Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 21 Iunie 2013
EXCLUSIV Iolanda Balaş-Soter: "Niciodată să nu fii mulţumit cu ce ai realizat"
 
     În preajma sărbătoririi centenarului FederaÅ£iei române de atletism, dubla campioană olimpică Iolanda BalaÅŸ-Soter, autoare a 14 recorduri mondiale la săritura în înălÅ£ime, prezentă timp de trei decenii în conducerea atletismului ÅŸi olimpismului românesc, a acordat, în exclusivitate, un interviu pentru AGERPRES.
     PreÅŸedinta FundaÅ£iei atletismului românesc, la 76 ani, pe care îi împlineÅŸte pe 12 decembrie, s-a referit, cu vivacitatea devenită proverbială, la drumul parcurs, dar mai ales la actualitate ÅŸi perspectivă, pentru că este, în continuare, deplin implicată în fenomenul sportiv. 
 
     AGERPRES: AÅŸadar, 100 de ani de atletism organizat în România, un fapt semnificativ în sine. Doamnă Ioli, ce ar mai putea fi spus despre această sărbătoare cu o zi înaintea manifestărilor de vineri? 
     Iolanda BalaÅŸ-Soter: Întâmplarea face că FederaÅ£ia Română de Atletism a fost înfiinÅ£ată în acelaÅŸi an cu FederaÅ£ia internaÅ£ională, aceasta din urmă în iulie la Stockholm, iar noi în decembrie, la BucureÅŸti. Noi suntem, deci, membri fondatori ai FederaÅ£iei internaÅ£ionale. Pentru noi este o mândrie ÅŸi o satisfacÅ£ie. De la 15-20 de ţări, la început, FederaÅ£ia internaÅ£ională are acum 213 membri, este cea mai mare organizaÅ£ie din lume, nu numai sportivă. Nici la ONU nu sunt adunate atâtea ţări. Noi vom sărbători Centenarul vineri, la Izvorani, nu pentru că nu am avea un sediu propriu spaÅ£ios, dar acolo sunt condiÅ£ii foarte bune pentru sutele de invitaÅ£i. Vor veni nume mari din atletism, din conducerea AsociaÅ£iei europene, ÅŸi nu numai, care îÅŸi va Å£ine Consiliul tot vineri la BucureÅŸti, la Hotelul Hilton Athenee Palace. AsociaÅ£ia europeană a fost iniÅ£iată în urma unei propuneri făcute la BucureÅŸti, de altfel. 
     AGERPRES: Cum vă simÅ£iÅ£i în aerul rarefiat al Hall of Fame, unde aÅ£i fost primită recent, ca prima atletă din România în această constelaÅ£ie de stele de primă mărime? 
     Iolanda BalaÅŸ-Soter: Am aflat cu bucurie ÅŸi surprindere. A fost o mare satisfacÅ£ie, mai ales că am fost ÅŸi membră a Comisiei de femei IAAF, cât am fost preÅŸedinta FederaÅ£iei. La vremea respectivă am primit ÅŸi o deosebită apreciere din partea FederaÅ£iei internaÅ£ionale, pe atunci condusă de Primo Nebiolo, care a fost un mare prieten al atletismului românesc. După revoluÅ£ie, chiar în prima lună, Nebiolo a venit în România să ne sprijine. Pentru mine, primirea în Hall of Fame nu-i doar o recunoaÅŸtere personală, ci pentru întreg atletismul românesc ÅŸi mă simt onorată. 
     AGERPRES: În palmaresul dumneavoastră există nu numai medalii ÅŸi recorduri, ci ÅŸi alte realizări, din postura de conducătoare a FRA ÅŸi a FundaÅ£iei atletismului românesc, unde sunteÅ£i ÅŸi acum preÅŸedintă. DescrieÅ£i, vă rog, ÅŸi acest "palmares". 
