Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 28 Iunie 2013

HOREA, CLOÅžCA, CRIÅžAN (sec. XVIII)

 

            În deceniile de după jumătatea veacu­lui al XVIII-lea, situaÅ£ia românilor din Transilvania s-a înrăutăţit, opresiunea socială ÅŸi naÅ£ională devenind tot mai greu de suportat. ObligaÅ£iile populaÅ£iei faţă de carmuire, de nobili ÅŸi bise­rică sporeau an de an. Dările nu în­cetau să crească. Ţăranii trebuiau să muncească de multe ori întreaga săptămînă în folosul proprietarilor de  pamant, zilele de robotă fiind în mod abu­ziv aproape dublate. MoÅ£ilor - locui­torii munÅ£ilor Apuseni - li s-au luat puÅ£inele drepturi pe care le mai aveau.

            Li s-au luat păşunile, li s-au luat pă­durile. «Regimul feudal ale cărui trăsă­turi oribile s-au ÅŸters aproape pretutin­deni pe pămant - scria atund un pu­blicist francez, J. P. Brissot de Warville -îÅŸi păstrează încă toate rigorile în sanul acestui... Å£inut. Negrii din insulele noastre nu duc o existenţă atat de infer­nală...»

            Românii transilvăneni s-au răsculat în toamna anului 1784. în fruntea lor au fost, eroi ÅŸi martiri, Horea, CloÅŸca ÅŸi CriÅŸan.

            Vasile Ursu Nicola (circa 1730-1785) era iobag fiscal, adică iobag al statului. Născut la Arada, cătun al Albacului, Vasile Ursu a îndrăgit de tanăr cantul la fluier. Åžtiind să horească frumos, moÅ£ii l-au numit Horea. Tot de tanăr a îndrăgit oamenii în mijlocul cărora trăia. Împreună cu ei a suferit greul asupririi feudale, al exploatării exerci­tate de stăpânirea habsburgică. În mai multe randuri a plecat la Viena să ceară împărătesei Maria Tereza ÅŸi apoi ur­maÅŸului ei, împăratul Iosif al II-lea, uÅŸurarea stării românilor. Bărbat drept ÅŸi darz, Horea era, cum îl descrie un contemporan « de talie mijlocie, mai mult uscăţiv ÅŸi zvelt...; îmbrăcămintea după croi valah; Å£undră valahă pană la ge­nunchi, tivită pe două margini cu postav roÅŸu, cioareci strimÅ£i... cisme în picioare, iar pe cap căciulă neagră. StraÅŸnic po­runcitor. Precum se vede din întreaga lui înfăţiÅŸare ÅŸi din faptele sale... era născut pentru) stăpanire» (pentru a conduce).

            În toamna anului 1783, Horea ÅŸi o de­legaÅ£ie de moÅ£i au plecat încă o dată la Viena - a patra oară. N-a putut ajunge în faÅ£a împăratului decat după o lungă aÅŸteptare, abia în primăvara urmă­toare. În audienÅ£a ce a avut loc la 1 apri­lie 1784, Iosif al II-lea va fi făcut promi­siuni de îndulcire a traiului românilor.

            Horea ÅŸi membrii delegaÅ£iei s-au întors în Transilvania, unde au găsit mare fierbere. La îndemnul nobilimii ce se vedea cu moÅŸiile nelucrate, administraÅ£ia locală împiedica pe ţăranii ÅŸerbi, uneori cu forÅ£a, să se înroleze în armată (conform unui decret imperial emis de curand, decret care a găsit ecou larg în randul ţărănimii dependente, iobagii care se înscriau de bună voie în regi­mentele grănicereÅŸti scăpau de greaua muncă pe pămîntul stăpanilor lor ÅŸi deveneau liberi). La 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu din preajma Bradu­lui, autorităţile au atacat pe ţăranii porniÅ£i, sub conducerea lui CriÅŸan, la Alba Iulia, pentru încorporare. Inci­dentul de ia Curechiu a declanÅŸat ma­rea răscoală a ţăranilor din 1784. Flăcă­rile ei au cuprins munÅ£ii, întinzandu-se apoi repede pană în părÅ£ile Banatului, la apus, ale Sibiului, spre sud, ÅŸi, la mia­zănoapte, pană către MaramureÅŸ. Ală­turi de moÅ£ii din Apuseni ÅŸi ţăranii ro­mâni de pe Târnave, de pe MureÅŸ sau din Å£inutul Clujului, la răscoală au participat ÅŸi mulÅ£i iobagi maghiari, numeroÅŸi saÅŸi ÅŸi secui.

