avea efecte adverse!
Un medic dermatolog avertizează că purtatul măștii un timp îndelu...
 
Casa Națională de Pensii Publice își reia gradual activitatea. Ce servicii vor fi disponibile la ghișee
Casa Națională de Pensii Publice anunță că, odată cu încetarea ...
 
Victor Slav, despre noua iubită: „Ea este o fată normală... Avem planuri mari împreună”
Fostul soț al Biancăi Drăgușanu se iubește cu o blondă superbă ...
 
Ministrul Sportului spune când vor putea cluburile sportive să reînceapă pregătirea fizică și în ce condiții
Ministrul Tineretului și Sportului susține că se poate relua activi...
 
OMS: Țările în care numărul infecțiilor cu Covid-19 este în scădere, se pot confrunta cu un „al doilea vârf”
Organizația Mondială a Sănătății spune că țările care acum î...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ce categorii de persoane pot primi șomaj tehnic și după 1 iunie

» 31 Mai 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Rafila, atac la guvernanți: Mi se pare un soi de neasumare a unei responsabilități! Sănătatea publică este într-o situație riscantă

» 30 Mai 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
6 schimbări simple pentru o alimentație mai sănătoasă

» 31 Mai 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Parcul Monument din Brăila
BRAILA
» 31 Mai 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IALOMITA
 
Trei comune din Ialomița vor primi bani pentru dezvoltare de la Consiliul Județean

» 31 Mai 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GIURGIU
 
Primăria Giurgiu a alocat bani pentru pregătirea școlilor și liceelor de activitățile care urmează să înceapă

» 30 Mai 2020 | Comentarii 0