     Iolanda BalaÅŸ-Soter: Până la RevoluÅ£ie nu am avut decât una sau două piste sintetice, din poliuretan. A fost mai întâi pe stadionul Republicii, una produsă în România. Dar imediat după ce am fost aleasă prima oară preÅŸedintă a FRA, aleasă ÅŸi nu numită, primul lucru a fost să dezvoltăm baza materială. Am fost în centrele universitare ÅŸi am reuÅŸit ca astăzi să avem în Å£ară 14 stadioane modernizate cu pistă sintetică, pentru a ne alinia la cerinÅ£ele internaÅ£ionale. La început oamenii mă priveau zâmbind, erau sceptici, dar am reuÅŸit să modernizăm aceste stadioane numai cu ajutorul sponsorilor noÅŸtri, nu am primit niciun sprijin financiar. Am început cu Stadionul Tineretului, unde a fost pusă prima pistă în 1993, când am luat contact cu firme germane ÅŸi italiene, care au fost rezonabile ca preÅ£. Aveam ÅŸi o carte de vizită care ne-a permis să obÅ£inem totul la un preÅ£ mai mic decât cel comercial. Făceam ÅŸi noi reclamă, nu? Am reuÅŸit după aceea să facem acelaÅŸi lucru la Poiana BraÅŸov, la Piatra Arsă, unde sunt două culoare cu zgură ÅŸi două sintetice, pentru pregătirea la altitudine mare. Am insistat ca în marile centre universitare, la Cluj, la TimiÅŸoara, la IaÅŸi ÅŸi multe altele, să avem piste sintetice pentru ca să dezvoltăm atletismul. Eu, la JO de la Roma am concurat pe ploaie, pe o pistă moale, a fost groaznic. Aceste piste sintetice au permis recorduri la care noi nu visam vreodată. Faptul că pe lângă cele 14 stadioane s-a continuat cu altele, la Tg. Jiu, la Alba Iulia, este un lucru pozitiv. Ce mă deranjează însă este că la BucureÅŸti avem un Stadion NaÅ£ional care poartă numele unei atlete (Lia Manoliu, n. red.) ÅŸi nu avem o pistă de atletism, este doar pentru fotbal. 
     AGERPRES: Åži stadionul de atletism? Se vorbea ÅŸi de aÅŸa ceva la demolarea fostului "23 August"? 
     Iolanda BalaÅŸ-Soter: Mi s-a promis, când s-a demolat vechiul stadion, că va fi construit în altă parte unul special pentru atletism. Am ÅŸi acum acordul semnat cu domnul primar Videanu. Sper ca autorităţile administrative ÅŸi politice să se trezească la realitate. Un oraÅŸ cu peste 2 milioane de locuitori să nu aibă un stadion de atletism este o ruÅŸine. Există cel de la Dinamo, cu o pistă bună, însă nicăieri în Europa sau în lume nu se întâmplă ca la noi, să disputăm un Campionat NaÅ£ional pe două arene, pentru că la Dinamo nu avem voie să organizăm probele de aruncări, că se strică gazonul. AÅŸa că la Dinamo organizăm alergările ÅŸi săriturile, iar la Stadionul Tineretului, aruncările. Domnul primar Oprescu ne-a promis că după ce termină Stadionul NaÅ£ional din complexul Lia Manoliu ne va ajuta să terminăm Stadionul Tineretului (evident, este vorba de Stadionul Iolanda-BalaÅŸ-Soter, dar doamna Ioli evită această denumire - n.r.). Acest stadion de la Åžosea a fost dăruit atletismului de autorităţile vremii, de Regele Ferdinand. Acum ar trebui să-l modernizăm, să terminăm tribuna, să recondiÅ£ionăm pista ÅŸi multe altele, pentru a putea organiza concursuri internaÅ£ionale, mai ales Grand Prix-uri. Ne gândim în special la cele de juniori, de tineret, pentru că ÅŸi rezultatele sportivilor noÅŸtri ne permit asta. 
     AGERPRES: După sărbătoare, din nou la muncă, aÅŸa că v-aÅŸ întreba care ar fi primele trei urgenÅ£e ale atletismului românesc, într-un moment, totuÅŸi, dificil pentru acest sport? 
