Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 28 Iunie 2013

IANCU DE HUNEDOARA (1407 - 1456)

 

            Mare comandant de oÅŸti, vestit viteaz al evului nostru feudal, Iancu de Hune­doara s-a născut într-o familie de ro­mâni transilvăneni investită, ca multe altele, cu sarcina de a păzi graniÅ£ele statului. Tatăl său, Voicu, a fost înnobi­lat de regele Sigismund de Luxemburg ÅŸi răsplătit, pentru merite de seamă do­vedite pe câmpul de luptă, cu Å£inutul Hunedoarei, domeniu care va împru­muta familiei numele său. Iancu avea atunci, se pare, doi ani.

            AdolescenÅ£a ÅŸi tinereÅ£ea ÅŸi le-a consa­crat îndeosebi deprinderii meseriei ar­melor. Iancu s-a distins de timpuriu ca un bravoÅŸtean, ca un conducător de nădejde. Despre el, cronicarul Toroczi a scris că era «om dornic de lupte, născut pentru mânuirea armelor ÅŸi iscusit în conducerea războaielor; ÅŸi precum peÅŸtii au fost creaÅ£i pentru a înfrumuseÅ£a apele iar cerbii pădurile cele umbroase, tot aÅŸa el s-a născut pentru a se ilustra în meÅŸteÅŸugul armelor ÅŸi în conducerea bătăliilor». În anul 1438 a fost numit ban de Severin. Trei ani mai târziu, în 1441, a fost desemnat ca voievod al Transilvaniei. În această calitate a luat măsuri energice de stăvilire a certu­rilor feudale ÅŸi, pentru a face faţă atacu­rilor otomane, a întărit oÅŸtirea.

            Prima ciocnire importanta cu armatele tur­ceÅŸti a avut loc în 1442. Mezid, beiul de Vidin, pornise pe neaÅŸteptate, în primă­vara acelui an, împotriva Transilvaniei. Lupta a avut loc la 18 martie la Sântimbru, lângă Alba Iulia. Surprins nepregă­tit, Iancu nu a putut răspunde cum se cuvenea atacului otoman. Voievodul român nu s-a descurajat, ci, mobilizând repede toate forÅ£ele militare ale ţării (cronicarul Bonfini scria că «a adunat ostaÅŸi din sate ÅŸi oraÅŸe... să slujească în oaste spre mântuirea comună»), a atacat pe turci patru zile mai târziu, într-un loc numit Poarta de Fier. Aici a obÅ£inut o victorie strălucită. în bătălie, Mezid ÅŸi fiul său ÅŸi-au pierdut viaÅ£a. O mare expediÅ£ie otomană, condusă de beglerbegul Rumeliei, Sehabedin, a fost înfrântă în toamna aceluiaÅŸi an, 1442, de Iancu, sosit în ajutorul Ţării Româ­neÅŸti. Lupta a avut loc pe cursul supe­rior al râului IalomiÅ£a. Un sangiac bei ÅŸi patru bei au pierit atunci în bătălie.

