Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 21 Iunie 2013
Iolanda BalaÅŸ ÅŸi Hansi Söter, o poveste de dragoste
 
     Celebra atletă română, deÅ£inătoare a 14 recorduri mondiale la săritura în înălÅ£ime, spune că îÅŸi datorează performanÅ£a celui care a antrenat-o ÅŸi i-a fost soÅ£: Hansi Söter.
     Iolanda BalaÅŸ a dominat proba de săritură în înălÅ£ime femei timp de un deceniu, din 1956 până în 1966. Drumul ei a fost netezit cu pricepere de antrenorul ÅŸi iubitul ei, atletul Hansi Söter.
    „Ioli, ajunge! Pentru astăzi e destul", îi spunea antrenorul puÅŸtoaicei care scrâÅŸnea din dinÅ£i cu îndârjire, pentru că nu voia să se oprească. Antrenamentele cu Söter erau de o mare duritate, dar el tocmai găsise elevul al cărui zel aproape că exaspera. Iolanda era o puÅŸtoaică de 17 ani, abia venită de la Clubul sportiv "Electrica" din TimiÅŸoara, unde activaseră cei mai buni sportivi din Å£ară. Cu toÅ£ii se îndreptaseră spre marile cluburi din BucureÅŸti ÅŸi Iolanda făcea parte acum din prima secÅ£ie feminină de sărituri a clubului sportiv CCA, devenit ulterior „Steaua". Hansi Söter era antrenor pentru probele de sărituri, un tânăr blond cu ochii albaÅŸtri. Dar nu era numai atât, era un nume în lumea sportivă: în 1952 devenise primul săritor român care reuÅŸise să treacă pragul de doi metri la săritura în înălÅ£ime. Fără a fi un exuberant, Söter era o persoană plăcută, disciplinată, un bănăţean care lega uÅŸor prietenii. La numai un an de pregătire cu Söter, Iolanda modifică în 1953 la TimiÅŸoara recordul naÅ£ional la săritura în înălÅ£ime de la 1, 53 la 1,55. După două săptămâni, puÅŸtoaica, înaltă de 1,85 metri mai adaugă un centimetru recordului, apoi încă unul ÅŸi încă unul. Până când ajunge la 1, 60, lăsând cu gura căscată lumea sportivă.
 
   „Pot mai mult!" Iolanda BalaÅŸ ÅŸi Hansi Söter, pe stadionul Tineretului, în 1952.
    Sportiva avea 16 ani ÅŸi era la primele antrenamente cu Söter. Suspiciunile planau asupra ei, iar întrebarea care se ridica era de ce Iolanda Balaci face recorduri la ea acasă. Depăşirile de record la intervale atât de mici păreau de necrezut. Dar, curând, puÅŸtoaica avea să demonstreze că doar munca îndârjită era cea care o propulsa din ce în ce mai sus.
     La 29 mai 1954, la Budapesta, Iolanda iese prima dată din Å£ară, la o competiÅ£ie internaÅ£ională. Aici avea să confirme acel 1,60, în văzul a mii de sportivi ÅŸi specialiÅŸti. Urmează Berlin, ElveÅ£ia, VarÅŸovia, Moscova ÅŸi noi centimetri adăugaÅ£i la săritură.
     A venit apoi ÅŸi ziua primului record mondial, când englezoaica Thelma Hopkins a fost detronată, de la BucureÅŸti. La 14 iulie 1956, Iolanda a sărit 1, 75 metri preluând laurii atletei de peste Canalul Mânecii. DeÅŸi presa toată era în delir ÅŸi felicitările curgeau din toate părÅ£ile, ea îi spunea lui Söter: "Pot mai mult!" EÅŸecul de la Melbourne La 29 de ani, în Statele Unite ale Americii. Iolanda se gândea deja la finala olimpică de la Melbourne, Australia.    