            Mania răsculaÅ£ilor s-a îndreptat împo­triva reprezentanÅ£ilor aparatului ad­ministrativ opresor, împotriva biseri­cii, a nobilimii. În sufletele asupritori­lor s-a cuibărit spaima faţă de ţăranii răzvrătiÅ£i, de căpeteniile acestora, de Horea.

«Pân-a fost Horea împărat
Domnii nu s-au desculţat.
Nici în pat nu s-au culcat
Pranz la masă n-au mancat.»

            Biruitori peste tot, răsculaÅ£ii au trimis, la 11 noiembrie 1784, nobililor refugiaÅ£i la Deva, în numele lui Horea, un ulti­matum. Prevederile acestuia însemnau în fapt desfiinÅ£area oranduirii feudale: «Nobili să nu mai fie - glăsuieÅŸte docu­mentul - ci fiecare, dacă va putea găsi undeva o slujbă împărătească, din ea să trăiască. (Nobilii)... să plătească dare ca ÅŸi poporul de rand. Păminturile lor să se împartă între poporul de rand».

            Împreună cu armatele imperiale venite în ajutor, nobilii au izbutit să înfrângă pe răsculaÅ£i la Mihăleni, la 7 decembrie 1784.

            După o săptămînă de noi lupte, Horea a dispus întreruperea ostilităţilor, el ÅŸi ceilalÅ£i conducători retrăgându-se, în aÅŸteptarea primăverii, în pădurea ScoruÅŸet din munÅ£ii Gilăului. Autorităţile au pus preÅ£ 300 galbeni pe capul lui Horea. Trădat de pădurarul Anton Melzer din Abrud, Horea ÅŸi ai lui au fost prinÅŸi la 27 decembrie 1784. Fe­recaÅ£i în lanÅ£uri, au fost duÅŸi la Alba Iulia ÅŸi zvarliÅ£i în celulele de deasupra porÅ£ii cetăţii.

            Uitandu-ÅŸi promisiunile, împăratul Iosif al Il-lea dispuse comisarului regal ca prinÅŸii «să fie purtaÅ£i prin locurile unde au făcut cele mai mari ticăloÅŸii, pentru a fi arătaÅ£i, ca o înspăimântătoare pildă, poporului de rand ÅŸi complicilor lor amăgiÅ£i, ÅŸi apoi să fie executaÅ£i într-un chip spectaculos, într-o zi dinainte anun­Å£ată, într-un loc capital, unde să se poată strange cat mai mulÅ£i supuÅŸi ÅŸi unde se găsesc ÅŸi cele mai neastampărate capete».

            Porunca împăratului s-a împlinit. Ho­rea a fost purtat pe jos prin satele cu­prinse între Alba rulia ÅŸi Deva. La 26 februarie 1785 a fost condamnat la moarte. Două zile mai tarziu, Horea - alesul moÅ£ilor, tribunul lor - a fost executat conform procedurii codului terezian, prin frângerea corpului cu roata.

            Ioan Oargă, zis CloÅŸca (1747-1785), a fost ÅŸi el iobag fiscal. Era originar din preajma Abrudului, de la CărpiniÅŸ. A făcut, împreună cu Horea, de trei ori drum la Viena, ca delegat al satelor de români din Å¢ara MoÅ£ilor. În timpul răscoalei a fost numit căpitan. A con­dus operaÅ£iile din zona Abrudului, cu­cerind Campenii, Abrudul, RoÅŸia, pre­cum ÅŸi satele de pe valea ArieÅŸului. La 12 noiembrie 1784 a încheiat la Tibru, în condiÅ£ii favorabile răsculaÅ£ilor, un armistiÅ£iu cu austriecii. În clauzele lui se prevedeau, printre altele, eliberarea răsculaÅ£ilor întemniÅ£aÅ£i ÅŸi emancipa­rea ţăranilor din iobăgie, prin înrolarea lor sub steaguri.