            O uriaşă pradă de război (5 000 cămile, cai ÅŸi catâri, numeroase steaguri, cor­turi, veÅŸminte scumpe ÅŸi bogăţii) a că­zut în mâinile românilor. Răsunetul european al biruinÅ£ei de pe IalomiÅ£a l-a impus pe Iancu drept cel mai de sea­mă cavaler al lupta antiotomane. În toamna ÅŸi iarna anului 1443, neosteni­tul voievod transilvănean a pornit o altă expediÅ£ie, cunoscută sub numele de campania lungă. În fruntea a 35 000 de oameni, el a trecut munÅ£ii Balcani, obÅ£inând împotriva otomanilor ÅŸase victorii. Râvnitori la gloria viteazului român; regele Ungariei Vladislav ÅŸi no­bilii săi au organizat ÅŸi ei, în anul ur­mător, o expediÅ£ie antiotomană. Sfa­turile lui Iancu, bazate pe o îndelun­gată experienţă militară, nu au fost luate în seamă de orgolioÅŸii cruciaÅ£i. La 10 noiembrie 1444, sultanul Murad al II-lea, în fruntea unei nume­roase oÅŸtiri, obÅ£inu victoria de la Varna. Moartea regelui Vladislav în această luptă a determinat dieta Ungariei, întrunită în iunie 1446 la Rakos, lângă Buda, să aleagă pe Iancu de Hune­doara ca guvernator al ţării - Regni Hungariae Gubernator generalis. În această funcÅ£ie a întreprins acÅ£iuni me­nite să sprijine dezvoltarea oraÅŸelor transilvănene, a autorizat întărirea for­tificaÅ£iilor Sibiului ÅŸi BraÅŸovului, a redat Clujului vechile privilegii pier­dute ca urmare a participării locuito­rilor lui la răscoala de la Bobâlna, a sprijinit comerÅ£ul, a luat unele măsuri de limitare a abuzurilor săvârÅŸite îm­potriva ţăranilor. La indicaÅ£iile sale, dieta Ungariei a cerut ca, în condiÅ£iile achitării prealabile a dării pe pământ, să se respecte dreptul de liberă stră­mutare a ţăranilor.

            În anul 1448, Iancu de Hunedoara a reluat iniÅ£iativa unor campanii antio­tomane de anvergură, la care urmau să participe detaÅŸamente ale Republicii veneÅ£iene, ale regelui FranÅ£ei, papei, împăratului Germaniei, ducelui Burgundiei. Ajutorul acestora nu a venit însă, Iancu pornind la luptă doar cu oastea sa de aproximativ 22 000 de sol­daÅ£i, majoritatea pedestraÅŸi. S-a în­dreptat spre Macedonia, unde aveau să i se alăture albanezii lui Gheorghc Castriotul, zis ÅŸi Scanderbeg, ÅŸi de aici la Salonic, după care, în a doua fază de operaÅ£iuni militare, plănuia să elibereze întreaga Peninsulă Balcanică de turci. Trădarea unor aliaÅ£i precum ÅŸi superioritatea numerică a trupelor duÅŸmane au determinat oprirea ofen­sivei lui Iancu de Hunedoara la Kosso vopolje. Prin armistiÅ£iul din 20 noiem­brie 1451, ÅŸi apoi prin pacea de la Adrianopol (13 aprilie 1452), confir­mată de însuÅŸi aprigul sultan Mahomed al II-lea, viitorul cuceritor al Constantinopolului, turcii se obligă să nu atace Å¢ara Românească, Transilvania, Ungaria ÅŸi nord-vestul Peninsulei Bal­canice (Serbia. Raguza) ÅŸi să nu con­struiască fortificaÅ£ii noi pe linia Dunării.

            Nobilimea maghiară, nemulÅ£umită de conducerea autoritara a lui Iancu de Hunedoara, a ales in 1452 ca rege al Ungariei pe nevârstnicul Ladislau. Ian­cu a rămas în fruntea oÅŸtilor regatului, în funcÅ£ia de căpitan suprem.