     Concursul, care avea să se petreacă peste patru luni, a arătat cât de important este Söter ÅŸi tehnica lui de antrenament pentru tânăra sportivă. Ce s-a întâmplat a fost că lui Söter nu i s-a dat voie de către regimul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej să o însoÅ£ească în deplasare. Avea un frate în Australia ÅŸi autorităţile se temeau că poate rămâne acolo. Două săptămâni cât a durat competiÅ£ia, Iolanda s-a acomodat greu cu fusul orar, dar mai ales cu lipsa celui care îi ghida fiecare pas. Iolanda era fără Hansi ÅŸi conducătorii delegaÅ£iei României începuseră să-ÅŸi facă griji: la antrenamente, ea nu reuÅŸea să se apropie de săriturile care o consacraseră.
     "Nimeni nu-l putea înlocui. Era în lotul nostru un antrenor care la un moment dat mi-a zis «ce ar fi să schimbi piciorul de bătaie?» E imposibil să schimbi un stil format în ani întregi de muncă în două săptămâni", spune Iolanda BalaÅŸ amintindu-ÅŸi acele vremuri. Fără suportul ÅŸi îndrumarea lui Söter, Iolanda s-a clasat atunci pe locul cinci, deÅŸi era printre favoritele la podium. ReuÅŸise abia 1,67 metri. A fost însă o decepÅ£ie care a motivat-o. „La întoarcere am desenat în caietul de antrenament, folosind o monedă minuscula de un ban, cercurile olimpice. Le-am colorat albastru, negru, roÅŸu - sus, galben, verde - jos, ÅŸi am scris dedesubt «revanÅŸa»". Am desenat asta pe fiecare pagină, timp de patru ani, zi de zi."
     Au urmat antrenamente drastice ÅŸi, în fiecare zi, atleta nota în caietul ei de antrenament programul de lucru ÅŸi evoluÅ£ia la sărituri. Nu exista zi liberă sau weekend de relaxare. "Îmi amintesc că am fost odată să ne antrenăm după noaptea de Revelion. Era 1 ianuarie, ora 11.00 dimineaÅ£a, ÅŸi eu ÅŸi Hansi am plecat amândoi pe o motocicleta Java în Pădurea Băneasa. Toate sălile si stadioanele erau închise, oamenii se odihneau. Am făcut alergare pe aleile înzăpezite ale pădurii, era superb. La întoarcere eram transpiraÅ£i, Å£in minte că treningul meu făcuse Å£urÅ£uri în viteza motocicletei." În audienţă la Dej Pentru performanÅ£ele sale, Iolanda BalaÅŸ a primit numeroase distincÅ£ii: Ordinul NaÅ£ional Steaua României în grad de ofiÅ£er, distincÅ£ia de Maestru al Sportului . Acest an, 1960, avea să-i ateste supremaÅ£ia pe scena atletismului mondial. Venea finala olimpică de la Roma. Lui Söter îi este iarăşi interzis să meargă, dar Iolanda hotărăşte că nu vrea să mai repete vreodată experienÅ£a Melbourne. AÅŸa că se înarmează cu curaj ÅŸi se duce în audienţă la Gheorghe Gheorghiu-Dej. "DelegaÅ£ia României plecase deja la Roma. Å¢in minte, era într-o zi de vineri ÅŸi eu mă prezentasem la Comitetul Central. Chiar dacă mă recomandau titlurile - eram deja campioana Europei - tot îmi era teamă. Când am intrat la el, m-a întrebat «dar dumneavoastră nu sunteÅ£i la Olimpiadă? » Åži eu am răspuns că nu am de gând să reprezint Å£ara care nu are încredere în mine ÅŸi în soÅ£ul meu, căruia nu i se permite deplasarea. Mi-a spus atunci să stau liniÅŸtită, că se rezolvă." Două zile mai târziu, Iolanda ÅŸi antrenorul ei erau împreună în avionul care îi ducea la Roma, spre aurul podiumului. Iolanda a sărit 1,73 metri de la prima încercare. Niciuna dintre concurente nu ajunsese atât de sus ÅŸi, cu toate acestea, Iolanda continuă întrecerea. Cu ea însăşi: 1, 77 a doua încercare, 1, 85 a treia. Românca a câÅŸtigat atunci medalia de aur cu o diferenţă de 14 centimetri faţă de a doua clasată. După explozia de fericire a succesului, ce doi soÅ£i au mers să facă niÅŸte cumpărături. Încă locuiau în căminul studenÅ£esc din Cobâlcescu, dar sperau că odată cu noua victorie statul le va da o garsonieră. AÅŸa că au mers să îÅŸi cumpere perdele pentru noua locuinţă la care visau cu ochii deschiÅŸi. Aveau la ei 13 dolari. „Puteam ajunge la 2 metri!" Întoarsă în Å£ară, a fost decorată cu Ordinul Muncii, iar Söter a fost numit ÅŸeful SecÅ£iei de Atletism de la CCA. Dar traiul lor continua să fie unul modest, într-un regim socialist.
