Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 21 Iunie 2013
Iolanda BalaÅŸ, zîmbetul istoriei! După 50 de ani, Gazeta a refăcut o ÅŸedinţă foto cu o mare sportivă
 
     Cea mai mare atletă a României a pozat în aceeaÅŸi ipostază la distanţă de 50 de ani.
     Iolanda BalaÅŸ, preÅŸedinta de onoare a FR Atletism, a împlinit ieri vîrsta de 75 de ani, dar ÅŸi-a început ziua cu acelaÅŸi ritual. Dubla campioană olimpică ÅŸi deÅ£inătoare a 14 recorduri mondiale la săritura în înălÅ£ime s-a prezentat la birou la ora obiÅŸnuită, 8:00. Între două telefoane ÅŸi felicitările colegilor, ÅŸi-a răsfoit albumele cu zeci de fotografii.
     Marele filosof Mircea Eliade susÅ£ine în nuvela TinereÅ£e fără de tinereÅ£e că tinerii au simÅ£ul trecutului mai precis decît oamenii maturi. "Un tînăr trăieÅŸte mult mai mult cu amintirile decît o face un om de cincizeci-ÅŸaizeci de ani. Nu numai atît, la un tînăr, trecutul este un element întotdeauna prezent, cît de paradoxal ar părea acesta".
     Pentru a-ÅŸi întări convingerea, Eliade propune ÅŸi un test. "CereÅ£i unui tînăr să scrie o carte asupra vieÅ£ii ÅŸi vă va aduce un manuscris de o mie de pagini, într-atît ÅŸtie de multe ÅŸi de importante, de noi, de semnificative i se par toate. Un matur va scrie o sută de pagini, un bătrîn, cel mult douăzeci".
     Iolanda BalaÅŸ-Soter nu se încadrează însă în tiparul scriitorului. La cei 75 de ani de viaţă, Doamna atletismului românesc ar umple despre trecut nu cîteva zeci, ci sute de pagini. "Dacă aÅŸ descrie numai fotografiile pe care le-am făcut, aÅŸ umple o carte", a afirmat fosta atletă. Pozele ÅŸi cărÅ£ile sînt ÅŸi lucrurile de care s-a înconjurat atît acasă, cît ÅŸi la birou. Toate îi sînt dragi. Scoate afară o fotografie veche, în alb-negru, mai deosebită. Este cu ea citind o carte, aÅŸezată confortabil într-un fotoliu, cu o pătură pe picioare. "Îmi place mult această fotografie!", a exclamat Iolanda BalaÅŸ. "Este făcută în toamna lui '60. Eu ÅŸi Hansi, soÅ£ul meu, tocmai ne mutaserăm în prima noastră casă. Era o garsonieră pe care am primit-o de la stat pentru aurul cucerit la Olimpiada de la Roma. Era micuţă, dar era a noastră. Timp de patru ani ne chinuiserăm la cămin!", a povestit cea mai valoroasă atletă a României. Noua locuinţă a soÅ£ilor Soter era la etajul al doilea al unei clădiri din strada Ion Cîmpineanu. "Eram în buricul oraÅŸului, vizavi de Palatul Regal, dar după doi, trei ani, ne-am mutat. Am făcut schimb pentru un apartament la bloc, în Floreasca, acolo unde stau ÅŸi azi", a mărturisit Iolanda BalaÅŸ, cu fotografia în mînă. "Dacă aÅŸ avea din nou douăzeci ÅŸi cinci de ani!", a oftat preÅŸedinta de onoare al FR de Atletism.
 
     - Ce aÅ£i face, doamnă BalaÅŸ, dacă aÅ£i avea din nou douăzeci ÅŸi cinci de ani?!
     - Åžtiu că nu este posibil....
     - Åži totuÅŸi, dacă ar fi să o luaÅ£i de la capăt, aÅ£i schimba ceva?
     - Nu. N-aÅŸ schimba absolut nimic. Am avut o viaţă frumoasă. Am avut paÅŸaport, am văzut toată lumea ÅŸi am cunoscut mulÅ£i oameni importanÅ£i. Dacă nu practicam atletismul, sînt convinsă că nici dacă aÅŸ fi fost fiică de miliardar nu aÅŸ fi făcut atîtea lucruri! Nu regret nimic.
     A aÅŸezat fotografia cu grijă într-unul din zecile de albume adunate ÅŸi s-a întors la birou. La ora 11:00 a plecat pe teren "după bani". "Vrem să finalizăm lucrările la tribuna stadionului", a explicat cea care, în 18 ani în care a condus FRA, a realizat 15 piste de atletism în Å£ară. După-amiază, ÅŸi-a continuat "Confesiunile" la TVR, care i-a dedicat o emisiune specială
 
Sursa foto : http://www9.gsp.ro//usr/thumbs/thumb_500_x_375/2011/12/12/428384-iolanda-balas.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0