            În anul 1456, sultanul Mohamed al II-lea a pornit o mare campanie mi­litară împotriva Europei centrale, ducând cu sine o armată numeroasă ÅŸi puternică, aÅŸa cum «nu numai ochiul omenesc nu mai văzuse - spunea chiar Iancu de Hunedoara - dar nici mintea nu putea să ÅŸi-o închipuie». Oprite în faÅ£a Belgradului, prima cetate de seamă care trebuia cucerită, oÅŸtile otomane au început în grabă asediul ei. LoviÅ£i zi ÅŸi noapte de năprasnice atacuri, apărătorii oraÅŸului rezistau cu greu. «Obuzele artileriei - relata un con­temporan - năruiau puternicile ziduri ale cetăţii, iar mortierele aruncau pie­troaie grele, care, căzând în interiorul zidurilor cu o putere neînchipuită, uci­deau cu iuÅ£eala fulgerului orice vieÅ£ui­toare atingeau». Astupând o parte din ÅŸanÅ£urile care înconjurau cetatea, tur­cii se apropiaseră primejdios de forti­ficaÅ£ii. Mohamed dădea ultimele dis­poziÅ£ii pentru asaltul cel mare. Atunci, în acele grele zile, a sosit în ajutorul asediaÅ£ilor Iancu de Hunedoara. Lupta a început în zorii zilei de miercuri, 21 iulie 1456 (după calendarul musulman: cearÅŸamba, 17 Saban 860). Strateg îndrazneÅ£ Iancu a adoptat un plan menit să anuleze copleÅŸitoarea superioritate numerica a adversarului. El a lasat trupele sultanului să pătrundă într-o zonă a oraÅŸului întărită cu grijă înainte după care a doua zi a pornit contraatacul. «Când însă s-a dat consemnul ÅŸi trâmbiÅ£a a rasunat – scria cronicarul bizantin Chalcocondil – atunci cei ce mai înainte au fost pe ziduri au alergat din nou pe metereze ÅŸi-au prins înăuntru pe ieniceri, iar ce ce erau cu Choniat (Huniade) s-au repezit deodată asupra ienicerilor». Un corp de oÅŸteni a cucerit artileria aliotmanilor, distrugând o parte din tunuri, trăgând cu celelalte în duÅŸmanii îngrămădiÅ£i în strâmtul spaÅ£iu din oraÅŸ unde erau încercuiÅ£i. Lăsând pe câmpul de luptă douăzeci ÅŸi patru de mii de morÅ£i - printre ei ÅŸi căpetenii cunoscute ca Asan, aga ienicerilor, ÅŸi Karagea, beglerbegul Rumeliei - sultanul părăsi în ruÅŸine Å£inutul.

            Pe când Europa sărbătorea această mare biruinţă, la 11 august 1456, la Zemon, lângă Belgrad, îmbolnăvit de ciumă, se stingea din viaţă în plină glorie acela care, aÅŸa cum glăsuieÅŸte inscripÅ£ia de pe piatra lui de mormânt de la Alba Iulia, a fost lumina lumii: Iancu de Hunedoara. Întocmai mari­lor eroi ai luptelor pentru neatârnarea neamului: Mircea cel Bătrân, Vlad Å¢epeÅŸ, Åžtefan cel Mare, Mihai Vitea­zul, ÅŸi Iancu de Hunedoara ÅŸi-a dăltuit efigia - cu spada ÅŸi vitejia - în templul de marmură al istoriei.

Sursa foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Iancu_Hunedoara.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul Piteștiului anunță construirea a două blocuri pentru tinerii specialiști
„Construim aceste două blocuri pe strada Smârdan și în Războien...
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne
Iluminat public controlat prin telegestiune, dar și stațiile de trat...
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș
Primăria Balș anunță că în perioada 16-23 mai vor avea loc acți...
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun
Primarul municipiului Râmnicu Sărat a prezentat într-o filmare schi...
 
Deputat PNL de Giurgiu: Fiecare localitate are problemele sale specifice
Liberalul a vorbit despre primul weekend al campaniei electorale pentr...
 
Primăria Amara, anunț pentru locuitorii de pe 4 străzi ale localității
Încep măsurătorile cadastrale pentru înregistrarea sistematică a ...
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia
8 candidați și 11 formațiuni politice vor fi pe buletinele de vot l...
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă
Campania de bugetare participativă se va desfășura până la data d...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Ciucă: La mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
DRPD Brașov a anunțat când se va deschide traficul pe Transfăgărășan

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
4 trucuri de gătit, pentru a prepara mâncare în mod eficient și sănătos

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Biserica Evanghelică Fortificată din Sânpetru și legenda `Acului Salvator`

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Primăria Asău, anunț important pentru locuitori

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
CJ Sibiu: Se refac dosarele pentru noi locuri de vânzare în Piața Transilvania

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0