            CloÅŸca a fost cel mai de nădejde prie­ten al lui Horea. ÎmpărÅ£ind acelaÅŸi des­tin cu eroul din Albac, CloÅŸca a sfarÅŸit împreună cu el, la Alba Iulia, în trista zi de 28 februarie 1785.

            CriÅŸan (Marcu) Giurgiu (1733-1785), s-a născut pe Valea CriÅŸului, în satul Vaca, azi CriÅŸan. A trăit o vreme la CărpiniÅŸ, probabil ca iobag fugit. La 1 noiembrie 1784, la Curechiu, unde se afla în fruntea ţăranilor porniÅ£i la Al­ba Iulia să se înroleze, caÅ£iva soldaÅ£i au tras asupra lui. GloanÅ£ele nu l-au ni­merit, dar fapta soldaÅ£ilor a declanÅŸat mania celor de faţă. AceÅŸtia au tăbărât degrabă asupra cătanelor, i-au dezar­mat, bătut ÅŸi alungat, căpeteniile lor - doi juzi ai nobililor ÅŸi un gornic - fiind ucise. Răscoala a început. La 3 noiembrie, CriÅŸan a zdrobit împotrivirea armată a nobililor din RibiÅ£a.

            Împreunându-ÅŸi cetele cu cele ale lui Horea ÅŸi CloÅŸca, a luptat apoi cu ei în zona Zarandului. Minte ageră ÅŸi fire activă, CriÅŸan nu a pus temei pe vorbele înÅŸelătoare ale Habsburgilor. După în­cheierea armistiÅ£iilor cu aceÅŸtia (Tibru, Valea Bradului), CriÅŸan a continuat lupta, înfrângînd armatele imperialilor la Brad (27 noiembrie 1784). Retras în munÅ£i după înăbuÅŸirea răscoalei, a fost prins prin trădare la 30 ianuarie 1785.

            Două săptămani mai târziu, la 13 fe­bruarie, ÅŸi-a luat viaÅ£a într-o celulă a temniÅ£ei din cetatea Alba Iulia.

Sursa foto: http://2.bp.blogspot.com/-rf3Qz04gvn4/UTivkmy3kWI/AAAAAAAAAQ4/N4POKQpcxdY/s1600/Horea-Closca-si-Crisan.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul Piteștiului anunță construirea a două blocuri pentru tinerii specialiști
„Construim aceste două blocuri pe strada Smârdan și în Războien...
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne
Iluminat public controlat prin telegestiune, dar și stațiile de trat...
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș
Primăria Balș anunță că în perioada 16-23 mai vor avea loc acți...
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun
Primarul municipiului Râmnicu Sărat a prezentat într-o filmare schi...
 
Deputat PNL de Giurgiu: Fiecare localitate are problemele sale specifice
Liberalul a vorbit despre primul weekend al campaniei electorale pentr...
 
Primăria Amara, anunț pentru locuitorii de pe 4 străzi ale localității
Încep măsurătorile cadastrale pentru înregistrarea sistematică a ...
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia
8 candidați și 11 formațiuni politice vor fi pe buletinele de vot l...
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă
Campania de bugetare participativă se va desfășura până la data d...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Ciucă: La mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
DRPD Brașov a anunțat când se va deschide traficul pe Transfăgărășan

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
4 trucuri de gătit, pentru a prepara mâncare în mod eficient și sănătos

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Biserica Evanghelică Fortificată din Sânpetru și legenda `Acului Salvator`

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Primăria Asău, anunț important pentru locuitori

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
CJ Sibiu: Se refac dosarele pentru noi locuri de vânzare în Piața Transilvania

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0