     După patru recorduri mondiale, autorităţile i-au spus Iolandei BalaÅŸ că nu poate fi plătită pentru toate. "Ai făcut într-adevăr patru recorduri mondiale, dar noi nu putem să-Å£i plătim de patru ori 6.000 de lei. O să-Å£i plătim doar două. Nu uita, clasa muncitoare face economii!", i s-a spus atunci. Dar cu banii primiÅ£i atunci ÅŸi-au cumpărat mobilă în noua locuinţă ÅŸi toate cele trebuincioase. Când nu mergeau la antrenamente, Iolanda ÅŸi Söter se delectau cu concerte de muzică clasică la Ateneul Român, mergeau la filme sau se plimbau. Erau mereu împreună. "Asta a fost ÅŸi reuÅŸita căsniciei noastre. Faptul că aveam aceeaÅŸi pasiune ÅŸi am făcut totul împreună. Am fost până ÅŸi colegi de facultate la Institutul de Cultură Fizică, cum se numea pe atunci. Noaptea învăţam până târziu la anatomie, fiziologie, iar dimineaÅ£a la 11.00 eram împreună la antrenament. Mergeam poate la examen, iar după masă la ora 17.00, alt antrenament." Sportiva avea un program drastic de antrenament. Apoi erau cantonamentele din munÅ£i. "Sunt momente deosebite acestea, zilele pe care le petreceam la Piatra Arsă, în munÅ£i. Mergeam acolo să ne antrenăm la altitudine. De altfel, acesta este unul dintre secretele succesului românesc în atletism. Trudeam acolo în aerul acela rarefiat, iar când coboram la nivelul mării, zburdam!" Acolo se antrenau iarnă de iarnă loturile naÅ£ionale. Cazarea se făcea în dormitoare comune, mâncarea se servea la cantină, dar farmecul acelor zile era de neegalat, îÅŸi aminteÅŸte sportiva. "Ne aduceau uneori portocale ÅŸi ciocolată, iar raÅ£ia asta purta denumirea de supraalimentaÅ£ie." Iolanda BalaÅŸ a ajuns sub îndrumarea lui Hansi Söter la performanÅ£a de 1, 90 metri, la Jocurile de la Tokio. Ocupanta locului doi reuÅŸise un 1, 80, cu 10 centimetri mai puÅ£in. Ultimul record al Iolandei BalaÅŸ, de 1,91 metri, a fost depăşit abia 10 ani mai târziu, de către austriaca Ilona Gusenbauer. Acum, la 74 de ani, Iolanda BalaÅŸ regretă un singur lucru. „Îmi pare rău că nu am apucat să sar pe pistă din poliuretan. AÅŸ fi putut ajunge la cel puÅ£in 2 metri. Pentru că acest gen de pistă îÅ£i dă o impulsie fantastică." 
 
Sursa foto : http://www.druckeria.ro/wp-content/uploads/2012/06/6417iolanda-balas-022.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0