     Iolanda BalaÅŸ-Soter: Prima, valabilă, ca ÅŸi celelalte, pentru întregul sport românesc, ar fi să se se schimbe programa ÅŸcolară privind educaÅ£ia fizică, pentru că două ore pe săptămână sunt insuficiente. PopulaÅ£ia noastră acuză lipsa de miÅŸcare. Åži nici alea două ore nu se Å£in. În Uniunea Europeană, în ţările avansate, ÅŸi nu numai, la unguri, la cehi, sunt trei ore de educaÅ£ie fizică. A doua ar fi reînfiinÅ£area cluburilor ÅŸcolare ÅŸi universitare, pentru ca, pe lângă orele de sport, tinerii să-ÅŸi continue activitatea sportivă în cluburi, iar toate sporturile se bazează pe atletism. Din păcate, atletismul nostru, pentru prima oară după 1928, s-a întors de la JO fără medalie ÅŸi, mai rău, fără niciun calificat în finală. Åži asta demonstrează dezinteresul pentru sport. Toată lumea ar trebui să facă sport, să facă miÅŸcare, fie tenis, ciclism, alergare. A treia urgenţă ar fi baza materială. Trebuie să reînfiinţăm marile cluburi, pentru că acolo, la Clubul Atletic Român, unde am început eu atletismul, la Steaua, Dinamo, Rapid, s-a dezvoltat atletismul, precum ÅŸi cu competiÅ£ii de masă. După revoluÅ£ie, la noi mai multe s-au desfiinÅ£at decât s-au înfiinÅ£at. Avem 11 campioane olimpice de atletism, noi am câÅŸtigat Cupa Europei, nu numai fotbalul a câÅŸtigat Cupa Europei. Acestea sunt principalele trei urgenÅ£e. Polonezii au fost deÅŸtepÅ£i, pe lângă sportul ÅŸcolar ÅŸi universitar au dezvoltat o industrie de echipament sportiv, inclusiv pentru atletism. Dacă înainte noi cumpăram echipament de la nemÅ£i sau de la francezi, acum luăm de la polonezi. Este la fel de bun ÅŸi de performant. La noi elementul uman există, avem campioni mondiali ÅŸi europeni la juniori, la tineret, dar ei trebuie sprijiniÅ£i, susÅ£inuÅ£i. Cu ciorba de la mămica nu mai facem performanţă. În spatele fiecărui campion se află o echipă întreagă de antrenori, nutriÅ£ioniÅŸti, medici, psihologi... 
     AGERPRES: În încheiere, v-aÅŸ întreba ce deosebeÅŸte generaÅ£ia dumneavoastră de generaÅ£ia de astăzi? 
     Iolanda BalaÅŸ-Soter: GeneraÅ£ia noastră a făcut totul din pasiune ÅŸi din plăcere. Nu a fost uÅŸor, însă am făcut totul din pasiune ÅŸi dragoste. Nu că nu am fi primit ÅŸi noi recompense în bani. Eu, de exemplu, am primit pentru un record mondial 6.000 de lei, pe atunci însemnau 3 salarii bune. Dar nu ăsta era Å£elul nostru. Să vă dau un exemplu: într-o zi a venit în birou la mine o tânără atletă. I-am spus că are perspective frumoase, că poate obÅ£ine rezultate, dar totul cu multă muncă. Iar ea m-a întrebat cât câÅŸtigă din asta. Poate că noi nu-i înÅ£elegem pe tinerii de azi sau poate că am exagerat noi în acea vreme, când totul era pasiune ÅŸi multă, multă muncă, în cu totul alte condiÅ£ii decât azi. Nu ÅŸtiu. Eu am o vorbă: niciodată să nu fii mulÅ£umit cu ce ai realizat. 
     AGERPRES: Vă mulÅ£umesc ÅŸi vă rog să-mi permiteÅ£i să citez din prefaÅ£a biografiei dvs. "Iolanda BalaÅŸ - FascinaÅ£ia unei legende". Nu am cum spune mai bine decât FănuÅŸ Neagu: "Iolanda BalaÅŸ ne-a dăruit prin ani câtă frumuseÅ£e încape în poienile cu poveÅŸti nemuritoare". "Iolanda BalaÅŸ: o viaţă exemplară, un destin consecvent cu miracolul". AGERPRES
 
Sursa foto : http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3941/5022634/1/iolanda-balas-mediafax-foto.jpg?width=630

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0